Toegankelijke software voor oudere generaties is een vereiste waar we niet meer omheen kunnen

| VMware Tanzu | 4 min | 04 juni 2020 15:32
Gewaardeerd
Copyright: VMware
Nu we allemaal rekening moeten houden met een 1.5 meter, is de vraag naar digitale producten en diensten sterk gestegen. Hierdoor zijn nog meer mensen gewend geraakt aan mobiel bankieren, virtueel vergaderen, online winkelen en andere digitale producten of diensten. Om mee te kunnen doen met de huidige samenleving kunnen we in deze tijd vaak niet meer zonder deze oplossingen. Echter is de digitale wereld voor de oudere generatie gebruikers sommige een compleet nieuw fenomeen. 

Voor ontwikkelaars is het belangrijk om deze doelgroep niet uit te sluiten en digitale oplossingen te ontwikkelen die toegankelijk zijn voor iedereen. Het gaat hierbij niet alleen om functies voor ouderen met een visuele of auditieve beperking, maar ook over de gebruiksvriendelijkheid. Hierdoor kan iedereen de best mogelijke ervaring krijgen ongeacht zijn beperking, kennis en ervaring met technologie.

Als ontwikkelaar is het belangrijk om je in te leven in de behoeften en voorkeuren van de eindgebruiker. Dit kun je realiseren door persona’s te ontwikkelen. Ik introduceer je daarom graag aan Joep. Hij is 81 jaar jong en woont alleen in een verzorgingshuis. Zijn familie heeft hem een tablet gegeven en hij wil graag gebruik maken van jouw online dienst.

De uitdagingen voor Joep

Bij het ontwikkelen van apps en websites voor Joep, zijn er zijn veel factoren waar rekening mee moeten worden gehouden. Joep kampt namelijk met oculaire degeneratie. Hierdoor is het belangrijk om te kijken naar de leesbaarheid. Dit is te realiseren door de lengte van tekstregels te beperken en standaard een lettergrootte van ten minste 16 pixels te gebruiken. Daarnaast is het verstandig om zo min mogelijk verschillende lettertypen te gebruiken en te kiezen voor een lettertype dat goed te lezen is in verschillende lettergroottes. Op deze manier kan er eenvoudig een functie worden toegevoegd aan het ontwerp, die de tekst naar wens kan vergroten. 

Om Joep een toegankelijk ontwerp en een betere digitale ervaring te bieden, zal een ontwikkelaar ook rekening moeten houden met de navigatie. Gebruikers met een verminderde geheugencapaciteit hebben vaak moeite om taken te voltooien. Het is daarom verstandig om wijzigingen in de navigatie of het splitsen van taken over meerdere schermen te vermijden. Bovendien is het voor veel ouderen niet altijd duidelijk hoe je tussen schermen kunt navigeren, omdat navigatieknoppen niet altijd zichtbaar zijn en de interface niet consistent is. 

Joep heeft samen met zijn kinderen een lijstje gemaakt met stappen en instructies over hoe hij de website of app moet gebruiken. Als een foutmelding op een vreemde plek is weergegeven of vaag geformuleerd is, kan dit de nodige problemen met zich meebrengen. Het is belangrijk dat foutmeldingen bestaan uit een duidelijke tekst, op de juiste plek staan en een goed visueel ontwerp hebben. Op deze manier kan iedereen begrijpen wat het probleem is en hoe het moet worden opgelost. 

Toegankelijkheid realiseren voor Joep

Hoewel dit slechts enkele factoren zijn om rekening mee te houden is het cruciaal dat ontwikkelaars zich verplaatsen in gebruikers zoals Joep, om toegankelijkheid te realiseren. Het ontwerp moet daarom human-centric zijn om waarde te leveren aan eindgebruikers. Dit vereist regelmatig contact en het verzamelen van gebruikersfeedback, zodat je voortdurend iteraties kunt maken op bestaande ontwerpen. 

Door agile methodologie te gebruiken kunnen ontwerpers herhaaldelijk controleren of producten effectief zijn gebouwd. Met name in deze tijd is het cruciaal dat het ontwerp van producten gericht zijn op het verbinden, informeren en assisteren van gebruikers. Daarvoor zijn oplossingen nodig die passen in de levens van mensen als Joep. En juist bij dat passend maken is nog een wereld te winnen. Nog maar al te vaak worden ouderen te weinig betrokken in het voortraject en worden er oplossingen ontwikkeld op basis van stereotype beelden en met relatief weinig kennis van ouderen. Vanuit die basis gaat men enthousiast aan de slag. Tegen de tijd dat Joep betrokken wordt in de ontwikkeling van de technologie zijn de belangrijkste beslissingen in het project al onomkeerbaar. Gezien de omvang van de uitdaging waar we voor staan kunnen we ons eigenlijk niet meer permitteren om niet te luisteren naar Joep. Ontwikkelaars zullen daarom nog meer op de proef moeten worden gesteld om toegankelijke oplossingen te ontwerpen die inclusiviteit voor iedereen garanderen.
Auteur: Wouter Sliedrecht, Regional Lead BeNeLux & Nordics bij VMware Tanzu

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over VMware Tanzu

Om vandaag op de markt te winnen, moet u investeren in zowel uw mensen als uw technologie. Maak uw teams vrij om complexere uitdagingen aan te gaan. Gebruik flexibele, cloud-native ontwikkelingsmethoden en -tools. Upgrade uw oude systemen naar nieuwe native runtimes in de cloud. Dit soort transformatie op bedrijfsschaal is niet eenvoudig. Maar met VMware Tanzu kunt u het tempo van verandering versnellen. We helpen de manier waarop uw bedrijf werkt te heroverwegen en er een onderneming van de volgende generatie van te maken. We doen dit met een portfolio van oplossingen om uw applicatie en infrastructuur te moderniseren.
Meer over VMware Tanzu

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.