Tech startup brengt temperatuur en onderlinge afstand bezoekers en medewerkers in beeld bij organisaties

Besmettingsbron door COVID-19-virus is hiermee direct traceerbaar

| Kotuko | 3 min | 10 juni 2020 13:26
Gewaardeerd
Copyright: Kotuko
De Italiaanse/Nederlandse tech startup Kotuko heeft een corona ‘Safety Check’ geïntroduceerd voor organisaties in Europa waaronder ook Nederland. Safety Check scant de lichaamstemperatuur van bezoekers en medewerkers bij binnenkomst van een locatie. Ook geeft een persoonlijke tracer een waarschuwingssignaal in geval van te weinig afstand houden.

Safety Check

De ‘Safety Check’ is een ‘techdriven’ oplossing voor social distancing en maakt een veilige toegang tot publieke ruimtes mogelijk. Door de tracer op te nemen in de COVID protocollen van bedrijven, productievoorzieningen en fabrieksruimtes, kunnen preventieve maatregelen beter worden nageleefd. Ook hotels, evenementenorganisaties en overheden tonen interesse in de Safety Check.

Door de komst van deze check is het mogelijk preventief te handelen door een temperatuurscan en door het geven van een tril en/of geluidssignaal bij een te grote nabijheid van andere mensen. Ook is in het geval van een besmetting door het corona virus de bron snel te achterhalen, zodat verdere besmetting voorkomen kan worden.

Werkwijze

Bij binnenkomst melden medewerkers/bezoekers zich aan en kunnen de temperatuur laten opnemen middels een Termo Scanner (met gezichtsherkenning). Daarna ontvangen ze een tracer die kan signaleren en waarschuwen wanneer mensen te dichtbij bij elkaar staan (<1,5 meter).
Alle alarm gebeurtenissen (via LED, geluid of trilling), inclusief tijdsstempe,l worden opgeslagen. Hierdoor is meteen inzichtelijk:
  • wie een eventuele ziektebron is
  • welke bewegingen in een omgeving plaatsvinden. Bij drukte op vaste plekken kan de routing bijvoorbeeld worden aangepast
Bij een geval van besmetting is de traceerbaarheid van contacten 100%.

Fase 1 en 2

De pandemie, veroorzaakt door het COVID-19-virus, heeft zware en aanzienlijke gevolgen gehad voor bedrijven en werknemers. FASE 1 was de sluiting van een aantal sectoren en bedrijven en er werd slim gewerkt waar mogelijk. Onlangs is FASE 2 ingezet, en deze voorziet in de geleidelijke hervatting van activiteiten op de werkplek. Noodzakelijkerwijs zullen maatregelen genomen moeten worden om de verspreiding van het COVID-19-virus op de werkplek te bestrijden en in te dammen. Veel bedrijven en instanties zijn op dit moment aan het bekijken hoe ze de werkzaamheden kunnen hervatten en krijgen te maken met infrastructurele aanpassingen, een nieuw organisatiemodel en digitaal procesbeheer. Veiligheid van de medewerkers, klanten en bezoekers moet hierbij gegarandeerd kunnen worden.

Privacy

In Nederland is een verplichte temperatuurscan niet toegestaan. Op grond van de AVG is het verboden om de temperatuur op te nemen bij werknemers. Het meten van iemands lichaamstemperatuur is in principe een verwerking van persoonsgegevens. Ook in het geval van bezoekers is dit verboden.

In andere EU lidstaten zoals Spanje en Italië mogen wel temperatuurscans worden uitgevoerd. Nederland (en ook België) verschillen hier dus in wetgeving van veel andere landen. Werknemers en bezoekers in Nederland kunnen een dergelijke scan alleen doen op basis van vrijwilligheid. Het Nederlands/Italiaanse bedrijf Kotuko verwacht dat minder mensen hier moeite mee zullen hebben vanwege de uitzonderlijke situatie. De organisatie heeft privacy hoog in het vaandel staan en verwerkt gegevens volgens de AVG wetgeving.

Andere wetgeving

Kotuko is van mening dat de pandemie om andere wetgeving vraagt. Oscar Bout, Country Manager Nederland van Kotuko, “Het zijn andere tijden en die vragen om een andere aanpak. In andere Europese landen begrijpen ze dat heel goed. Zie hoeveel technologie ons tot op heden heeft geholpen om de gevolgen van deze crisis te onderdrukken. Online shopping, video conferencing, thuiswerken in de cloud. Allemaal zaken die ervoor gezorgd hebben dat we verder kunnen. Op het moment dat iemand koorts heeft, dan wil je dat toch weten om erger te voorkomen? En op het moment dat je merkt dat 1,5 meter afstand op bepaalde plekken binnen je organisatie niet werkt, dan wil je dat toch kunnen aanpassen door bijvoorbeeld dat deel af te sluiten?”

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Kotuko

Kotuko ontwikkelt innovatieve mobiele en online applicaties en speelt in op veranderingen in de markt door het coronavirus. Door de ontwikkeling van specifieke tools stellen ze organisaties in staat ‘normaal’ te kunnen functioneren.
Meer over Kotuko

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.