Webinar digitalisering energiesector: “Door digitalisering blijf je competitief”

| Topsector Energie | 3 min | 21 juli 2020 11:45
Gewaardeerd
Copyright: Topsector Energie
De energiesector digitaliseert en dat is maar goed ook. Want dat brengt extra kansen met zich mee. Zo stellen Microsoft en PWC dat digitalisering in 2030 tot 4% emissiereductie mogelijk maakt. Hoe kan de sector die virtuele droom in praktijk brengen? Op donderdag 9 juli wezen twee experts in een webinar van de Topsector Energie de weg: Kees van der Klauw, strateeg van de Nederlandse AI Coalitie, en Pallas Agterberg, directeur Strategie Alliander.

Volgens Agterberg leent de energiemarkt zich technisch heel goed voor digitalisering. Alleen kan regulering die ontwikkeling in de weg staan, hoewel de speelruimte in de open Nederlandse markt relatief groot is. “De dynamiek van de markt gaat veranderen van verkoop van kilowatturen naar het moment van verbruik, door wind, zon en miljoenen elektrische auto’s. Dit vraagt om een open, transparante markt waarop je technologie kunt toepassen.”

Paranoia ontwikkelen

Veel nieuwe aanbieders zijn er nu nog niet, maar de gevestigde marktpartijen kunnen het zich niet permitteren om achterover te leunen, stelt Van der Klauw. Vernieuwers komen vaak van buiten de sector, is zijn waarschuwing “Je moet paranoia ontwikkelen. Het is belangrijk dat bedrijven door scenarioplanning nadenken over er wat er zou kunnen gebeuren in de markt.”

Werken aan klimaatopgave

Een regelrechte trigger om te investeren in digitale technologie en kunstmatige intelligentie is de klimaatopgave. “Elke maatregel om je bedrijf CO2-neutraal te maken betekent kostenverhoging en dat je internationaal niet meer kunt concurreren”, zegt Agterberg. “Maar voeg je digitalisering toe, dan krijg je nieuwe verdienmodellen waardoor je wel competitief bent. Je pakt zo 30% op je kosten door betere integratie met je klanten.”

Kunstmatige intelligentie nodig 

Volgens Van der Klauw is 4% emissiereductie door digitalisering zeker realistisch. “Door dataverwerking en slim omgaan met end to end-energiesystemen kun je enorm veel besparen. Net als met bufferen en predictiemodellen. Die zijn wel zo complex, daar heb je kunstmatige intelligentie voor nodig.”

Weerbaar tegen hackers

Digitalisering komt met risico’s. Alle data en sturingsinformatie zijn een goudmijn voor hackers die het als topsport zien om in kritische systemen in te breken. “Het is een ratrace”, erkent Agterberg. “Je moet er bovenop zitten.” Alliander heeft ervoor gekozen om slimme meters en onderstations niet aan het internet te koppelen. “Daarmee hebben we niet alles geregeld, het is een eerste verdedigingslijn.” Ook zo’n eigen netwerk heeft kritische massa en kan daardoor aantrekkelijk zijn voor hackers, stelt Van der Klauw. “Kijk eerder naar je architectuur en doe het decentraal, dat is meer schokbestendig.”

Digitale tweelingen

Met digitalisering kun je zowel kansen als bedreigingen mooi inzichtelijk maken. Door een digitale tweeling te maken van je eigen netwerken ontstaat een virtuele simulatie van de werkelijkheid om allerlei scenario’s te testen. “Zo zie je bij hoeveel elektrische auto’s een laagspanningsnet moet komen. Je kunt er big data aan koppelen om te zien waar die elektrische auto’s aangeschaft worden waardoor je op voorhand de netten kunt upgraden” zegt Agterberg. “Er is haast geen investeringsbeslissing die niet even langs onze simulatieomgeving gaat.”

Terugkijken?

Bekijk het complete gesprek van de webinar Digitalisering van de energiesector. Daarin ziet u ook gastbijdragen van Paul Mignot (WithTheGrid, over het monitoren van energienetwerken), André Stoorvogel (Semiotic Labs, aansturing van motoren met kunstmatige intelligentie) en Luisella ten Pierik (Stedin, over cyberweerbaarheid) en Jan-Martijn Teeuw (Soltegro, over digitale tweelingen).

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Topsector Energie

De Topsector Energie is de drijvende kracht achter innovaties die nodig zijn voor de transitie naar een betaalbaar, betrouwbaar en duurzaam energiesysteem. De missies voor energietransitie en duurzaamheid bepalen de prioriteiten van de Topsector Energie.
Meer over Topsector Energie

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.