Lokale retailers vrezen onterecht voor Black Friday

Ingenico geeft kleinere e-commerce bedrijven een steuntje in de rug

| Ingenico | 4 min | 26 november 2019 13:20
Afbeelding: Verhoog uw verkoop tijdens Black Friday | Copyright: Ingenico
Black Friday kan voor lokale e-commerce bedrijven een kans zijn om hun verkoop te boosten tot wel 45% ten opzichte van een normale e-commerce week. In Nederland en België shopt ongeveer een kwart van de koopjesjagers op de uit de VS overgewaaide dag vol aanbiedingen. Inzetten op social media als goedkope marketingtool is daarbij cruciaal. Ingenico levert alvast een kleine bijdrage met een toolkit voor Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn om de verkoopcijfers in het laatste sprintje naar Black Friday op te krikken. Daarnaast deelt Ingenico een aantal online salestips met kleinere retailers.

Black Friday krijgt steeds meer bekendheid in Europa. De cijfers liegen er niet om. Vorig jaar noteerde Ingenico – marktleider in draadloos betalen – 90% meer transacties op die bewuste vrijdag. Er werd zelfs 175% meer uitgegeven.

De lokale e-commercespelers vrezen vrijdag buitenspel gezet te worden door de grote multinationals, die gedurende de week al acties inzetten of deze al meer dan een week aankondigen. Onterecht, zo zegt Ingenico, waar salesdirector voor Nederland, België en Groot-Brittannië, Ray Bak, meer mogelijkheden dan belemmeringen ziet: “Het bewustzijn rondom de kansen van Black Friday kan zeker nog vergroot worden. Zo winkelden 26% van de Nederlandse en 23% van de Belgische consumenten in 2018 op Black Friday uitsluitend bij lokale retailers. De mogelijkheden om het succes nog te vergroten zijn evident. Zo kunnen social media relatief eenvoudig en voordelig worden ingezet als erg effectieve marketingtools”, aldus Bak. Onderzoek van Ingenico laat zien dat een kwart van de shoppers naar lokale retailers kijkt voor een meer gepersonaliseerde ervaring en onderscheidende producten of diensten. Ook het ecologische aspect – minder verpakkingen en bestellingen die niet vanuit het buitenland hoeven te komen – wordt steeds belangrijker.

Met klein budget tussen grote jongens

Social media is het ideale hulpmiddel. Je creëert er een band met je klanten mee. Meer nog dan de directe verkoop te pushen, kan een doordacht social mediabeleid leiden tot een goede eerste indruk, het creëren van betrokkenheid en genereren van conversies. Met een social media toolkit helpt Ingenico kleinere retailers deze week meer uit Instagram, Facebook, Twitter of LinkedIn te halen. Ingenico biedt retailers gebruiksklare assets voor social media posts, foto-overlays voor promoties of aanbiedingen en visuele flyers om de campagne te ondersteunen.

“Je moet natuurlijk niet bang zijn om het tegen de grote shops op te nemen. Naast het slim inzetten van social media, is het SEO-vriendelijk inrichten van je website de manier om met een klein budget de strijd aan te gaan met de grote jongens”, zegt Ray Bak van Ingenico. “Daar hoeven geen dure IT-bedrijven of webdesigners aan te pas te komen. Het kan bijvoorbeeld al door zoekwoorden af en toe aan te passen, content te laten delen door bezoekers en door ervoor te zorgen dat de website zo snel mogelijk laadt. Allemaal zaken waar Google gevoelig voor is. “Daarnaast is ook de dienstverlening essentieel om het verschil te maken met de grote webshops. Geef de klant een vriendelijke service, goede leveringstijden, lage verzendingskosten en een gepersonaliseerde ervaring, het gevoel dat je ze waardeert”, geeft Bak nog mee.

Ruimte om verder in te burgeren

Black Friday wint ook in Nederland elk jaar aan populariteit. Zo nam vorig jaar de online verkoop met 27% toe en geeft 70% van de Nederlandse consumenten aan te willen profiteren van Black Friday-kortingen. Black Friday is in de regio vooral succesvol als het gaat om de verkoop van elektronica, gevolgd door kleding en accessoires. Tijdens deze dag shoppen consumenten in Nerderland en België vooral voor Sinterklaas en Kerstmis.

Toch loeren er ook gevaren om de hoek. Allereerst moeten sites vlot draaien en vrijdag voorbereid zijn op een grote hoeveelheid transacties. Een check-up van de website is in aanloop naar een piekmoment altijd een goed idee. Verschillende betaalmethoden aanbieden, is evenzeer een pluspunt en die horen niet alleen snel, maar ook veilig te werken. Consumenten zijn uiteraard erg op hun veiligheid gesteld als ze hun betaalgegevens ingeven. Het is dus de hoogste tijd om je voor te bereiden op Black Friday om deze dag optimaal te benutten.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Ingenico
Ingenico staat al meer dan 30 jaar aan de top van de betalingsindustrie en is wereldleider in draadloos betalen. Zij staan voor slimme, betrouwbare en veilige oplossingen voor ondernemers via alle kanalen: instore, online en mobiel. Ondernemers kunnen met hun producten en services betalingen accepteren via alle gangbare methoden, van creditcards tot alternatieve betaalwijzen en op die manier hun klanten de perfecte draadloze betaalervaring bieden.
Meer over Ingenico
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.