Over de grens inloggen met DigiD

| Logius | 1 min | 27 augustus 2020 12:34
Gewaardeerd
Copyright: Logius / Logius
DigiD is officieel erkend als Europees inlogmiddel. Dit houdt in dat je straks met je DigiD online zaken kunt regelen met overheidsorganisaties in het buitenland. Het traject om officieel erkend te worden als Europees inlogmiddel heet ook wel notificatie. Om daar te komen moest DigiD wel voldoen aan de eisen van de Europese eIDAS verordening. Het is de tweede keer dat Logius dit traject succesvol heeft doorlopen. eHerkenning is in september 2019 genotificeerd. Alle erkende inlogmiddelen zijn gepubliceerd op de website van de Europese Unie.

Wanneer is het mogelijk?

Nu DigiD is erkend, hebben lidstaten 12 maanden de tijd om DigiD toe te laten. Dat betekent dat de eIDAS-infrastructuur gereed moet worden gemaakt. Daarna moet het mogelijk zijn om met je DigiD in te loggen bij overheidsorganisaties in andere Europese lidstaten. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld als student je wilt aanmelden voor een studie in Barcelona. Of wanneer iemand verhuist naar België en zich bij de gemeente online wil inschrijven.

eIDAS verordening

De eIDAS-verordening heeft als doel dat online zaken regelen met overheidsorganisaties over de grens net zo makkelijk en veilig wordt als in eigen land. De verordening is sinds 29 september 2018 van kracht. Sindsdien moeten publieke organisaties en private organisaties met een publieke taak Europees erkende inlogmiddelen accepteren binnen hun digitale dienstverlening.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (2 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Logius

Logius is de dienst digitale overheid en onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. We zorgen voor producten en diensten voor de digitale overheid. Logius biedt voorzieningen en standaarden die alle overheidsorganisaties gebruiken in hun digitale dienstverlening. Mensen kennen ons van bijvoorbeeld DigiD, MijnOverheid en Digipoort.

Dankzij deze diensten van Logius kunnen mensen hun belastingaangifte doen, kan een overheidsorganisatie digitaal post sturen en kan de Douane miljoenen berichten over inkomende en uitgaande goederen verwerken. We werken in het hart van de digitale overheid. En daar zijn we trots op.

Meer over Logius
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.