Tweederde van organisaties haalt geen waarde uit investering in analytics

Rapport TDWI en ThoughtSpot: ‘Nieuwe technologie maakt analist vrij voor strategische rol’

| ThoughtSpot | 4 min | 25 september 2020 11:20
Afbeelding: Analytics adoptie per industrie (gebaseerd op 430 respondenten) | Copyright: ThoughtSpot
Onderzoek van TDWI en ThoughtSpot, leider in search- en AI-gedreven analytics, laat zien dat de meeste organisaties nog geen waarde weten te halen uit hun analytics. Bedrijven slagen er vooralsnog niet in om hun analytics te moderniseren en de waarde van de groeiende hoeveelheid data te kunnen benutten. Voor het rapport ‘The Modern Analyst: Meeting Tomorrow’s Challenge’ werden data- en analytics-professionals in zes branches ondervraagd. Het onderzoek wijst uit dat om voordeel te halen uit analytics-projecten, de rol van analisten anders moet worden ingericht. Daarnaast moeten niet-technische collega’s uit de business zelf data kunnen begrijpen en inzichten kunnen opdoen om betere beslissingen te nemen. Hiermee kunnen analisten zich richten op meer strategische initiatieven en zichzelf verder ontwikkelen.

Organisaties halen te weinig waarde uit de analisten die zij in dienst hebben. Tegelijkertijd willen analisten meer impact hebben op de organisatie. Zij besteden nu teveel tijd aan het samenstellen van rapporten en dashboards in plaats van de inzichten uit deze rapporten te gebruiken voor strategische initiatieven. Tweederde (66%) van de respondenten geeft aan dat minder dan 80% van de rapporten die zij genereren waarde opleveren voor de organisatie. Met name analisten in Noord-Amerika zien dat analytics-projecten niet succesvol zijn. Maar liefst 70 procent zegt dat de analytics-activiteiten tot dusver geen meetbare waarde hebben opgeleverd. Dit tegen 56% en 44% van de respondenten uit respectievelijk EMEA en APAC.

Minder afhankelijkheid van analisten en traditionele rapportages

Analisten willen zich ontwikkelen om hun activiteiten te kunnen opschalen naar business collega’s en strategisch waarde toe te kunnen voegen aan hun organisatie. Hiertoe moeten analytics breed beschikbaar zijn zodat niet technische gebruikers minder afhankelijk worden van analisten en traditionele rapportages.

Bijna de helft (44%) van de respondenten geeft aan dat het breed beschikbaar maken van analytics een prioriteit is om productiever, efficiënter en strategischer te worden in hun rol. Ook wil 41% meer kennisontwikkeling voor data- en analytics professionals. Meer dan een derde van de organisatie heeft bovendien behoefte aan tools en technologie om inzichten naar boven te halen, data-pipelines te bouwen en datapreparatie te automatiseren. Van oudsher besteden organisaties teveel tijd aan het verzamelen van data voor analytics terwijl maar een kwart van de tijd gaat naar het analyseren ervan. Nieuwe tools en technologie maken dit proces eenvoudiger.

Structurele uitdagingen: data-infrastructuur en datageletterdheid

Organisaties blijken niet in staat om te profiteren van moderne analytics en analisten. Data-infrastructuur (49%) en datageletterdheid (39%) zijn de belangrijkste uitdagingen voor organisaties. Helemaal nu zij analytics breed beschikbaar willen maken. Organisaties uit EMEA zien datageletterdheid vaker (47%) als een uitdaging dan bedrijven in Noord-Amerika (38%) en APAC (26%).

Bedrijven in de telecom-, internet- en technologiesector hebben deze obstakels succesvol overwonnen en geven vaker aan dat ze succesvol zijn met analytics. 63% van deze organisaties is al bezig om analisten te trainen in meer geavanceerde technologie. Overheidsorganisaties lopen achter in het toepassen van analytics-technologie. 50% gebruikt met name spreadsheets, rapportages en dashboards voor analytics.

"Als organisaties geavanceerde analyses en datagedreven besluitvorming toepassen, plukken ze hier ook de vruchten van, zoals omzetgroei, hogere klanttevredenheid en effectievere en efficiëntere bedrijfsvoering", aldus Dr. Fern Halper, Vice President & Senior Research Director bij TDWI Research. “Omdat organisaties in de huidige digitale economie onder druk staan, moeten ze hun analyses moderniseren om aan de huidige en toekomstige eisen te voldoen. Analisten spelen hierbij een unieke rol door strategische inzichten te verstrekken en als coaches en mentoren op te treden voor collega’s."

“Ondernemingen willen digitaal transformeren met nieuwe technologieën zoals cloud en AI. Om deze effectief te kunnen benutten, speelt de moderne analist een cruciale rol”, zegt Cindi Howson, Chief Data Strategy Officer bij ThoughtSpot. “Om inzichten beschikbaar te stellen voor iedereen in het bedrijf, moeten analisten stoppen met werken aan eenvoudige rapportages en evangelisten en datacoaches worden. Organisaties die voorop lopen zijn al begonnen met bijscholing, maar verandering is moeilijk. CDO's en BI-managers moeten ervoor zorgen dat analisten de tijd krijgen die ze nodig hebben om nieuwe vaardigheden te leren en hun carrière te ontwikkelen, het gebruik van analytics in hun organisatie uit te breiden en een strategische partner te worden die helpt bij de adoptie van nieuwe technologieën."

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over ThoughtSpot

De meest innovatieve bedrijven ter wereld gebruiken ThoughtSpot om iedereen in hun organisatie, van manager tot medewerker, de mogelijkheid te bieden snel datagedreven inzichten te ontdekken. Met ThoughtSpot kunnen professionals een eenvoudige zoekopdracht intypen om direct miljarden rijen gegevens te analyseren. Daarnaast kunnen ze kunstmatige intelligentie inzetten om betrouwbare, relevante inzichten te krijgen die antwoord geven op duizenden vragen waar ze zelf niet aan hadden gedacht. ThoughtSpot is eenvoudig te gebruiken voor iedere business professional en krachtig genoeg om zelfs de grootste, meest complexe bedrijfsdata te verwerken zonder in te boeten op snelheid, security of beheer. Klanten gebruiken ThoughtSpot om hun besluitvormingscultuur te transformeren. Door inzichten onderdeel te maken van elk gesprek en elke beslissing, herdefinieert ThoughtSpot de rol van data bij het creëren van een meer op feiten gebaseerde wereld.
Meer over ThoughtSpot

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.