Zo wapen je jouw organisatie tegen online virussen

| Unisys | 3 min | 03 juli 2020 11:52
Exclusief
Copyright: Nelly Antoniadou op Unsplash
Het gros van de Nederlanders werkt tegenwoordig thuis en een derde van de thuiswerkers wil na de crisis zelfs niet meer terug naar kantoor. Internetcriminelen zijn zich maar al te bewust van de piek in het telewerken en spelen hier slim op in. Ze verspreiden virussen op grote schaal, onder andere naar werknemers, die daardoor in aanraking komen met een reeks nieuwe cyberaanvallen op endpoints, servers en back-up infrastructuren. Denk daarbij aan valse login-portalen en uitnodigingen voor vergaderingen die niet bestaan tot nepmails met zogenaamde Covid-19 informatie. Met behulp van deze vier praktische tips en tricks bescherm jij jezelf en je werknemers tegen cybervirussen tijdens het thuiswerken.

Wees phishingmails te slim af

Internetcriminelen spelen in op de toegenomen bezorgdheid en interesse rondom het coronavirus. Frauduleuze links kunnen naar phishingsites leiden, die bijna niet van echte websites te onderscheiden zijn. Zorg daarom voor goede e-mail- en webfiltertechnologie, die phishingmails en malafide downloads tegenhoudt. Daarnaast is het belangrijk dat iedere medewerker bewust is van cybercriminaliteit en de risico’s ervan inziet. Moedig medewerkers aan om verdachte e-mails altijd te melden aan het beveiligingssysteem en zorg ervoor dat contact wordt opgenomen met de vermeende verzender op de voor hen vertrouwde manier.

Updates regelmatig en maak back-ups

Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker nu veel medewerkers hun eigen device gebruiken tijdens het thuiswerken. Benadruk daarom het belang van het maken van een back-up van belangrijke gegevens en zorg dat de vorige back-up hierbij niet wordt overschreven. Zo ben je in staat om deze te herstellen als een computer geïnfecteerd raakt met ransomware. Betaal nooit losgeld, want er is geen garantie dat je gegevens daarmee terugkrijgt. Zorg bovendien dat apps regelmatig geüpdatet worden en dat aankopen gedaan worden bij legitieme app stores, zoals iTunes of de Google Play Store. Op deze manier bescherm je je apparaten tegen infecties en verklein je de kans dat spamberichten verstuurd of verspreid worden.

Werk met een Zero Trust Model

Moderne beveiliging is cruciaal. Veel organisaties laten medewerkers vanuit huis werken middels een VPN, maar deze hebben hun beste tijd gehad. Ze kunnen de plots toegenomen vraag van remote werken niet aan. Dit brengt allerlei risico’s met zich mee. Waar een VPN authentiseert op basis van het netwerksegment, doet het Zero Trust Model dat op basis van locatie, apparaten, het gedrag en de context van de gebruiker. Daardoor is de beveiligingsgraad velen malen hoger en garandeer je een veilige thuiswerkplek voor iedere medewerker.

Blijf communiceren met collega’s

Daarnaast zijn communicatiekanalen vaak het doelwit van cyberaanvallen bij veelvuldig werken op afstand. Versleutel daarom al het verkeer tussen endpoints en servers en wees op je hoede voor ongewone communicatie. Worden er vreemde vergaderuitnodigingen, merkwaardige login-portalen of ongewone verzoeken voor betalingen verstuurd? Dan moeten er alarmbellen afgaan bij je medewerkers. Stimuleer daarom dat collega’s regelmatig contact met elkaar hebben, zodat ze dergelijke dreigingen gemakkelijker herkennen.  

Houd bovenal je hoofd – en dat van anderen – koel in deze tijd. Alertheid en bewustzijn zijn belangrijk, maar angst is overbodig. Benadruk het belang om extra tijd te nemen voor het controleren van vertrouwde bronnen en zorg dat er dezelfde voorzorgsmaatregelen getroffen worden als in een normale kantooromgeving. Zo creëer je een veilige thuiswerkplek die niet alleen bescherming biedt tegen het coronavirus, maar ook tegen online dreigingen voor jouw organisatie.
Auteur: Ashwin Pal, Director Security Services Asia Pacific bij Unisys

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Unisys

Unisys (NYSE: UIS) is een wereldwijd opererend technologiebedrijf dat krachtige beveiligingsoplossingen bouwt voor de meest veeleisende bedrijven en overheden ter wereld. Unisys biedt onder meer beveiligingssoftware en -diensten, hulp bij digitale transformatie van de werkplek, industriële applicaties en diensten en innovatieve softwarebeheeromgevingen voor grootschalig zakelijk gebruik.
Meer over Unisys

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.