Back to the future op z'n Amsterdams

| PHATFOUR | 3 min | 22 november 2019 13:16
Afbeelding: Oprichters (vlnr) Daan, Pieter, Mels | Copyright: PHATFOUR
Phatfour fietsen zijn een kruising tussen een motorfiets uit 1906 en een hypermoderne elektrische fiets. Back to the future, gemaakt in een Amsterdamse garage.

Dit weekend (23 en 24 november) staat Amsterdams trots te glimmen naast de eerste elektrische Mercedes op Bright Day, het grootste techfestival van Nederland in de Expo Haarlemmermeer.

De Nederlandse oprichters van Phatfour werden ingehaald door een oude man op elektrische fiets. Inmiddels staan ze op het grootste techfestival van Nederland; Bright Day. Alle drie hebben ze een grote passie voor voertuigen. In een garage klussen ze al samen aan oude motoren. Deze motoren werden vervolgens omgebouwd tot cafe racers. De garage vormt de perfect plek om het eerste prototype van Phatfour te bouwen. Gecharmeerd door oude vervoersmiddelen, dachten ze aan het oer-Hollandse merk Simplex, een oud metaalbedrijf dat auto’s, motoren en motorfietsen maakte. De motorfiets uit 1906 wekte de interesse van de drie vrienden, vooral de simplistische ruitvorm en rauwe uitstraling.

Met de hand gebouwd

De Phatfour fietsen worden in Nederland met de hand gebouwd. Niet alleen de assemblage maar ook het las en buigwerk van het frame wordt in Nederland gedaan. Wat de fiets nog unieker maakt is het uiterlijk. Hoewel de grootte en uitstraling tussen een scooter en een brommer in zit, is de elektrisch aangedreven voertuig wel degelijk een fiets.  

Hollandse Hoogte

Bram - techverslaggever van Bright - is er mee pad geweest.  Wat hij opmerkte is dat de fatbike categorie - waar de fiets van Phatfour onder valt - echt als vervanger van de scooter & brommer kan worden gezien. “Deze Hollandse-bike is ook echt voor Hollandse mensen met Hollandse posturen gebouwd. We zijn namelijk wat langer dan de meeste Europeanen. De fiets staat wat hoger, het zadel staat 95cm van de grond, dus net wat meer dan de concurrenten, daarom zit je wat rechter op, schouders iets meer omhoog en je armen wat meer uit elkaar. Dat maakt hem een stuk comfortabeler.”

Een van de klanten, Chris - eigenaar van Bakers Best Genever - gebruikt de fiets dagelijks sinds de nieuwe regelgeving. De fiets is een handige, stoere en vooral leuke manier om de jenever naar de klant te brengen. “Ik krijg er veel bekijks mee. Het enige waar ik wel op moet letten tijdens proeverijen, is hoeveel ik zelf drink wil ik nog veilig thuiskomen,” zegt Chris lachend.

Voor iedereen bereikbaar, maak een proefrit

“Het is zo tof om te merken dat we anderen kunnen helpen die ook op zoek waren naar een vervanger van de scooter. Op onze eigen events komen de eerste kopers nog geregeld langs, super om te horen hoe blij ze dan zijn met hun fiets van Phatfour. En nu hij ook te leasen is, is hij voor iedereen heel goed te rijden,” aldus oprichter Mels.

Tijdens tech festival Bright Day kan je komend weekend een testrit maken op de elektrische fiets van Phatfour. Daarnaast bieden ze via hun website proefritten. Dus mocht je de fiets willen uitproberen, zoek ze vooral op.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
PHATFOUR
Over PHATFOUR
PhatFour is in september 2018 opgericht door Pieter van Beusekom, Mels van Hoolwerff & Daan Valk. Drie vrienden uit Amsterdam met een gezamenlijke passie voor voertuigen, vakmanschap & design. Samen kwamen ze op het plan om een moderne en echt andere e-bike "anno nu" te produceren. Met het eerste prototype aan de hand, hebben de jongens de nabestaanden van de oprichters van Simplex opgespoord. Daar werden de founders en de ebike warm onthaald en kregen ze een kijkje in de rijke geschiedenis van Simplex motorrijwielen en fietsen. Phat Four was geboren.
Meer over PHATFOUR
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.