De lockdown in met SD-WAN: gewoon optimale prestaties

| Avit | 2 min | 19 juni 2020 17:39
Gewaardeerd
Copyright: Avit
Nu iedereen plotseling thuiswerkt, wordt het netwerk ineens heel anders gebruikt dan voorzien. Van de ene op de andere dag is beeldbellen razend populair, en medewerkers loggen massaal vanaf huis op het bedrijfsnetwerk in. In traditionele MPLS-netwerken veroorzaken deze plotselinge veranderingen nogal wat wrijving. Dat zorgt op IT-afdelingen voor kopzorgen en levert bovendien veel werk op. Hoe anders had dat geweest met SD-WAN, dat had ‘gewoon’ optimaal blijven functioneren.

In traditionele MPLS-netwerken worden de datastromen door de IT-afdeling van tevoren zorgvuldig ingeschat en vervolgens wordt er handmatig bandbreedte toegekend aan elke applicatie en verbinding. Het vergt kunde en inzicht om de beschikbare capaciteit goed te verdelen en optimale prestaties van de applicaties te bewerkstelligen. Die zorgvuldig afgewogen balans wordt nu rigoureus in de war gegooid. Ineens lopen de datastromen van buiten naar binnen. Plots worden populaire applicaties vrijwel niet meer gebruikt en andere juist veel. Daar is het netwerk niet voor ingericht. Kritieke applicaties haperen, gebruikers kunnen niet optimaal werken en klagen steen en been over performance van de applicaties.

Kopzorgen

Natuurlijk kun je het netwerk opnieuw inrichten. Veel IT-afdelingen worden dan ook overspoeld met dit soort change requests. Dat levert weer nieuwe kopzorgen. Zo heeft zo’n change zomaar zes weken doorlooptijd, als je snel werkt vier. Is het dan nog wel relevant? Of moet je het tegen die tijd weer terugdraaien, omdat iedereen weer op kantoor zit? Bovendien zitten veel organisaties in economisch zwaar weer, over enkele weken zijn de bedrijfsbelangen wellicht drastisch anders.

Volautomatisch omschakelen

Als IT-afdeling wil je liever flexibel zijn. Niet vastzitten aan handmatig programmeren – en zeker niet aan telkens een nieuw contract bij de providers – maar wel zelf in de driving seat zitten en kunnen prioriteren welke applicaties en data voorrang krijgen. Met SD-WAN heb je die flexibiliteit. Dit slimme netwerk bepaalt zelf de optimale weg om data te versturen, gebaseerd op actuele prestaties van alle verbindingen. Vanaf een centraal dashboard manage je als IT-afdeling vooral de prioritering. 

De lockdown in met SD-WAN

Stel dat je al SD-WAN had voordat de lockdown begon. Dan had het netwerk zelf gedetecteerd dat datastromen anders liepen, en snel nieuwe optimale routes berekend. Je had proactief de prestaties van alle applicaties kunnen monitoren en de kritieke of de in populariteit gestegen applicaties voorrang kunnen geven. Dan hadden de medewerkers productief kunnen werken, optimaal ondersteund door de bedrijfsapplicaties. En de servicedesk? Die had het rustig gehad. Als dat goed in de oren klinkt, zorg dan dat je voortaan flexibeler kunt meebewegen met veranderingen in uw omgeving. Als de tweede corona-golf uitbreekt – of er speelt iets anders op – kan SD-WAN alle verschil maken.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (8 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Avit
Avit, specialist op het gebied van networking, collaboration, security en datacenter, verbetert bedrijfsprocessen door het ontwerpen, leveren, implementeren, integreren en beheren van IT-oplossingen. Avit beschikt over een eigen Research & Development afdeling waar innovatieve oplossingen ontwikkeld worden. Kwaliteit, kennis en innovatie staan bij Avit hoog in het vaandel. Zo is Avit ISO gecertificeerd op kwaliteit (ISO 9001), informatiebeveiliging (ISO 27001) en milieu (ISO 14001) en wordt er gewerkt volgens best practice methodieken als ITIL en Prince2. Als officieel gecertificeerd Cisco Gold –partner en Cisco Master Enterpise Networking specialist, is het bedrijf trots op zijn Cisco Transformation & Innovation Partner of the Year 2019 award en de Cisco Collaboration Partner of the Year 2019 award.
Meer over Avit
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.