Vier voordelen van edge computing voor de zorgsector

| Dynabook | 4 min | 06 juli 2020 14:14
Copyright: Dynabook
Snelle data-uitwisseling is in de zorgsector letterlijk en figuurlijk van levensbelang. Niet zo vreemd dus dat cloudoplossingen al langer gemeengoed zijn in de zorg. Edge computing is een nieuwer concept en biedt een aantal voordelen ten opzichte van de cloud. Welke voordelen biedt edge computing voor de zorgsector? Dynabook zet er vier op een rij.

1. De netwerkbelasting verlichten

Het grote verschil tussen cloud en edge heeft te maken met waar en hoe data worden verwerkt. Bij de cloud worden gegevens opgeslagen en verwerkt op een centrale locatie (meestal een datacenter), terwijl bij edge computing data dichter bij de bron worden verwerkt.

We leven in een datarijke wereld waarin nieuwe technologieën een enorme hoeveelheid data genereren, vlakbij de gebruiker of aan de rand van het netwerk. Geavanceerde IoT-gedreven medische devices en apparatuur, wearables en de beschikbaarheid van zorgdata voor onderzoek naar ziektepreventie en behandeling, maken van de zorgsector een bedrijfstak die sterk leunt op data. Zorg op afstand, een trend die al voor corona is ingezet, versterkt dit nog verder en zorgt ervoor dat patiënten, zorgmedewerkers en onderzoekers toegang vragen tot data en diensten vanuit verschillende locaties, buiten de geijkte plekken zoals ziekenhuizen. En hoewel de cloud significante mogelijkheden biedt voor computing en opslag, wordt de druk op het netwerk door al deze ontwikkelingen dermate hoog dat een andere vorm van infrastructuur nodig is. En dat is waar edge computing om de hoek komt kijken.

Het volledig omgooien van de infrastructuur om tegemoet te komen aan de nieuwe eisen, is een kostbare en tijdsintensieve oplossing. Met behulp van edge computing is het afbreken en vervangen van de infrastructuur niet nodig. Het biedt zorgorganisaties de mogelijkheid om data aan de rand van het netwerk te verwerken, waardoor de druk op centrale cloudservers wordt verminderd. Door edge datacenters in te zetten, worden data lokaal verwerkt en geanalyseerd. Dit zorgt niet alleen voor een efficiënter en sneller netwerk, het zorgt er ook voor dat de cloud ingezet kan worden voor meer algemene bedrijfsdoelstellingen. 

2. Latency terugdringen

Bij de cloud wordt informatie naar het datacenter gestuurd, verwerkt en vervolgens weer teruggestuurd naar de rand van het netwerk waar het device zich bevindt. Het kost tijd om data heen en weer te sturen, en dat kan latency of vertraging tot gevolg hebben. Wanneer er geen tijdsdruk zit op de beschikbaarheid van data, biedt de cloud voldoende mogelijkheden voor het verwerken, de opslag en data-analyse op grote schaal. Maar wanneer snelheid letterlijk van levensbelang is, kan vertraging grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan ziekenhuizen die real-time patiëntinformatie nodig hebben van het ambulanceteam. Vertraging kan ervoor zorgen dat ze niet over de juiste informatie beschikken wanneer de ambulance arriveert.

Een ander voorbeeld is chirurgie waarbij gebruik wordt gemaakt van assisted reality (AR). Hiermee kunnen chirurgen via smartglasses afbeeldingen en grafieken binnen hun gezichtsveld projecteren die helpen bij de operatie of live inzicht krijgen in de status van vitale organen van de patiënt. Het is niet moeilijk voor te stellen welke fatale gevolgen vertraging in dit geval kan hebben. Edge computing biedt een oplossing door dataverwerking dichter bij het device te plaatsen, waardoor latency en netwerkvertraging worden voorkomen.

3. Zorggegevens beter beveiligd

Nu zorg op afstand normaler wordt, worden er meer persoonlijke gegevens op afstand geraadpleegd, met zorgen rondom security tot gevolg. Zorgdata zijn populair onder cybercriminelen en zorg op afstand biedt hen meer mogelijkheden om deze gegevens te achterhalen. Edge computing verkleint dit risico doordat de data niet naar een centrale plek op het netwerk worden gestuurd om te verwerken, maar dit lokaal te doen. Hoe kleiner de afstanden die data afleggen, hoe veiliger.

4. Gecombineerde kracht

COVID-19 heeft gezorgd voor een versnelling van een reeds ingezette ontwikkeling in de zorgsector. De cloud bood al veilige toegang tot data vanuit verschillende organisaties. Met edge computing komen daar andere voordelen bij. De keuze tussen edge en cloud is geen kwestie van of/of, beide technologieën dienen verschillende doelen en zullen een belangrijke rol blijven spelen in de nabije toekomst.

Edge computing wordt vaak tegenover de cloud geplaatst in de zorgsector, alsof het om twee los van elkaar staande infrastructuurbenaderingen gaat. Maar het gebruik van de ene technologie zorgt er niet automatisch voor dat de andere technologie helemaal niet gebruikt kan worden. Ook het idee dat edge computing op termijn de cloud zal vervangen, is onjuist. Beide technologieën hebben hun eigen belangrijke en herkenbare rol in het IT-ecosysteem van de zorg en versterken elkaar. De netwerkstructuur van de toekomst zal dan ook een combinatie tussen beide technologieën zijn.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Dynabook

Al meer dan dertig jaar zetten Toshiba laptops en technologie de standaard als het gaat om innovatie, kwaliteit en betrouwbaarheid. Met een meerderheidsbelang van Sharp Corporation zet Dynabook Inc. die traditie voort door waardevolle diensten te leveren die onze partners en klanten ondersteunen in het bereiken van hun doelen.

Dynabook ontwerpt en produceert als enige zijn eigen laptops, tot en met de BIOS-software die draait onder Windows. Daardoor kunnen we u de best mogelijke kwaliteit, ingrijpende beveiliging en innovatieve functies bieden om uw werkdag soepel te laten verlopen.
Meer over Dynabook

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.