Een nieuw schooljaar: hackers die je huiswerk stelen

| BlackBerry | 3 min | 18 augustus 2020 13:04
Copyright: Annie Spratt op Unsplash
De scholen zijn weer begonnen. Het onderwijs heeft zich door COVID-19 razendsnel aangepast. Veel docenten verplaatsten hun klaslokalen naar een virtuele setting en gebruikten online video conferencing en studietools om verbonden en betrokken te blijven. Als gevolg van deze verschuiving, kregen veel onderwijsinstellingen voor het eerst te maken met virtueel onderwijs. De overgang naar een digitaal klaslokaal is echter niet altijd even rooskleurig en komt met veel nieuwe overwegingen op het gebied van cybersecurity.

De risico’s van leren op afstand

Terwijl veel leerkrachten en scholieren overstappen naar leren en onderwijs op afstand, worden videogesprekken steeds vaker gekaapt door hackers. Op deze manier proberen ze gevoelige informatie te bemachtigen of chaos te veroorzaken. Onbeveiligde thuisnetwerken klinken hackers dan ook als muziek in de oren.

Wanneer onderwijsinstellingen overgaan op digitaal onderwijs moeten ze zich ervan bewust zijn dat deze apparaten waarschijnlijk onvoldoende beveiligd zijn. Daardoor kunnen ze vatbaar zijn voor een mogelijk beveiligingsrisico. Leerkrachten moeten daarom op de hoogte zijn van de risico’s en praktijkvoorbeelden op het gebied van beveiliging. Zo voorkomen ze de risico’s op een cyberhack. Om de leerkrachten te helpen deelt John Schaap, Senior Director Benelux & Nordics bij BlackBerry drie succesvolle praktijkvoorbeelden om leren op afstand veiliger te maken.

1.  Organiseer een cybersecuritytraining

Om leerkrachten kennis te laten maken met cybersecurity is het verstanding een basistraining aan te bieden. Dit moet geen eenmalige aanbieding zijn, maar juist een continue trainingssessie over relevante beveiligingstips, zeker naarmate het digitale landschap verandert. Enkele basistips zijn het vermijden van klikken op verdachte links of bijlagen, het vermijden van openbare Wi-Fi-netwerken en het scheiden van werk en persoonlijke gegevens op zakelijke apparaten of cloudservices. Beveiligingsprotocollen moeten daarnaast regelmatig worden herzien zodat gebruikers niet worden belemmerd in hun dagelijkse werkzaamheden.

2.  Voeg een extra beschermingslaag toe aan videovergaderingen

Videovergaderen blijft de meest populaire methode voor leren op afstand. Daarom is het noodzakelijk dat leerkrachten hun online lessen veilig houden. Gebruik, als vuistregel, dezelfde meeting ID nooit meer dan één keer voor videovergaderingen: dit maakt het voor hackers gemakkelijk om binnen netwerken te komen en onopgemerkt daar te blijven. Zorg ervoor dat elke vergadering een uniek wachtwoord heeft als een extra beschermingslaag. Daarmee voorkom je ongewenste bezoekers. Wees verstandig bij het kiezen tussen wachtwoorden en vermijd bepaalde wachtwoorden die mogelijk bij eerdere hacks zijn ontdekt. Voor degenen die liever niet afhankelijk zijn van gratis, openbare tools zijn er ook veel Learning Management Systems (LMS) die het overwegen waard zijn.

3.  Laat apparaten nooit onbeheerd achter

Thuisnetwerken zijn minder veilig dan de klassikale omgeving. Een van de grootste uitdagingen voor leerkrachten is dat de overgrote meerderheid van hen geen door de school uitgegeven laptop heeft. Bij het faciliteren van online leren moeten leraren ervoor zorgen dat hun thuiswerk-apparaten volledig zijn bijgewerkt met de nieuwste versies firmware, besturingssystemen en software. Tegelijkertijd moeten ze de juiste, goedgekeurde endpoint security en andere beveiligingssoftware hebben geïnstalleerd. Bovendien, net zoals we onze apparaten zouden beschermen in de openbare ruimte, is het raadzaam om apparaten nooit onbeheerd achter te laten en altijd schermvergrendeling in te schakelen waarbij een wachtwoord- of toegangscode benodigd is om weer toegang te krijgen.

De COVID-19-pandemie is een aanleiding voor het moderniseren en digitaliseren van het onderwijs. Nu de toekomst volledig verandert, zal cybersecurity in steeds grotere mate van essentieel belang zijn. Als onderwijsinstellingen en leerkrachten nu de juiste basis leggen om hun digitale leermiddelen goed te beveiligen, blijft de toekomst van het onderwijs rooskleurig en vol met eindeloze mogelijkheden.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over BlackBerry

BlackBerry (NYSE: BB en TSX: BB) levert betrouwbare beveiligingssoftware en -diensten. Het bedrijf biedt organisaties en overheidsinstellingen de technologie die ze nodig hebben om het Internet of Things te beveiligen. Gevestigd in Waterloo, Ontario, zet het bedrijf zich in voor veiligheid, cybersecurity en dataprivacy. Daarnaast is BlackBerry voorloper op belangrijke gebieden zoals kunstmatige intelligentie, endpointsecurity en -management, encryptie en geïntegreerde systemen.
Meer over BlackBerry

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.