Een bedrijf toekomstbestendig maken draait om intelligent automation

| BrainCreators | 4 min | 23 juni 2020 14:55
Exclusief
Gewaardeerd
Een bedrijf toekomstbestendig maken draait om intelligent automation. De focus moet liggen op de rol van menselijke expertise binnen de organisatie en hoe je deze kunt inzetten met behulp van innovatieve technologie op basis van Artificial Intelligence (AI). Er zijn veel uitdagingen op het gebied van expertise- en kennisniveau. Het is daarom belangrijk om te begrijpen, voor ieder kennisniveau, welke cruciale rol AI kan spelen.

Menselijke kennis behouden essentieel

Ongeacht welke expertise je in huis hebt als organisatie, het is jouw kapitaal. Mensen zorgen ervoor dat een organisatie succesvol is, of het nu gaat om universitair geschoolde specialisten of werknemers met specifieke vakkennis. Mensen zijn immers nog steeds de meest intelligente bron om taken uit te voeren in een dynamische omgeving. Deze bijzondere vorm van menselijke expertise vormt vaak de belangrijkste waarde in een organisatie. Echter kunnen de meeste bedrijven niet willekeurig veel experts veroorloven omdat menselijke expertise duur is. Bedrijven investeren daarom alleen in experts als ze de investering kunnen terugverdienen.

Op het gebied van informatieverwerking is iedere specialist een geavanceerde ‘agent’ die ervaring, oordeel en planning samen combineert om de klus te klaren. Vakkennis zit dus opgesloten in de mens. Hieraan kleven verschillende uitdagingen. Experts kunnen bijvoorbeeld het bedrijf verlaten en hun expertise voor het grootste deel meenemen naar een ander bedrijf. Het kan ook voorkomen dat een medewerker met pensioen gaat of ziek wordt waardoor een bedrijf expertise verliest. Daarnaast schaalt expertise niet gemakkelijk. Er zitten slechts 168 uren in een week en de meeste experts zullen niet al hun tijd aan werk besteden. Bovendien gaat er veel deskundige tijd verloren aan werk dat veel repetitieve prestaties met zich meebrengt. Dit repetitieve werk stimuleert talentvolle experts vaak niet, waardoor het werk minder aantrekkelijk voor ze wordt. Het is daarom belangrijk voor bedrijven om deze kennis vast te leggen en over te dragen binnen de organisatie.

Perceive, Decide en respond

Intelligent automation kan organisaties helpen om kennis binnen de organisatie te behouden in een geautomatiseerde vorm. Het doel is hierbij niet om menselijke experts volledig te vervangen, maar hen te ondersteunen zodat zij zich kunnen richten op waar ze goed in zijn. Om dit te realiseren is het belangrijk om AI toegankelijk te maken. Als domeinexperts AI-modellen kunnen voeden met de juiste data, in plaats van dat er een dataspecialist nodig is, zal dit betere resultaten opleveren. Een onderhoudsinspecteur kan bijvoorbeeld veel beter bepalen of assets, zoals verlichting, rookdetectors en bewakingscamera’s, onderhoud nodig hebben dan een dataspecialist. Bovendien hoeft een bedrijf hierdoor zijn data science team niet uit te breiden of zich zorgen te maken over complexe AI-technologie. Een digitaal platform, zoals BrainMatter, kan hierbij helpen. Het kernproces van een solide digitaal platform wordt samengevat in het mantra: perceive, decide, respond.

Gedurende de perceive fase herkent het platform de betreffende assets in zijn omgeving. Als een bedrijf bijvoorbeeld wil weten hoeveel brandblussers er nog in de fabriek aanwezig zijn, dan kan het bedrijf visuele gegevens van de brandblussers invoeren waardoor het platform de brandblussers gaat herkennen en opmerken wanneer er één verdwenen is. Tijdens de decide fase doet het platform een onmiddellijke reality check tegen één of andere norm of doelstelling. Op deze manier is het mogelijk om nieuwe visuele gegevens te vergelijken met die van vorige maand. Het is ook mogelijk om het te kunnen vergelijken met iets meer gestructureerds, zoals BIM-gegevens. Hoe dan ook, de feitelijke situatie, zoals die wordt waargenomen, wordt afgezet tegen een beschrijving van de situatie zoals die zou moeten zijn. Tenslotte volgt de respond fase. Tijdens deze fase legt het platform contact met de IT-infrastructuur en gaat het over tot onmiddellijke actie. Denk hierbij aan het automatisch verzenden van een e-mail, het onmiddellijk openen van een ticket op een ticketsysteem of het activeren van een robot die een handeling verricht.

Of het nu gaat om fraudepreventie, weginspecties of voorraadbeheer, een bedrijf toekomstbestendig maken draait om intelligent automation. Door de bovenstaande fases (perceive, decide en respond) te doorlopen kan een digitaal platform AI toegankelijk maken. Op deze manier kan iedereen van intelligent automation profiteren. Dit zal ervoor zorgen dat steeds meer organisaties bestaande kernprocessen beter en sneller kunnen laten verlopen en situaties gemakkelijker kunnen worden gemaakt voor de mens.
Auteur: Maarten Stol, Principal Scientific Advisor bij BrainCreators

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (12 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over BrainCreators

BrainCreators is in 2016 opgericht door drie ondernemers die elkaar in de jaren 90 hebben leren kennen via de opleiding Artificial Intelligence aan de Universiteit van Amsterdam. BrainCreators wil met intelligente automatisering de kwaliteit van het leven verbeteren door repeterende handelingen te automatiseren. Dankzij haar BrainMatter platform kunnen organisaties snel digitale inspecteurs ontwikkelen, die direct als digitale dienst inzetbaar zijn in de fysieke wereld.
Meer over BrainCreators

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.