De donkere kant van online shopping: Pas op voor oplichting en SMS-phishing

| Zscaler | 3 min | 21 november 2019 17:06
Copyright: Zscaler
400% toename in aanvallen gedetecteerd; 9 tips om u te beschermen

Elk jaar staan de weken voor Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas en kerst bol van de kortingen en online promoties. Cybercriminelen proberen tegelijkertijd te profiteren van dit inkoopseizoen en starten net zo vroeg met hun malware-campagnes. De criminelen signaleren de toegenomen activiteit rond online shopping en op betaalsites, en richten zich daarop met hun phishing-pakketten. De Zscaler Security Cloud rapporteerde tussen 14 oktober en 14 november een toename van meer dan 400 procent in geblokkeerde phishing-activiteit, waaronder Amazon- en PayPal-phishing-aanvallen.

De onderzoekers zagen toegenomen phishing-activiteit gericht op de bekende online winkels. Daarnaast was er een toename in phishing-aanvallen op mobiele telefoons, skimming op websites, cadeaubon fraude-sites en banking Trojans. Hieronder een paar voorbeelden van gedetecteerde aanvallen:
 • Amazon cadeaubonnen fraude: wees op uw hoede voor e-mails of promoties die gratis Amazon-cadeaubonnen beloven. Deze oplichting leidt u naar sites die proberen uw inloggegevens te stelen.
 • Valse Amazon- en Paypal-pagina's: wees voorzichtig als het gaat om e-mails met meldingen of betalingsfacturen van Amazon of PayPal. Dit zijn veelvoorkomende haakjes die legitiem lijken en door aanvallers worden gebruikt om inloggegevens te stelen.
Valse aankoop- of verzendbevestigingen: wanneer u per sms of e-mail een bericht ontvangt dat een aankoop of verzending bevestigt van een onbekende bron, klik dan niet op de link. Dit is een veelvoorkomende tactiek die kwaadwillenden g

9 tips voor veilig online shoppen

Zscaler deelt ook 9 tips over hoe shoppers zichzelf kunnen beschermen tegen dit soort oplichting. 
 1. Controleer het website-adres. Controleer de echtheid van de URL of website voordat u deze opent. Pas op voor links met typefouten. Klik niet op verkorte links.
 2. Check of de link begint met https. Alle legitieme retailers en betalingsportals gebruiken HTTPS-verbindingen voor hun transacties.
 3. Schakel 2FA in. Het inschakelen van tweefactorauthenticatie of '2FA', waarbij u twee vormen van identificatie gebruikt (meestal uw wachtwoord en een code die u per sms ontvangt) biedt een extra beveiligingslaag. Gebruik deze vooral voor accounts met betrekking tot financiële transacties.
 4. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook het geval. Hanteer als vuistregel: klik niet op links of open geen documenten van onbekende partijen die fantastische aanbiedingen of prijzen beloven.
 5. Houd uw besturingssysteem up-to-date. Zorg er altijd voor dat uw besturingssysteem en webbrowser up-to-date zijn en dat de nieuwste patches zijn geïnstalleerd.
 6. Schakel pop-upblokkering in. Schadelijke websites bombarderen bezoekers vaak met vervelende pop-upadvertenties. Browser-add-ons, zoals Adblock Plus, kunnen u helpen deze malvertisements te blokkeren.
 7. Houd het officieel. Download alleen apps van officiële app-winkels, zoals Google of Apple.
 8. Maak selectief verbinding. Gebruik geen openbare of onbeveiligde wifi-verbindingen om online te winkelen.
 9. Maak kopieën. Maak een back-up van uw documenten en mediabestanden. U kunt ook nog een stapje verder gaan door bestanden te versleutelen.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Zscaler
Zscaler stelt grote, wereldwijde organisaties in staat om veilig hun netwerken en applicaties te transformeren voor een mobile- en cloud-first wereld. De belangrijkste services, Zscaler Internet Access en Zscaler Private Access, zorgen voor snelle, veilige verbindingen tussen gebruikers en applicaties, ongeacht apparaat, locatie of netwerk. Zscaler-services zijn 100% cloud-gebaseerd en bieden de eenvoud, verhoogde beveiliging en verbeterde gebruikerservaring die traditionele appliances of hybride oplossingen niet kunnen evenaren. Zscaler wordt gebruikt in zeer veel landen en heeft een multi-tenant, gedistribueerd cloudbeveiligingsplatform dat duizenden klanten beschermt tegen cyberaanvallen en dataverlies.
Meer over Zscaler
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.