Virtuele twins helpen zorginnovatie te versnellen

| Dassault Systèmes | 4 min | 02 september 2020 14:07
Exclusief
Gewaardeerd
Copyright: Dassault Systèmes
Virtuele werelden maken het mogelijk om in een aanzienlijk kortere tijd innovaties te ontwikkelen, omdat alle betrokkenen gelijktijdig kunnen samenwerken aan een levensecht digitaal model. 3DEXPERIENCE specialist Dassault Systèmes helpt bedrijven en onderzoeksorganisaties in de zorgsector om met virtuele twins de ‘time-to-market’ te verkorten van innovaties die de kwaliteit van leven en patiëntervaring gaan verbeteren. Enkele praktijkvoorbeelden daarvan zijn de ontwikkeling van beenprothesen, het Living Heart project en startups die preventieve zorginnovaties ontwikkelen. 

Kwaliteit van leven verbeteren

Professor Hugh Herr van het MIT Media Lab in Boston is gespecialiseerd in het ontwikkelen en verbeteren van beenprothesen. Hij verloor zelf begin jaren ‘80 zijn beide onderbenen tijdens een klimongeluk en verlegt sindsdien de grenzen van biomechatronica. Een belangrijk onderdeel daarvan is de interface met een prothese, om mensen zoveel mogelijk controle en gevoel terug te kunnen geven. Oftewel het creëren van kunstmatige spieren en pezen om natuurlijker te kunnen bewegen en de communicatie tussen een prothese en het brein mogelijk te maken. Herr gebruikt al een aantal jaren geavanceerde engineering- en simulatiesoftware van Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE platform. Daarmee kan hij zonder fysieke beperkingen virtueel onderzoeken en testen hoe protheseverbeteringen de kwaliteit van leven voor patiënten kunnen verbeteren.

Living Heart

Living Heart is een project waarin engineers, cardiologen en medische onderzoekers gezamenlijk een levensechte digitale tweeling (virtual twin) van een kloppend mensenhart hebben gecreëerd. Vijf jaar na de start van dit initiatief gebruiken al meer dan 100 organisaties in 24 landen het virtuele hartmodel voor onderzoeksprojecten, opleidingsdoeleinden, het ontwikkelen van medische hulpmiddelen en klinische tests. Daartoe behoren ook enkele onderzoekers en bedrijven uit België en Nederland, waarvan alle namen op de projectwebsite te vinden zijn. Living Heart is sinds 2014 door de FDA in de Verenigde Staten erkend als hulpmiddel voor het ontwikkelen en testen van medische innovaties. Deze erkenning is afgelopen najaar verlengd voor de volgende periode van vijf jaar. Er zijn er al verschillende toepassingen op basis van het Living Heart 3D-model ontwikkeld, waaronder door het Belgische FEops.

Gepersonaliseerde hartinterventies

FEops heeft als missie voorspellende, gepersonaliseerde modellerings- en simulatieoplossingen voor hartinterventies te creëren. Deze worden gebruikt door fabrikanten van medische hulpmiddelen om sneller betere producten op de markt te brengen en door artsen om hartoperaties beter voor te bereiden.  Op de CSI 2019 beurs in Frankfurt over hartinterventies hebben cardiologen de FEops HEARTguide een award toegekend voor veelbelovende technologie voor het verbeteren van de gezondheid van patiënten.  HEARTguide bevat simulaties en workflows voor transcatheter aortaklep implantaties (TAVI) en links atrial appendage occlusion (LAAO) procedures. Sinds het najaar van 2019 wordt FEops ook ondersteund via het 3DEXPERIENCE Lab open innovatie- en acceleratorprogramma. Daarmee vergroot het bedrijf de schaalbaarheid en krijgen ze toegang tot de modernste simulatietechnologie en machine learning.

Preventieve zorginnovaties

Via het hiervoor genoemde 3DEXPERIENCE Lab programma worden zo’n 30 startups geholpen om hun innovaties sneller te ontwikkelen en op de markt te brengen, waaronder bijna de helft gericht op de zorg. De Franse startup DAMAE Medical heeft bijvoorbeeld een handformaat imaging apparaat ontwikkeld voor het diagnosticeren van huidkanker met behulp van optische biopten. Het eveneens Franse bedrijf BioSerenity ontwikkelt slim ‘ondergoed’, dat tijdens klinische trials of langdurige observaties van patiënten te gebruiken is voor het monitoren van diverse lichaamsfuncties. Het bedrijf PKvitality ontwikkelt een speciale smartwatch voor het continu monitoren van de bloedsuikerspiegel van diabetici. Zes andere zorginnovators die deelnemen aan het 3DEXPERIENCE Lab-programma zijn Biomodex, Digital Orthopaedics, Exactcure, Ilumens, Inali Arms en Leka

Toekomstvisie

Kijkend naar de toekomst van is ook de visie van theoretisch fysicus en futurist Michio Kaku interessant. Hij verwacht dat op termijn ons hele leven te simuleren is. In lijn met het Living Heart model zijn er namelijk digitale kopieën van andere organen en lichaamsdelen te creëren, die gecombineerd met AR/VR-apparatuur een impuls gaan geven aan wetenschappelijk onderzoek en praktische toepassingen in de zorg. Als wetenschappers erin slagen om een levensechte digitale kopie van het menselijk brein te ontwikkelen, worden volgens Kaku zelfs toepassingen als het 3D-printen van ervaringen uit dromen en het simuleren van herinneringen mogelijk. Als vervolg op het Internet of Things (IoT), verwacht hij dat interfaces met ons brein tot een Brain Net gaan leiden, waarin mensen op termijn hun emoties, gevoelens en herinneringen met elkaar kunnen delen.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Dassault Systèmes

Dassault Systèmes, de 3DEXPERIENCE-specialist, levert organisaties en consumenten virtuele werelden voor het bedenken en creëren van duurzame innovaties. De marktleidende oplossingen van het bedrijf transformeren de manier waarop producten worden ontworpen, geproduceerd en ondersteund. Verder stimuleert de samenwerkingssoftware van Dassault Systèmes ook sociale innovatie, omdat het de mogelijkheden van de virtuele wereld voor iedereen verder uitbreidt om de echte wereld te kunnen verbeteren.
Meer over Dassault Systèmes

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.