Avebe zorgt voor efficiëntere planning in fabriek en logistiek met low-code- technologie van Mendix

Nieuwe applicatie voor transport en planning integreert realtime informatie met SAP enterprise systeem voor voedselproductie en operatie

| Mendix | 4 min | 29 juli 2020 17:31
Copyright: Avebe
Mendix, onderdeel van Siemens en wereldwijd leider in enterprise low-code, kondigt aan dat Avebe, leverancier van producten op basis van aardappelzetmeel en aardappeleiwit, Internal Starch Flow heeft ontwikkeld. Deze software-oplossing is ontworpen om de logistieke en planningsprocessen voor de fabrieken van Avebe en de boeren waarmee het samenwerkt te stroomlijnen.

De applicatie Internal Starch Flow voorkomt onnodige vertraging in het transport en stemt de verzending van aardappelzetmeel en -eiwitten af op de chemische fabriek die het meest geschikt is om die specifieke plantaardige eiwitten te verwerken. Met dagelijkse verzendingen van meer dan 2.200 telers, vermindert de applicatie de kans op het afkeuren van het product in de fabriek of andere vertragingen in de productie. Zo garandeert het een optimale prijs voor de coöperatieve leden van Avebe.

Het samenbrengen van verschillende disciplines

De Internal Starch Flow applicatie is binnen 10 weken gebouwd met het Mendix low-code platform door een team van zes parttime medewerkers vanuit verschillende disciplines. Met low-code kunnen ontwikkelaars van verschillende niveaus op een visuele manier snel applicaties voor web en mobiel maken, met behulp van drag-and-drop-componenten en modelgestuurde logica. De software-oplossing van Avebe bestaat uit een beheeromgeving met een mobiele app voor chauffeurs en een aparte interface voor logistiek planners en operators. Deze is volledig geïntegreerd met verschillende SAP backend modules. De integratie van bedrijfskritische systemen die draaien op SAP met gedigitaliseerde logistieke processen is uniek in deze sector. 

“Voorheen liep een operator fysiek naar de silo om de hoeveelheid zetmeel te meten. Met Mendix hebben we dit proces slim en innovatief geautomatiseerd. Meer inzicht in de hoeveelheid product in de silo zorgt voor een efficiëntere verdeling van zetmeel naar productielocaties, minder wachttijden voor chauffeurs en lagere afboeking door kleinere voorraadverschillen aan het einde van campagne”, aldus Gijs Bleeker, directeur ICT bij Avebe.

Verbeteren van logistiek met mobiele devices  

Voor ‘Internal Starch Flow’ moesten een groot aantal scenario’s in kaart worden gebracht en meerdere systemen via een interface worden gekoppeld. Bijkomende uitdagingen zijn dat het transport wordt uitbesteed aan een externe partij, de automatiseringsgraad verschilt per productielocatie en er sprake is van veel legacy systemen. 

De innovatieve mobiele oplossing van Avebe leidt chauffeurs door hun logistieke controlepunten; van het laden van zendingen op specifieke locaties tot het lossen bij de fabrieken. Chauffeurs gebruiken een mobiele app om een ??QR-code op de laadlocatie te scannen. Op de afleverlocatie scant de chauffeur nog een QR-code om te zien of hij of zij de vracht moet lossen. Via het scannen van QR-codes wordt de data gecontroleerd met de masterdata bij Avebe en het productiecontrolesysteem op de productielocatie. De informatie wordt geüpload naar de SAP-database, waar de voorraden automatisch worden bijgewerkt.

Met deze innovaties behoren handmatige vrachtlijsten met het daarbij behorende gebrek aan inzicht of transparantie over de voorraadstatus tot het verleden. Het papierwerk van de chauffeur voor bevestiging van de levering en andere details wordt ook geautomatiseerd door de applicatie van Avebe. Voorheen werden vrachtbrieven handmatig overgetypt op lijvige Excel-sheets die per e-mail werden verzonden.

Laden en lossen kost nog slechts een uur

Met de app is de tijd die het kost om de vrachtwagen te laden en lossen teruggebracht naar een uur. Voorheen was het niet ongewoon als vrachtwagens langere tijd in de rij stonden bij een loslocatie. De Internal Starch Flow app gebruikt GPS-gebaseerde timestamps voor realtime informatie over de locatie van de vrachtwagens. Op basis van nauwkeurige data kunnen vervolgens de planning worden verbeterd en de kosten van logistieke processen worden teruggebracht.  

Erik Dijck, manager ICT-architectuur bij Avebe: “Alle partijen hebben nu realtime inzicht. Dit is een echte doorbraak in de markt. De chauffeurs hebben allemaal een training gehad en zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van de applicatie. Dit bleek een essentieel voorwaarde voor succes.”

“Ons doel is om bedrijven te helpen applicaties te bouwen die direct impact hebben. Internal Starch Flow geef Avebe meer inzicht in het logistieke proces en de voorraden om een optimaal product te leveren aan de klant en een eerlijke prijs te realiseren voor de aardappeltelers. Het illustreert ook de vrijwel eindeloze manieren waarop het Mendix-platform bestaande SAP-oplossingen kan aanvullen”, aldus Dennis Muller, customer success manager bij Mendix.

Lees hier meer over het Mendix Platform.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Mendix

Mendix, onderdeel van Siemens en wereldleider in no-code/low-code applicatie-ontwikkeling, transformeert de manier waarop applicaties in digitale organisaties worden gebouwd. Met het Mendix-platform kunnen bedrijven met meer professionals applicaties ontwikkelen en daarmee de bottleneck van software-ontwikkeling wegnemen (Make with More), slimme apps bouwen met een rijke, slimme. contextuele en proactieve gebruikservaring (Make it Smart) en systemen moderniseren en meer applicaties bouwen die groei faciliteren (Make it Scale). Het Mendix-platform is gebouwd om intensieve samenwerking tussen IT en business teams mogelijk te maken en applicatie-ontwikkeling te versnellen waarbij tegelijkertijd de veiligheid, kwaliteit en governance wordt gegarandeerd. Kortom om organisaties te helpen de stap te maken naar de digitale toekomst.
Meer over Mendix

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.