Inloggen via DigiD app met eenmalige ID-check bij Amsterdam UMC

| Logius | 2 min | 04 september 2020 21:33
Copyright: Amsterdam UMC
Het is voortaan mogelijk om in te loggen bij Amsterdam UMC via de DigiD app, waarmee een eenmalige controle (ID-check) van een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart is uitgevoerd. Het is het eerste ziekenhuis dat de eenmalige ID-check vereist tijdens het inloggen met de DigiD app. Bij Amsterdam UMC worden patiëntengegevens opgeslagen in een beveiligde elektronische omgeving. In het patiëntenportaal ‘Mijn Dossier’ kunnen patiënten zelf (een gedeelte) van die informatie bekijken of aanpassen. Denk aan een overzicht van afspraken in het ziekenhuis of uitslagen van onderzoeken.

Aanleiding DigiD app met ID-check

Gebruikers hebben steeds vaker hun telefoon nodig tijdens het inloggen. Op die manier zijn persoonlijke gegevens beter beschermd. Sommige gegevens zijn extra privacygevoelig. Bijvoorbeeld gegevens over iemands gezondheid. Om zulke gegevens online te kunnen inzien of wijzigen is het nodig de ID-check aan de DigiD app toe te voegen.

Hoe werkt de ID-check?

De DigiD app gebruikt de NFC-lezer van de smartphone om de gegevens in de chip van een identiteitsbewijs te scannen. De gegevens worden vervolgens gecontroleerd bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens RivG) of het rijbewijzenregister van de RDW. DigiD slaat geen gegevens op, maar registreert alleen dat de controle correct is uitgevoerd.

Wat als iemand geen geschikte telefoon heeft?

Omdat niet iedereen over een smartphone of tablet met NFC-lezer beschikt, heeft DigiD de CheckID app ontwikkeld. Zo kan iemand anders op een ander apparaat met NFC-lezer de eenmalige ID-check uitvoeren. Bijvoorbeeld op het apparaat van een buurman of familielid.

Meer informatie over de ID-check vindt u op de website van DigiD. Meer weten over Mijn Dossier? Ga dan naar de website van Amsterdam UMC.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Logius

Logius is de dienst digitale overheid en onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. We zorgen voor producten en diensten voor de digitale overheid. Logius biedt voorzieningen en standaarden die alle overheidsorganisaties gebruiken in hun digitale dienstverlening. Mensen kennen ons van bijvoorbeeld DigiD, MijnOverheid en Digipoort.

Dankzij deze diensten van Logius kunnen mensen hun belastingaangifte doen, kan een overheidsorganisatie digitaal post sturen en kan de Douane miljoenen berichten over inkomende en uitgaande goederen verwerken. We werken in het hart van de digitale overheid. En daar zijn we trots op.

Meer over Logius

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.