Veilig internetten vanaf je vakantieadres

| BlackBerry | 2 min | 06 augustus 2020 18:22
Gewaardeerd
Copyright: Sai Kiran Anagani op Unsplash
Mensen laten tijdens hun vakantie het werk maar moeilijk los. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van Glassdoor.com onder meer dan 2000 werknemers. De kans is groot dat een deel van de vakantiegangers in hun hotel stiekem even hun mail bekijkt of een rapport afmaakt. Of de baas daar ook echt blij mee moet zijn, is nog maar de vraag. Hackers staan namelijk te springen om via onveilige netwerken in de zakelijke telefoon of laptop van medewerkers te kruipen. John Schaap, Senior Director Benelux & Nordics bij BlackBerry Limited geeft 3 tips hoe je dit als reiziger kunt voorkomen.

1. Pas op met openbare netwerken

Hotels, campings, cafés en restaurants bieden hun gasten steeds vaker een gratis WiFi-verbinding. Hotels zijn hierbij steeds vaker een mikpunt voor cybercriminelen. Dit is een logisch gevolg van de wildgroei aan onveilige netwerken en verbonden Internet of Things (IoT)-apparaten in hotelkamers - van de slimme TV tot het elektronische slot op de deur. Bovendien zijn hotels sterk afhankelijk van point-of-sale-systemen, onder meer voor facturering, restaurant- en bartransacties of faciliteiten in het hotel. Wanneer criminelen dit systeem kraken kunnen zij gemakkelijk aan de haal gaan met de persoonlijke en financiële gegevens van hotelgasten. De makkelijkste manier om dit te voorkomen is door gebruik te maken van je eigen internetverbinding op je smartphone. Let wel een beetje op: je MB’s zijn sneller op dan je denkt.

2. Gebruik een VPN

Tegenwoordig neemt het merendeel van de werknemers een zakelijk apparaat, zoals een laptop, mee op vakantie. Op de vakantiebestemming logt men in op gratis of onbeveiligde WiFi-netwerken, terwijl slechts de helft hierbij gebruik maakt van een beveiligde VPN (Virtual Private Network). Mensen vinden connectiviteit tegenwoordig waardevoller dan veiligheid; een ontwikkeling die hackers als muziek in de oren klinkt. Met een VPN ga je die risico’s wel te lijf. VPN’s versleutelen namelijk je dataverkeer en doen dienst als een beschermde tunnel tussen client (browser) en server. De gegevens die door de tunnel gaan zijn niet zichtbaar voor hackers en deze kunnen geen toegang krijgen tot je gegevens en activiteiten. Surf daarom altijd via een VPN of overweeg om je zakelijke laptop thuis te laten.

3. Vergeet openbare WiFi-netwerken

Maak er een gewoonte van om een openbaar WiFi-netwerk te ‘vergeten’ wanneer je klaar bent met surfen. Als een toestel een netwerk detecteert waarmee je al eerder verbinding hebt gemaakt, zal het namelijk automatisch weer verbinding maken en dat speelt cybercriminelen in de kaart. Vooral als je bijvoorbeeld eerder persoonlijke data via de verbinding hebt gedeeld. Wanneer je het alleen voor Instagrammen gebruikt is het geen grote ramp, maar het wordt een ander verhaal als je gaat internetbankieren. In welke vorm dan ook, of je nu een Tikkie betaalt of aan het winkelen geslagen bent, veilig is het niet.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de gevaren van openbare WiFi-netwerken. Elke WiFiverbinding, of die nu openbaar of privé is, vormt een bedreiging voor de veiligheid van jouw apparaten en gegevens. Met behulp van bovenstaande tips kun je als reiziger het heft in eigen handen nemen. En anders is het een mooi excuus om die laptop toch even te laten liggen tijdens jouw vakantie.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (2 ratings).

Over BlackBerry

BlackBerry (NYSE: BB en TSX: BB) levert betrouwbare beveiligingssoftware en -diensten. Het bedrijf biedt organisaties en overheidsinstellingen de technologie die ze nodig hebben om het Internet of Things te beveiligen. Gevestigd in Waterloo, Ontario, zet het bedrijf zich in voor veiligheid, cybersecurity en dataprivacy. Daarnaast is BlackBerry voorloper op belangrijke gebieden zoals kunstmatige intelligentie, endpointsecurity en -management, encryptie en geïntegreerde systemen.

Disclaimer

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030102114.jpg
Deliver measurable impact on your business
20191105203105.png
Krijg inzicht in bedrijfsprocessen!
20191030104037.png
Bringing cultures together and make your team work!
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030104826.jpg
We make IT spark!
Alle rechten voorbehouden © 2019-2020, TechVisor