Doe jij mee met de nationale Verander Je Wachtwoorden Dag?

| Kingston Technology | 4 min | 22 november 2019 17:36
Maak jij je schuldig aan het gebruik van eenvoudige wachtwoorden? Heb je voor verschillende sites hetzelfde wachtwoord? En verander je dat wachtwoord nooit? Dan ben je niet de enige. Wachtwoorden veranderen is nu eenmaal nogal een gedoe. Toch kun je met een paar praktische tips op een heel makkelijke manier je online veiligheid enorm verbeteren. Tijd om daar vandaag mee te beginnen! Ferdi van der Zwaag, Team Leader Benelux bij Kingston EMEA geeft vijf tips om te zorgen dat jij jezelf optimaal beschermt tegen hackers.

Aanstaande zondag is het namelijk nationale ‘Verander Je Wachtwoorden Dag’ en die dag is er niet voor niets. Volgens het Verizon 2019 Data Breach Investigations Report is 80 procent van alle beveiligingsincidenten waarbij hackers actief zijn het resultaat van zwakke wachtwoorden of wachtwoorden die op internet worden gepubliceerd na een datalek. Reden genoeg om aandacht te besteden aan een goed wachtwoord en dat regelmatig te veranderen.

1. Gebruik een wachtwoord dat anderen niet kunnen raden

Weet je wat in 2019 de meest gebruikte wachtwoorden in Nederland zijn? Komt 'ie: '123456', 'qwerty' en '123456789'. Ook favoriet zijn de geboortedatum en de naam van partner, kind of huisdier. Allemaal eenvoudig te raden dus. Voor een goed wachtwoord zul je creatiever moeten zijn. Denk aan een regel uit een van je favoriete liedjes, boeken of films. Doe er voor de veiligheid nog iets bijzonders mee: bijvoorbeeld letters vervangen door cijfers. Lijkt een enorm gedoe, maar je bent binnen de kortste keren gewend aan je nieuwe, sterke wachtwoord en het is oneindig veel veiliger dan 'wachtwoord' of 'welkom'. Ja, ook die staan in de top 10.

2. Gebruik een zin als wachtwoord

Hoe langer het wachtwoord, hoe minder gemakkelijk het te raden of te kraken is. Acht tekens is eigenlijk te weinig. Beter (en niet moeilijker) is het om een hele zin te gebruiken. Met hoofdletters, spaties, cijfers en speciale tekens. Zolang het voor jou maar te onthouden is en anderen er niet achter kunnen komen.

3. Verander je wachtwoord minimaal eens in het half jaar

Wanneer iemand je wachtwoord heeft gevonden, stuurt diegene meestal geen mailtje om jou dat te vertellen. Met andere woorden: vaak weet je het niet als je wachtwoord door een datalek op straat ligt of door een hacker is buitgemaakt. Het is dan ook slim om je wachtwoord(en) regelmatig te veranderen. Zo weet je zeker dat mensen die een oud wachtwoord van je hebben niet bij je internetbankieren of je Instagram-account kunnen komen. Zondag 24 november is natuurlijk dé dag om dit te doen.

4. Gebruik een passwordmanager

Maar overal een ander wachtwoord in de vorm van een zin, met cijfers en bij voorkeur ook nog voorzien van de nodige leestekens vergt ook iets van je geheugen. En dat kan lastig zijn, want hoe onthoud je nu al die wachtwoorden? Een goede oplossing is het gebruik van een passwordmanager. Dat is een digitale kluis waarin alle wachtwoorden die je bij verschillende websites hebt veilig worden bewaard. Zo'n programma kan ook zelf heel ingewikkelde wachtwoorden bedenken en bewaren. Het enige wat jij hoeft te onthouden, is één hoofdwachtwoord. Het kost je in het begin even wat tijd, maar binnen de kortste keren heb je je veiligheid enorm vergroot. Heb je geen ervaring met dit soort programma's, dan is LastPass, dat ook een gratis variant heeft een goede tip. Andere goede passwordmanagers zijn 1Password of KeePass.

5. Denk verder dan alleen je online accounts

Bij het veranderen van wachtwoorden denk je in eerste instantie vaak alleen aan online accounts zoals social media, webwinkels en bankaccounts. Maar ga eens na op welke plaatsen je verder nog persoonlijke gegevens hebt opgeslagen? Heb je bijvoorbeeld een externe harde schijf met vakantiefoto’s? Of een USB-stick waar belangrijke documenten van je werk op staan? Als je actief aan de slag gaat om jouw persoonlijke data beter te beveiligen kun je het beter direct goed aanpakken! Overweeg bijvoorbeeld om al je data-opslagapparatuur te vervangen door een encrypted variant. Zo voorkom je dat er bij het verlies van een USB-stick, ook bedrijfs- of persoonlijke data letterlijk op straat komt te liggen. Een sterk, persoonlijk wachtwoord voorkomt in dit geval namelijk dat iemand erbij kan.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Kingston Technology
Kingston Digital Europe Co LLP en Kingston Technology Company, Inc., zijn onderdeel van dezelfde bedrijvengroep (“Kingston”). Kingston is ’s werelds grootste onafhankelijke producent van geheugenproducten. Kingston ontwikkelt en produceert oplossingen die gebruikt worden om te leven, te werken en te spelen, van big data, laptops en pc’s tot IoT-apparatuur, zoals slimme en draagbare technologie, tot design-in en contractproductie. De grootste pc-producenten en cloudhostingpartijen ter wereld vertrouwen op Kingston voor hun productiebehoeften. Onze passie voedt de technologie die de wereld elke dag inzet. We streven ernaar verder te kijken dan onze producten om te voldoen aan de behoeften van onze klanten en oplossingen te bieden die een verschil maken: ‘Kingston Is With You’. 
Meer over Kingston Technology
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.