Het tekort aan IT-talent: hoe dichten we de kloof?

| Rackspace Technology | 4 min | 02 juni 2020 14:25
Afbeelding: Bert Stam, General Manager Northern Europe Rackspace
Het is veel organisaties inmiddels bekend dat IT onmisbaar is voor de continuïteit van het bedrijf. Juist nu, in een tijd waarin de coronapandemie digitale transformaties in een stroomversnelling heeft gezet. Organisaties schaffen licenties aan om het bedrijfsproces te digitaliseren en een digitale werkplek mogelijk te maken voor werknemers. Tegelijkertijd proberen bedrijven met digitale transformaties te vechten tegen de toegenomen cyberdreiging, nu alles online plaatsvindt. 

Zo is een goed beheerde, veilige cloud niet meer te missen en des te meer behoefte aan IT-specialisten die dit complexe werk kunnen uitvoeren. Zij moeten dagelijks belangrijke beslissingen nemen. Enkel een opleiding op het gebied van ICT gaat hen hier niet bij helpen, het gaat om de ervaring. 

En vaak mist deze ervaring. Lossen we dit probleem op door meer aandacht te geven aan ervaring in plaats van vaardigheden? De effecten zullen dan pas op lange termijn te zien zijn, helaas ook niet de ideale situatie. De vraag om het tekort aan IT-talent te verminderen blijkt een ingewikkelde puzzel. 

Het gebrek aan IT-ervaring

De ontwikkelingen op het gebied van cloud computing gaan sneller dan het licht. Zo zijn containers en kubernetes momenteel hot topics in de wereld van cloud computing en worden al door veel organisaties ingezet. Maar het is nieuw, dus ervaring is schaars. En dit draagt helaas niet bij aan het oplossen van de IT-ervaringskloof en cloudbeveiliging. 

Vroeger was het zo dat developers zich geen zorgen hoefden te maken over omgevingsbeveiliging. Nu, met de transformatie naar de cloud, is dat echter anders. Aangezien developers alles op alles zetten om strakke deadlines rondom cloudbeveiliging te halen, zijn monitoring en uitbreiding van het platform maar een kleine bijkomstigheid. Dit maakt ervaring met cloudarchitectuur en automatisering erg gewild: er gaat een moment komen dat bedrijven beginnen te worstelen met automatisering en schaalvergroting.

De ervaringskloof dichten

Inmiddels ontstaan er lege stoelen op IT-afdelingen van bedrijven. En met het oog op de toekomst moet hier snel wat aan gedaan worden. Wat kunnen bedrijven op korte termijn doen?  
  1. Zorg voor heldere functieomschrijvingen: Welke rollen zijn nodig op de IT-indeling? Benodigde functies kaart brengen en vervolgens definiëren welke functieprofielen daar precies bij horen is een belangrijke eerste stap. Het is belangrijk om functieomschrijvingen zo specifiek mogelijk te maken, dus niet generiek.
  2. Richt je op talentpools - bouwen en onderhouden: Een essentiële stap bij het dichten van de ervaringskloof is het vergroten van talentpools door IT-beslissers. Deze oplossing vergt geduld: het opbouwen van een pool kost tijd en energie, maar kan op de lange termijn zeker vruchten afwerpen. Bedrijven moeten daarnaast niet vergeten dat een talentpool ook onderhouden moet worden. Een eenvoudige manier hiervoor is door middel van automatisering. Op het gebied van talentpools is inmiddels veel keuze: er zijn bijvoorbeeld tools die automatisch kandidaten benaderen en ook een relatie onderhouden.
  3. Investeer in opleiding: Resultaat behalen uit talentpools kan wat tijd kosten. Er is ook een snellere oplossing: huidig personeel opleiden en hen aanmoedigen om Linux, Windows of AWS te bestuderen en zich daarmee klaar te stomen voor een rol als IT-professional. Eenmaal aan de slag kunnen zij onder begeleiding van meer ervaren collega's kennis opdoen van nieuwe technologieën en platformen bouwen. Het is belangrijk dat de opgedane ervaring zo breed mogelijk wordt verspreid. Zo wordt kennis verspreid over meerdere personen en blijft dit niet bij enkele liggen. 

Op naar de cloud: makkelijker gezegd dan gedaan?

Voor welke oplossing organisaties ook kiezen, uiteindelijk draait het om verwachtingen. Niemand is direct de cloudarchitect waar je van droomt. Maar het herkennen van soortgelijke functies en het creëren van juiste paden tussen rollen, en daarbij nadenken over de ontwikkeling van talent dat zich al binnen de juiste sector beweegt, is een goede basis voor de toekomst.

De weg naar optimaal functionerende cloudexperts zal ongetwijfeld hobbelig zijn. In de tussentijd is het voor bedrijven van belang om wel aandacht te blijven besteden aan hun experts. Gebeurt dit niet, dan wordt het lastig om de ervaringskloof te dichten. Want zo lang als je erover doet om ervaring op te bouwen, zo snel gaat het bedrijfsleven en vooral de technologie. Het is nu of nooit.
Auteur: Bert Stam, General Manager Northern Europe bij Rackspace Technology

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Rackspace Technology

Bij Rackspace Technology vergroten we de waarde van de cloud in elke fase van de digitale transformatie. Overal ter wereld bieden wij cloud-specialisten onbevooroordeelde expertise, continue modersering en Rackspace Service Blocks aan voor applicaties, data, beveiliging, hybride en multi clouds. We werken samen met toonaangevende partners en allianties.
Meer over Rackspace Technology

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.