Eerste open food-marktplaats Foodl biedt ubiquitous commerce met technologie van commercetools

| commercetools | 3 min | 14 juli 2020 10:17
Copyright: Foodl
Foodl, de eerste echte open marktplaats voor chefs, horecaondernemers en -leveranciers, heeft zijn digitale platform gebouwd op basis van de headless commerce-oplossing van commercetools.

Foodl lanceerde zijn website eerder dit jaar en was van plan om gefaseerd te starten in de grote steden met als eerste focus Amsterdam. Door de sluiting van de horeca is dat plan voor een deel opgeschoven. Het platform heeft al een flink aantal leveranciers en afnemers in de regio Amsterdam aan zich verbonden en pakt de landelijke uitrol verder op nu de horeca weer open is. De marktplaats biedt inmiddels ruim drieduizend producten van circa driehonderd merken. Foodl heeft de periode waarin de horeca dicht was benut om het platform – en dan met name de backend – grondig door te ontwikkelen, zodat het aansluiten van nieuwe afnemers en leveranciers heel vlot kan plaatsvinden.

Het nieuwe platform speelt volgens initiatiefnemers Annemarie Blaauw en Gaby Westdorp in op een duidelijke behoefte in de markt naar een innovatieve marktplaats in B2B voor food. Blaauw: “Foodl is volledig open, wat onder meer betekent dat afnemers direct terechtkunnen in de shop en alle producten kunnen zien. Ze hoeven zich niet via allerlei schermen aan te melden. Het gaat ons om volledige transparantie.” Foodl is daarnaast future-proof, wat betekent dat leveranciers en afnemers het platform op termijn via ieder kanaal kunnen bereiken en zaken kunnen doen.”

De technische basis van Foodl bestaat naast het platform van commercetools uit een zogenaamde progressive web app, die gebruikers in staat stelt om producten via elk device simpel en gebruiksvriendelijk te bestellen. Dit type apps is geschikt voor ieder type besturingssysteem. Daarom ziet Foodl er op een desktop of laptop uit als een website, en op een smartphone of tablet als een app. De Foodl-webapp is afkomstig van leverancier Vue Storefront, dat zich heeft gespecialiseerd in open source progressive web apps voor e-commerce.

Volgens Lieke Kamp, product owner van het platform bij Foodl, was de keus voor commercetools een logische. “commercetools is in de eerste plaats future-proof. Als headless platform biedt het de flexibiliteit en snelheid die we als Foodl zoeken. Dankzij headless kun je probleemloos elk kanaal ondersteunen, zonder dat je aparte ontwikkeltrajecten voor ieder apart kanaal moet opzetten. Verder kun je met commercetools klein starten en van daaruit steeds verder opschalen. Precies wat we nodig hebben. Ook biedt commercetools veel gebruiksgemak. Zo kunnen we dankzij de flexibele API-architectuur van commercetools grote partijen goede mogelijkheden bieden om met Foodl te koppelen op de manier die zij willen. Kleinere partijen kunnen daarnaast direct op het platform werken.”

Volgens initiatiefneemster Annemarie Blaauw gaat Foodl verder dan traditionele e-commerce. “Wij bieden ubiquitous –alomtegenwoordige – commerce. Het gaat ons om de interactie tussen alle partijen op het platform, van productleveranciers tot aan afnemers, maar ook van allerlei partners met andere expertises. Daarmee zorgen we voor echte waarde en innovatie.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over commercetools

commercetools is hét toonaangevende platform voor next generation B2C- en B2B-commerce. Om de markt te helpen overstappen van beperkende legacy-suites, ontwikkelde commercetools een headless, API-first, multi-tenant SaaS-commerceplatform dat cloud-native is en gebruikmaakt van flexibele microservices. Met behulp van moderne ontwikkelbouwblokken in een cloudplatform aangeboden door commercetools, kunnen klanten op grote schaal voorzien in de beste commerce-ervaringen binnen elk touchpoint.
Meer over commercetools

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.