DDoS-aanvallen verdrievoudigd door gevolgen COVID-19

| Kaspersky | 3 min | 10 augustus 2020 13:05
Afbeelding: Aantallen DDoS aanvallen, Q1 en Q2 2020
Het Kaspersky Q2 2020 DDoS-aanvallenrapport heeft onthuld dat het aantal DDoS-aanvallen in het tweede kwartaal van 2020 is verdrievoudigd in vergelijking met Q2 2019. Volgens Kaspersky kan deze toename worden toegeschreven aan de impact van COVID-19, aangezien zowel cybercriminelen als hun doelwitten hun zomerplannen hebben moeten heroverwegen.

De pandemie en de daaropvolgende beperkingen op het gebied van sociale afstand hebben het leven van mensen aanzienlijk veranderd. Ook voor wat betreft vakantieplannen. Velen brengen hun vrije dagen door in de ‘staycation’-modus of hebben hun geplande reis geannuleerd. Dit heeft o.a. geleid tot een verhoogd aantal DDoS-aanvallen.

Ongekende stijging vergeleken met 2019

Het aantal aanvallen dat Kaspersky DDoS Protection heeft gedetecteerd en geblokkeerd in Q2 2020 is 217% hoger, dan in dezelfde periode van 2019. Ook is het aantal aanvallen in Q2 van dit jaar licht gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal. Deze resultaten wijken af van de jaarlijkse trends die Kaspersky gewoonlijk ziet. Normaal gesproken varieert het aantal DDoS-aanvallen per seizoen. In het begin van het jaar ligt het aantal hoger, omdat het een piekperiode is voor het bedrijfsleven. Aan het eind van het voorjaar en in de zomer begint het aantal aanvallen af te nemen. Zo is het aantal aanvallen in Q2 2019 met 39% gedaald, ten opzichte van Q1 2019 en in 2018 was het verschil tussen de twee kwartalen 34%. Deze trend is terug te zien in het aantal aanvragen dat door bots van C & C-servers werd ontvangen en die werden onderschept en geanalyseerd door het Kaspersky DDoS Intelligence-systeem. Het gemiddelde aantal dagelijkse aanvallen in het tweede kwartaal is met bijna 30% gestegen, in vergelijking met wat er in het eerste kwartaal gebeurde. Ook was het grootste aantal aanvallen per dag bijna 300 in Q2 (geregistreerd op 9 april 2020), terwijl het record in Q1 2020 242 aanvallen bedroeg.

“Dit jaar hebben mensen niet kunnen genieten van een normaal vakantieseizoen vanwege de COVID-19 maatregelen. Hierdoor zijn meer mensen afhankelijk van online voor zowel persoonlijke, als werkgerelateerde activiteiten. Het wordt deze zomer een drukke periode voor online bedrijven en informatiebronnen, met een ongekende bedrijvigheid in de DDoS-markt. Tot nu toe is er geen reden om een ??daling te voorspellen”, zegt Alexey Kiselev, Business Development Manager van het Kaspersky DDoS Protection-team.

Om organisaties te helpen zichzelf te beschermen tegen DDoS-aanvallen tijdens de vakantieperiode, raadt Kaspersky de volgende maatregelen aan:
  • Onderhoud webresources door specialisten toe te wijzen die begrijpen hoe ze op DDoS-aanvallen moeten reageren. Ze moeten ook bereid zijn om buiten kantooruren te reageren, 's avonds en in het weekend.
  • Valideer overeenkomsten en contactgegevens van derden, inclusief die met internetproviders. Dit helpt teams snel toegang te krijgen tot overeenkomsten in geval van een aanval.
  • Het implementeren van professionele oplossingen beschermt een organisatie tegen DDoS-aanvallen. Kaspersky DDoS Protection combineert bijvoorbeeld Kaspersky's uitgebreide expertise in het bestrijden van cyberdreigingen en de unieke interne ontwikkelingen van het bedrijf.
Lees het volledige rapport op Securelist.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Kaspersky

Kaspersky is een wereldwijd opererend cybersecuritybedrijf opgericht in 1997. Zowel consumenten, overheidsinstanties als bedrijven vertrouwen op de uitgebreide expertise op het vlak van dreigingsinformatie en de meest geavanceerde beveiligingsoplossingen en -diensten van Kaspersky ter bescherming van kritieke infrastructuren en (eco)systemen.
Meer over Kaspersky

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.