Aviko innoveert magazijnbeheer met SAP EWM

| SAP | 4 min | 21 juli 2020 11:14
Gewaardeerd
Copyright: Aviko
Aviko moderniseert zijn magazijnbeheer met SAP Extended Warehouse Management (EWM). De aardappelverwerker zet hiermee de stap richting één softwaresysteem voor het beheer van alle goederenbewegingen en voorraden in zijn magazijnen. Daarmee reduceert Aviko de beheerlast en de kosten voor magazijnbeheer.

Aviko is in Europa marktleider in verse, diepgevroren en gedroogde aardappelproducten. De Aviko-productielocaties in diverse Europese landen verwerken ieder jaar ruim 1,8 miljoen ton aardappelen tot uiteenlopende aardappelproducten, variërend van verschillende soorten frites tot rösti, gratins en maaltijdpannetjes. De productie gaat dag en nacht door, zeven dagen per week. De levering vindt plaats in meer dan 110 landen.

“Mede door ons continue productieproces, schaalgrootte en de grote aantallen hebben we te maken met veel goederenbewegingen en een grote complexiteit in de supply chain”, zegt Gert-Jan Janssen Reinen, Supply Chain Director bij Aviko. “Het vervelende met voorraad is bovendien dat die vaak op de verkeerde plek staat. Dat moet je goed aansturen.”

SAP Extended Warehouse Management

Er was echter nog een complicerende factor. De inslag en opslag van de productie vindt plaats in zo’n dertig warehouses, die deels van Aviko zelf zijn en deels van partners. Die locaties maken gebruik van verschillende automatiseringssystemen, en de leveranciers van die systemen hebben allemaal hun eigen software voor magazijnbeheer. Het gebruik van verschillende softwarepakketten zorgt echter voor afwijkende werkwijzen en een aanzienlijke beheerlast, onder andere op het gebied van onderhoud en de koppeling met Aviko’s centrale ERP-systeem van SAP.

Aviko had daarom behoefte aan een systeem waarmee het de eigen warehouses op de verschillende locaties op een eenduidige wijze kan aansturen, en dat kan worden gekoppeld aan de warehouses van externe partijen. Een systeem waarmee het bedrijf over alle locaties heen een standaard manier van werken kan hanteren, onafhankelijk van de leverancier van de hardware en met een lagere beheerlast en lagere kosten. SAP Extended Warehouse Management (EWM) bleek hiervoor de geschikte kandidaat, ook met het oog op toekomstige innovaties.

SAP Material Flow System

SAP EWM werd eerst geïmplementeerd in de twee ‘handmatige’ vrieshuizen van Aviko in Steenderen waar wordt gewerkt met RF-scanners. Slechts twee weken later volgde de implementatie in het gloednieuwe en volledig geautomatiseerde vrieshuis dat Aviko recent in Steenderen heeft laten bouwen en dat plaats biedt aan ruim 40.700 pallets.

In dit nieuwe vrieshuis heeft Aviko op meerdere terreinen de lat hoog gelegd. Zo is het pand BREEAM Outstanding gecertificeerd. Een hogere duurzaamheidsscore is met BREEAM niet mogelijk. Maar ook de automatisering is ver doorgevoerd. Met behulp van zes liften en 33 ‘karretjes’ worden de aardappelproducten volledig geautomatiseerd bij de juiste stelling afgeleverd. Twee robots voor orderpicking bouwen klantspecifieke pallets op.

Voor de aansluiting van het geautomatiseerde vrieshuis op SAP EWM, was wel de implementatie nodig van het SAP Material Flow System (MFS). Deze EWM-component laat het magazijnbeheer ‘praten’ met de procesautomatisering. Janssen Reinen: “In het nieuwe vrieshuis hadden we met SAP EWM en SAP MFS eigenlijk te maken met twee implementaties wat dit project extra complex maakte. Gelukkig hadden we de hulp van goede consultants van SAP, met de juiste kennis van zowel EWM als MFS.” Met SAP’s Model Company haalde Aviko bovendien voorgedefinieerde bedrijfsprocessen, testcases, configuratierichtlijnen en projectversnellers in huis.

Klaar voor innovatie

De eerste ervaringen met SAP EWM zijn positief. Het systeem is beter afgestemd op de hectische realiteit van het magazijn en vermindert de beheerlast. Het aantal schermen waar medewerkers in werken, is teruggebracht tot slechts een aantal essentiële dashboards. Hier kunnen medewerkers de processen van A tot Z starten, volgen en beïnvloeden.

Kees Jansen, Corporate ICT-Manager Aviko voegt toe: “Ons ICT-platform biedt complete ondersteuning. Het project wordt namelijk volledig ingezet vanuit een cloudplatform dat we met z'n allen 24/7 met een 99,9% uptime draaien.

Volgende stap

Een volgende stap is de implementatie van SAP EWM in een nieuw te bouwen warehouse van Aviko in België. “Nu we onze processen eenmaal hebben ingericht in SAP EWM, beschikken we over een best practice die we eenvoudig kunnen uitrollen naar andere locaties”, aldus Janssen Reinen. “Door de keuze voor één systeem wordt het ook eenvoudiger om op lokaal niveau ondersteuning te bieden.”

“Met SAP EWM zijn we bovendien klaar voor toekomstige innovaties”, besluit Janssen Reinen. “Dankzij de oplossing en de achterliggende technologie kunnen we bijvoorbeeld meten hoe processen lopen en automatische leerprocessen opzetten, zodat we de capaciteit van onze warehouses nog beter benutten. Maar denk ook aan de automated guided vehicle die over een magneetbaan tussen de fabriek en het nieuwe vrieshuis in Steenderen gaat rijden. Ook die kunnen we aansturen met SAP EWM.”

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over SAP
SAP, de Experience Company, helpt organisaties van iedere omvang en in alle branches optimaal te presteren. Met technologieën voor machine learning, Internet of Things (IoT) en geavanceerde analytics veranderen onze klanten in intelligente ondernemingen. SAP verschaft mensen en organisaties gedetailleerde businessinzichten en stimuleert samenwerking waardoor ze de concurrentie voor blijven. We vereenvoudigen technologie voor bedrijven, zodat ze hun software kunnen gebruiken zoals ze dat wensen, zonder onderbrekingen. Met onze end-to-end applicatiesuite en diensten versoepelen we de bedrijfsvoering van zeer veel bedrijven en publieke organisaties. Met onze oplossingen kunnen zij zich continu aanpassen, rendabel werken en het verschil blijven maken. Ondersteund door een wereldwijd netwerk van klanten, partners, medewerkers en opinieleiders draagt SAP bij aan een betere wereld en een beter leven.
SAP and other SAP products and services as well as their respective logos are trademarks or registered trademarks of SAP SE in Germany and other countries.
Meer over SAP
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.