Ontwikkeling vaccin onder druk van cyberaanvallen

| SentinelOne | 2 min | 17 september 2020 8:58
Copyright: SentinelOne
Nu verschillende landen een wedloop lijken te houden wie als eerste met een covid-19 vaccin op de markt komt, liggen de achterliggende organisaties zoals onderzoekscentra, universiteiten en farmaceutische bedrijven onder druk van cyberaanvallen. Niet eerder was er zoveel interesse in wetenschappelijke data over de effectiviteit van behandelingen en medicijnen. Morgan Wright, een security-expert met ruime ervaring bij onder andere de Amerikaanse overheid en onderzoeksinstellingen, werkt momenteel als Chief Security Advisor bij SentinelOne en waarschuwt dat het nog maar het begin van de aanvalscyclus is.

Zoals bij alle grote gebeurtenissen, van gepland tot onverwachte natuurrampen, proberen hackers, scammers en andere criminelen mee te liften op de chaos. Wright: "Door steeds beter gemaakte phishing en spear-phishing mails haken ze in op gebruik te maken van het bekende FUD: fear, uncertainty en doubt. Mensen die angstig zijn en in twijfel, zijn kwetsbaar, en dat weten ze."

"Het aantal onbetrouwbare domeinen dat de pandemie gebruikt, groeit wekelijks, en we hebben sterke vermoedens dat er nog meer bijkomen gericht op mogelijke vaccins afkomstig uit Rusland, nu ze de beschikbaarheid hebben aangekondigd."

Malware zal op zoek gaan naar bereidwillige slachtoffers en hen overhalen op linkjes te klikken die ze normaal met rust zouden laten. De twijfel zorgt ervoor dat mensen minder goed opletten. Ransomware zal zich richten op belangrijke organisaties in de zorg, vaccin-ontwikkelaars en onderzoeksinstellingen vanwege hun cruciale rol in het stoppen van de pandemie. Slachtoffers zullen bovendien eerder geneigd zijn te betalen om hun waardevolle onderzoeksgegevens terug te krijgen en te voorkomen dat het gedeeld wordt met anderen.

Wright: "Een succesvol vaccin zal miljarden euro’s waard zijn. Dat trekt criminelen aan, en hoe groter de kans wordt dat er iets te halen valt, hoe meer mensen daar op afkomen. Het dreigingsniveau is dus serieus voor de betrokken bedrijven en zal alleen nog maar groeien."

Sentinel Labs, de onderzoekstak van SentinelOne, analyseert al sinds het begin van de virusuitbraak de cyberaanvallen die covid-19 als thema hanteren. Een overzicht is te vinden op:
https://labs.sentinelone.com/threat-intel-update-cyber-attacks-leveraging-the-covid-19-coronavirus-pandemic/

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over SentinelOne
SentinelOne (NYSE: S) levert autonome endpoint-bescherming middels een enkelvoudige agent die preventie, detectie, respons en opsporings-functionaliteit combineert. Het SentinelOne platform is ontwikkeld met het oog op zeer hoog gebruiksgemak en bespaart gebruikers tijd dankzij de inzet van AI om automatisch en in realtime dreigingen binnen het bedrijf en in de cloud te elimineren. Daarnaast is het de enige oplossing die volledig inzicht biedt van edge tot cloud over het hele netwerk.
Meer over SentinelOne
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.