Trend Micro voorspelt nieuwe risico’s voor clouds en supply chains in 2020

Cyber-risico neemt toe in alle lagen van het corporate netwerk bij ingaan van nieuw decennium

| Trend Micro | 2 min | 25 november 2019 18:18
Afbeelding: Cybersecurity in 2020 | Copyright: Trend Micro
Trend Micro, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, presenteert vandaag zijn rapport met voorspellingen voor 2020 genaamd ‘The New Norm: Trend Micro Security Predictions for 2020’. Hierin staat dat organisaties meer risico’s kunnen verwachten uit hun cloud en supply chains. De groeiende populariteit van cloud en DevOps-omgevingen zorgen niet alleen voor meer flexibiliteit, maar ook voor blootstelling aan risico’s bij zowel enterprises als fabrikanten.
 
“Aan het begin van een nieuw decennium zullen organisaties in alle industrieën en van allerlei formaten in toenemende mate vertrouwen op software van derden, open source en moderne werkmethodes voor hun digitale innovatie en groei”, zegt Jon Clay, director of global threat communications bij Trend Micro. “Onze threat-experts voorspellen dat deze snelle groei en verandering nieuwe risico’s met zich meebrengt voor supply chain-aanvallen. Van de cloud-laag tot helemaal naar het thuisnetwerk. Daarom zullen IT-leiders hun strategie voor cyber risico en bescherming opnieuw moeten herzien.”
 
Aanvallers zullen vaker corporate data in de cloud als doel hebben die ze aanvallen via code injection-aanvallen zoals deserialisation bugs, cross-site scripting en SQL-injecties. Ze zullen hiertoe cloud providers direct aanvallen of libraries van derde partijen.
 
De toename in het gebruik van code van derden door organisaties die een DevOps-cultuur hebben omarmd, zal in 2020 en daarna juist ook zorgen voor meer business-risico’s. Gecompromitteerde container-componenten en libraries die worden ingezet in serverless- en microservices-architecturen zullen de aanvalsoppervlakte van organisaties verder vergroten, terwijl traditionele security-maatregelen moeite hebben om bij te blijven.
 
Managed Service Providers (MSP’s) zullen in 2020 doelwit zijn als een manier om meerdere organisaties aan te vallen via één doel. Men is daarbij niet alleen uit op het stelen van waardevolle corporate en klantendata, maar zal ook malware installeren om bijvoorbeeld smart factories te saboteren en geld af te persen middels ransomware.
 
In het nieuwe jaar zal ook een relatief nieuw soort supply chain-risico het licht zien, mede doordat remote workers nieuwe bedreigingen introduceren in het corporate netwerk via zwakke wifi-security. Daarbij kunnen kwetsbaarheden in verbonden thuisapparatuur dienen als toegangspoort naar het corporate netwerk.
 
In het steeds veranderende dreigingslandschap adviseert Trend Micro organisaties daarom om: 
  • De due diligence van cloud providers en MSP’s te verbeteren
  • Regelmatig kwetsbaarheids- en risk assessments uit te laten voeren door derden
  • Te investeren in security tools die scannen naar kwetsbaarheden en malware in componenten van derden
  • De inzet van Cloud Security Posture Management (CSPM) tools te overwegen om het risico van foute configuraties te minimaliseren
  • Security-beleid op het gebied van thuiswerken (of andere locaties) nog eens goed door te lichten

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Trend Micro
Trend Micro, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, zet zich in voor een wereld waarin we digitale informatie veilig kunnen uitwisselen – zowel vandaag als in de toekomst. Door slimme toepassing van onze XGen security-strategie, leveren wij onze innovatieve oplossingen aan consumenten, bedrijven en overheden: connected security voor hun datacenters, cloud-omgevingen, netwerken en endpoints. Onze connected threat defense maakt het eenvoudig om threat intelligence te delen. Ook biedt het centraal inzicht en onderzoek om organisaties zo veerkrachtig mogelijk te maken.
Meer over Trend Micro
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.