Zeven gouden tips voor het verstevigen van de cashflowpositie

| Exact | 4 min | 28 november 2019 16:33
Gewaardeerd
Tien procent van de openstaande facturen wordt te laat betaald. Het is een van de redenen waarom een flink deel van de bedrijven meerdere maanden per jaar een negatieve cashflow noteert. Dit blijkt uit de Exact mkb monitor die de staat van het mkb weergeeft aan de hand van 340.000 administraties. Ook gaat staatssecretaris Mona Keijzer zich buigen over een wetswijziging nu blijkt dat grote bedrijven rekeningen van kleine ondernemers langer laten liggen dan voorheen.

Het is dus niet gek dat Nederlandse mkb’ers het realiseren van een gezonde cashflow als uitdaging bestempelen. Een punt van zorg, zeker nu er steeds meer signalen komen dat de rek uit de economie is en groei geen vanzelfsprekendheid meer is. Het is voor ondernemers daarom belangrijk om extra waakzaam te zijn op de cashflowpositie. Maar hoe trek je als mkb’er de cashflow uit de negatieve cijfers en hoe zorg je ervoor dat facturen op tijd worden geïnd? Monique Engelaar, Principal, Solution Marketing Finance bij softwarebedrijf Exact geeft zeven tips.

1. Vraag om een aanbetaling

Er zijn allerlei producten en diensten die je vooraf of bij levering moet betalen; denk aan onderhoud of reparaties aan een kantoorpand, fabriek of auto, maar ook aan energie en grondstoffen. Dus waarom zou jij je klanten maanden de tijd geven? Door vriendelijk om een aanbetaling te vragen krijgt de cashflow een zet in de goede richting. Ook kun je een kleine korting aanbieden wanneer debiteuren binnen tien dagen betalen. Als je een transparant en fair beleid voert, schrikt dat huidige klanten niet af. En voor nieuwe klanten kan dit gewoon in de betalingsvoorwaarden opgenomen worden.

2. Factureer zo snel mogelijk

Veel bedrijven wachten tot het eind van de maand met factureren. Waarom? Als je tien dagen wacht met factureren, volgt het geld ook tien dagen later. Zorg dat je facturen verstuurt per e-mail als PDF-bestand met betaallink zodra de opdracht, project of levering voltooid is. Gaat het om een zakelijke klant, stuur een elektronische factuur via het PEPPOL-netwerk. Die komt dan direct in zijn of haar boekhoudpakket voor automatische verwerking. Jouw boekhoudsoftware detecteert automatisch of je klant zich heeft aangemeld op het PEPPOL-netwerk. Is dit niet het geval, dan stuur je de factuur gewoon per e-mail.

3. Openstaande facturen opvolgen

Zodra debiteuren treuzelen, moet je onmiddellijk ingrijpen. Focus allereerst op de grootste bedragen. Bel en vraag of er iets is wat je kunt doen om het proces te versnellen. Zijn ze tevreden met je dienst? Hebben ze de factuur überhaupt wel ontvangen? Veel organisaties hebben bepaalde informatie nodig voordat ze kunnen betalen. Om die reden is het slim om de boekhouding niet ’s avonds te doen, want dan kun je de klanten niet bellen en vragen waarom er nog niet betaald is.

4. Online samenwerken

Online bedrijfssoftware is een goed instrument om nauwer samen te werken met collega’s, partners, klanten en je accountant. Met realtime inzicht in de laatste gegevens is iedereen immers op de hoogte van de actuele stand van zaken. Je accountant kan allerlei administratieve werkzaamheden overnemen, waaronder het managen van de cashflow positie. En omdat je financiën altijd up-to-date en 24/7 beschikbaar zijn, kan de accountant je ook beter adviseren.
5. Bundel producten en diensten
Het maken van bundels van producten of diensten wordt door klanten vaak gewaardeerd. En dit hoeft niet veel te kosten. Kijk naar de onderhoudscontracten die autofabrikanten verstrekken bij een nieuwe aankoop. Ze nemen frustraties bij de klant weg, zoals extra betalen voor een reparatie of wachten bij de garage. Deze bundels bieden daarbij ook echt waarde omdat er minder ad hoc onderhoud gepleegd hoeft te worden. Bovendien wordt je cashflow zeer constant.

6. Onderhandel over betere betalingsvoorwaarden

Als je een goede verstandhouding hebt met je leveranciers is het makkelijker om te onderhandelen over betere betalingsvoorwaarden. Een leverancier koestert immers zijn klanten, dus het is best mogelijk dat er onderhandelingsruimte is. Het verlengen van de betalingstermijn met bijvoorbeeld vijftien dagen kan de cashflowpositie dusdanig verbeteren dat bijvoorbeeld uitbreiding ineens tot de mogelijkheden behoort.

7. Verhoog de winstmarges

Je kan de cashflowpositie ook gezonder maken door de winstmarges te verhogen, zeker wanneer je een toename ziet van de vraag naar je producten of diensten. Zorg er wel voor dat je deze strategie zorgvuldig bestudeert en beargumenteert zodat vaste klanten de veranderingen gemakkelijk zullen accepteren.

Je kunt eens een mindere maand hebben (januari komt er weer aan), maar een langer aanhoudende negatieve cashflow kan een bedrijf de das om doen. Het zet bijvoorbeeld aan tot het aangaan van leningen om aan betalingsverplichtingen te voldoen. Voor je het weet kom je in een negatieve spiraal terecht waaruit het lastig ontsnappen is. Dit moet koste wat kost worden voorkomen.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
ExactERP
Over Exact
Exact is opgericht in 1984 en heeft het hoofdkantoor in Delft. Exact ontwikkelt software voor financieel management, ERP en HR-salarisadministratie voor MKB-bedrijven. Klanten van Exact zijn vooral actief in de accountancy, productie, professionele dienstverlening, groothandel, logistiek en de bouwsector. Exact biedt het meest complete portfolio aan bedrijfssoftware voor MKB-bedrijven.
Meer over Exact
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.