Phishingmails bieden Trump-merchandise aan in ruil voor persoonsgegevens

| Mimecast | 2 min | 15 september 2020 10:15
Copyright: Mimecast
Met het eerste presidentiële debat in zicht, is de strijd om het Witte Huis in de Verenigde Staten officieel gestart. Cybercriminelen haken hierop in door mensen die de race op de voet volgen in de val te lokken. Onderzoekers van cybersecurityspecialist Mimecast ontdekten phishingmails die afkomstig lijken van het Trump-campagneteam en waarin gratis merchandise wordt aangeboden aan supporters.

De twee e-mails en de websites waarnaar ze linken bieden nietsvermoedende supporters gratis 'Keep America Great'-hoeden en -vlaggen aan als ze hun persoonlijke gegevens invullen. Deze gegevens worden dan waarschijnlijk door cybercriminelen verzameld en verkocht, of gebruikt in andere hackpogingen.

Blijf waakzaam

Dr. Kiri Addison, Mimecast’s hoofd Data Science voor Threat Intelligence & Overwatch: "Dat cybercriminelen de Amerikaanse verkiezingen aangrijpen om het publiek op te lichten, is natuurlijk geen verrassing. We zien regelmatig dat ze met traditionele en al bekende aanvalsmethoden inhaken op actuele gebeurtenissen, in de hoop dat slachtoffers persoonsgegevens verstrekken.”

“Veel Amerikanen – en mensen uit andere landen – volgen de Amerikaanse verkiezingen en de Trump-campagne op de voet en zijn dus vatbaar voor dit soort oplichterspraktijken. Door iets gratis aan te bieden, weten de cybercriminelen dat de kans groot is dat de nietsvermoedende slachtoffers persoonlijke gegevens prijsgeven. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat als iets te mooi lijkt om waar te zijn, het dat waarschijnlijk ook is”, aldus Addison.

“Voor weggeefacties wordt meestal veel geadverteerd. Door het controleren van de officiële kanalen kunnen dit soort acties dan ook worden geverifieerd. Het is belangrijk waakzaam te zijn en goed onderzoek te doen voordat je persoonlijke gegevens overhandigt. Als een crimineel persoonlijke gegevens te pakken krijgt, kan hij deze gebruiken voor impersonatie of deze zelfs op het dark web verkopen.”

Stijging cybercrime door crisis

Addison: “De COVID-19-pandemie heeft het belangrijker dan ooit gemaakt om waakzaam te zijn. Volgens een recent rapport van Mimecast heeft het coronavirus namelijk geleid tot een toename van dit soort opportunistische cybercriminaliteit met 33 procent. Ons State of Email Security Report toont daarnaast dat Nederlandse bedrijven de afgelopen 12 maanden een stijging van 47 procent hebben gezien in het aantal phishingaanvallen, waaruit blijkt dat cybercriminelen dit soort methoden blijven gebruiken. Voorkomen is beter dan genezen, en het is altijd mogelijk om de juistheid van een e-mail te controleren als deze afkomstig is van een officiële organisatie.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Mimecast

Mimecast is een cybersecurityleverancier die duizenden organisaties wereldwijd ondersteunt op het gebied van e-mailbeveiliging, vertrouwelijkheid en continuïteit. De uitgebreide cloudsuite van Mimecast stelt organisaties in staat een complete strategie voor cyberresilience te implementeren. Van e-mail, websecurity, archivering en gegevensbeveiliging tot awarenesstrainingen, het optimaliseren van uptime en meer: Mimecast maakt organisaties weerbaar tegen cyberaanvallen, menselijke fouten en technische storingen.
Meer over Mimecast

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.