Meeste reizigers nog steeds onbeveiligd online op openbare WiFi-spots

GOOSE VPN wil vakantiegangers waarschuwen voor onbeveiligde WiFi en geeft 5 tips die de online veiligheid vergroten

| GOOSE VPN | 3 min | 07 juli 2020 12:39
Gewaardeerd
Copyright: GOOSE VPN
Nu het reisseizoen is aangebroken en meer Nederlanders in eigen land op vakantie gaan, wordt gratis WiFi in cafés, restaurants, hotels en op campings veel gebruikt. GOOSE VPN wil vakantiegangers waarschuwen voor de gevaren van openbare WiFi-spots. Ook in Nederland zijn openbare WiFi-spots vaak onveilig. Toch maken de meeste mensen er nog steeds gebruik van. Cijfers van het CBS van eind 2019 laten zien dat slechts 35% van de bevolking een openbaar WiFi-spot mijdt vanwege zorgen over hun online veiligheid. Volgens Joeri van de Watering, co-founder van GOOSE VPN, ligt een groot deel van het probleem bij het feit dat de meeste mensen niet weten welke voorzorgsmaatregelen zij kunnen nemen om veilig online te gaan op vakantie. Daarom deelt Van Watering wat reizigers kunnen doen om op vakantie en onderweg veilig gebruik te kunnen maken van openbare WiFi-spots.

Internetcriminaliteit op vakantie

De zomervakantie is een geliefde periode van internetcriminelen om privégegevens van vakantiegangers te stelen. Hackers zijn voornamelijk uit op creditcardgegevens, wachtwoorden en bankgegevens.

Van de Watering: “Twee op de vijf Nederlanders gaan dit jaar op vakantie in eigen land. Ook op reis in ons land moeten mensen waakzaam zijn op cybercrime. Een paar simpele voorzorgsmaatregelen, waaronder het gebruik van een VPN zoals GOOSE VPN, kan reizigers behoeden om slachtoffer te worden van internetcriminaliteit op vakantie. Daarom delen wij de meest voorkomende vormen van WiFi-misbruik en geven wij 5 tips zodat reizigers deze zomer zorgeloos gebruik kunnen maken van WiFi-netwerken tijdens hun vakantie.”

Meest voorkomende manieren waarop een hacker misbruik kan maken van een onbeveiligde WiFi-plek:

1. Valse WiFi-spot

Een hacker kan een valse WiFi-spot aanmaken. Als je hier slachtoffer van wordt, dan stuur je je gegevens naar een hacker in plaats van naar een legitieme WiFi-spot. Denk aan creditcardgegevens, privé-e-mails en andere gevoelige informatie. Deze techniek is heel gemakkelijk voor hackers omdat Wi-Fi-spots zelden authenticatie vereisen om een verbinding tot stand te brengen.

2. Draadloze sniffers

Internetcriminelen kunnen sniffers gebruiken, een software die is ontworpen om gegevens te onderscheppen en te decoderen wanneer deze via een WiFi-netwerk worden verzonden. Met deze techniek zijn privégegevens dus niet langer privé als je gebruikt maakt van een onbeveiligde internetverbinding.

3. Schoudersurfen

Op het vliegveld nog even iets online bestellen of je appjes beantwoorden in een druk café? Wees alert op schoudersurfers. Bij dit fenomeen kijkt iemand mee over je schouder wanneer jij je bankzaken doet, wachtwoorden intypt of appjes beantwoordt. Op deze manier kan een internetcrimineel je gegevens in handen krijgen.

Met deze 5 tips kan een reiziger deze zomer veilig online gaan op openbare WiFi-netwerken:

1. Gebruik een VPN

Met het gebruik van een VPN: een virtueel privénetwerk, zoals het Nederlandse GOOSE VPN, versleutel je je internetverbinding en verberg je alle gegevens die van je computer of telefoon die naar het internet worden gestuurd. Dat betekent dat een hacker alleen gecodeerde gegevens te zien krijgt, en dat je gegevens dus veilig blijven. Ook kan je met een VPN toegang  krijgen tot geblokkeerde sites in een ander land, zoals Facebook in Vietnam of Wikipedia in Turkije. Daarnaast kun je met een VPN je favoriete Tv-programma’s op vakantie in het buitenland blijven kijken. GOOSE is een simpel en klein programmaatje dat je eenvoudig installeert op je computer of via een appje op je telefoon of tablet. Het draait op de achtergrond mee zodat je veilig online bent.

2. Gebruik een firewall

De meeste besturingssystemen hebben een firewall, ook zijn er firewalls voor Android en iOS. Gebruik deze dan ook altijd.

3. Sta automatische draadloze netwerkverbinding niet toe

Zorg ervoor dat de automatische draadloze verbinding niet is ingeschakeld. Zo voorkom je dat hackers automatisch verbinding maken met je apparaat.

4. Instellingen voor delen mogen niet openbaar zijn

Om te voorkomen dat een hacker je apparaat kan vinden en openen, is het belangrijk ervoor te zorgen dat systeeminstellingen niet zijn ingesteld op openbaar delen.

5. Wees waakzaam

Het is altijd belangrijk om te weten wie er in de buurt is om schoudersurfen of andere verdachte activiteiten te voorkomen.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (2 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over GOOSE VPN

GOOSE VPN is de eerste Nederlandse VPN provider, opgestart in Rotterdam. GOOSE VPN wil dat iedereen veilig internet kan gebruiken, op een gebruiksvriendelijke manier. Naast 24/7 Nederlandse support, kun je de VPN gebruiken op al je devices, zonder meerprijs.
Meer over GOOSE VPN

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.