Netwerkbeheerders spelen sleutelrol in creatie omzet uit nieuwe diensten voor edge-computing

Vertiv publiceert onderzoek over kansen edge voor telecombedrijven

| Vertiv | 3 min | 03 juni 2020 10:55
Copyright: Vertiv
Vertiv, wereldwijd leverancier van kritieke digitale infrastructuur- en continuïteitsoplossingen, heeft samen met onderzoeksbureau Omdia – voorheen Ovum – een nieuw rapport uitgebracht: Telcos and edge computing: opportunity, threat or distraction? Onderwerp zijn de implicaties voor telecombedrijven van de verschuiving naar edge-computing, en de beste tactieken en strategieën om de groei van edge te benutten.

In het rapport stellen de onderzoekers dat de groei in edge-computing nieuwe omzetkansen voor beheerders oplevert. Volgens Omdia kunnen aanbieders van mobiele en vaste netwerken een platform bouwen voor de ontwikkeling van edge-diensten en tegelijk enorm op kosten besparen door het bestaande gsm-mastennetwerk te combineren met centrale kantoorlocaties en aggregatiepunten zoals edge-datacenters.

Nieuwe concurrentie

Het rapport van Omdia laat ook zien dat de groei van edge nieuwe gebieden voor concurrentie oplevert; 36 procent van de ondervraagden denkt dat netwerkbeheerders de belangrijkste partij zijn in het creëren van nieuwe omzet binnen edge. Ook applicatie-ontwikkelaars (30 procent) en public-cloud-providers (25 procent) worden als belangrijke spelers binnen edge gezien.

Julian Bright, senior telecomanalist bij Omdia en auteur van het onderzoeksrapport: “Communicatiedienstverleners zien mogelijkheden in de opkomende edge-computingmarkt, maar andere potentiële spelers – waaronder public-cloud-providers en Over-The-Top-contentspelers (OTT) – zijn net zo geïnteresseerd in het leveren van edge-diensten. Hoe groot het marktaandeel is dat dienstverleners binnen edge-computing kunnen pakken, hangt af van verschillende factoren. Hoe succesvol bijvoorbeeld zijn ze in het aanpassen van hun netwerken aan het edge-computingmodel? En kunnen ze voorkomen dat hun rol beperkt blijft tot die van connectiviteitsleverancier?”

In het Omdia-rapport wordt met name de rol van geprefabriceerde en modulaire datacenters (PFM) genoemd, die telecombedrijven kunnen helpen bij het tot stand brengen van de edge-infrastructuur. Geschat wordt dat de PFM-markt zal groeien van 1,1 miljard euro in 2018 tot 3,9 miljard dollar in 2023. Deze verwachte groei is volgens de onderzoekers vooral toe te schrijven aan telecombedrijven en de groei van edge-computing, en de totale groei van clouddienstleveranciers.

Energieverbruik belangrijk aandachtspunt

Naast een snelle ingebruikname is ook het energieverbruik een belangrijk aandachtspunt voor netwerkbeheerders. In een onlangs gepubliceerde update van een in opdracht van Vertiv uitgevoerd onderzoek uit 2019 (2020: Same Hopes, More Fears) stelt technologieonderzoeksbureau 451 Research dat de energiekosten die verband houden met edge en 5G een groot probleem vormen voor beheerders.

Brian Partridge, vice-president van 451 Research: “Het energieverbruik is een grote zorg voor 5G-netwerkbeheerders, omdat deze kosten twintig tot veertig procent uitmaken van de operationele uitgaven. Een analyse door Vertiv wijst uit dat door 5G het totale energieverbruik van netwerken tegen 2026 met 150 tot 170 procent zal zijn gestegen. De sector zit te springen om energiezuinige 5G-oplossingen, vooral voor energievreters als MIMO-antennes en datacenter-specifieke tegenmaatregelen.”

Op de shortlist

Vertiv werkt voortdurend aan nieuwe infrastructuur, software en diensten om samen met telecompartners en klanten het energieverbruik op het netwerk te optimaliseren. De inspanningen van het bedrijf op dit gebied zijn opgemerkt door brancheorganisatie GSMA dankzij een geverifieerde case study van Vertiv’s samenwerking met Telefónica. Dit heeft beide bedrijven een plekje op de shortlist bezorgd voor Best Mobile Innovation for Climate Action bij de GSMA Global Mobile Awards (GLOMO).

Gary Niederpruem, chief strategy and development officer bij Vertiv: “De groei van edge biedt telecombedrijven de kans nieuwe diensten te ontwikkelen op het gebied van 5G, IoT en andere innovatieve technologieën. Beheerders hebben daar partners bij nodig met een internationaal bereik en een stevig pakket aan oplossingen en diensten die hen kunnen ondersteunen in het edge-traject.”

Stel uw vragen op live LinkedIn-event

Meer te weten komen over telecomtrends door een panel van Vertiv-experts? Meld u dan aan voor het live LinkedIn-event op 9 juni om 15.00 uur. Meer informatie over het nieuwste telecom-onderzoek door Vertiv is te vinden op www.vertiv.com/telecom.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Vertiv

Vertiv (NYSE: VRT) brengt hardware, software, analyse en service samen om ervoor te zorgen dat de vitale toepassing van zijn klanten continu kunnen draaien, optimaal presteren en meegroeien met hun zakelijke behoeften. Vertiv lost de belangrijkste uitdagingen op waarmee datacenters, communicatienetwerken en commerciële en industriële locaties van nu te maken hebben met een portfolio van stroom-, koelings- en IT-infrastructuuroplossingen en diensten die zich uitstrekken van de cloud tot de edge van het netwerk.
Meer over Vertiv

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.