Colorectale kanker bestrijden met Artificial Intelligence

| PENTAX Medical | 4 min | 30 september 2020 12:40
Afbeelding: Colorectale kanker bestrijden met Artificial Intelligence | Copyright: PENTAX Medical
PENTAX Medical, een divisie van de HOYA Group, presenteert de PENTAX MEDICAL DISCOVERY™, nu beschikbaar in EMEA en APAC* in de strijd tegen darmkanker. De PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ is een innovatieve, door Artificial Intelligence (AI) geassisteerde, poliepdetector die de aandacht vestigt op potentieel letsel tijdens colorectaal onderzoek.

In de strijd tegen darmkanker zijn al grote stappen gezet om patiënten te beschermen tegen onopgemerkte afwijkingen. Zoals het verhogen van de adenoomopsporing (ADR) met 11% door middel van digitale en optische verbeteringstechnologie[1]. Ook wordt de ADR met tot 28% verhoogd door mechanische apparatuur voor het opsporen van blinde vlekken[2]. Echter wordt tot 26% van de letsels nog steeds gemist tijdens onderzoeken[3]. Om deze uitdaging in colonoscopie te overwinnen, is het van onverminderd belang om nieuwe oplossingen te ontwikkelen in samenwerking met deskundige klinische partners van vooraanstaande medische instellingen.

Artsen in staat stellen om meer poliepen te ontdekken

De nieuwe colonoscopie-oplossing van PENTAX Medical is bedoeld om artsen te ondersteunen bij detectie. Met slimme techniek kunnen vlakke en kleine letsels worden opgemerkt door het gebruik van i-scan beeldvormingstechnologie en worden blinde vlekken verminderd met de RetroView en G-EYE[4] die het mogelijk maken achter de plooien van de dikke darm te kijken en deze uit te rekken.

De ondersteuning van de artsen tijdens hun lange werkdagen is echter minstens zo belangrijk. Endoscopisten kunnen moe zijn na een lange werkdag of worden mogelijk afgeleid door externe factoren. Dit kan een effect hebben op het opsporen van afwijkingen. Met als gevolg minder gedetecteerde letsels. Studies tonen aan dat er 27% meer poliepen per patiënt worden gevonden tijdens onderzoeken die in de ochtend uitgevoerd worden, dan in onderzoeken later op de dag[5]. PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ helpt dit te voorkomen.

De PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ biedt gerichte hulp bij detectie, waardoor de menselijke factor wordt aangepakt. "De PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ maakt gebruik van geavanceerde kunstmatige intelligentie om de aanwezigheid van letsels duidend op het voorstadia van kanker in real-time te markeren met een visuele aanduiding en dient als een altijd waakzame tweede waarnemer", aldus Dr. Sergey Kashin, Hoofd Endoscopie, Regionaal Kankerziekenhuis Yaroslavl, Rusland.

Betere resultaten bereiken[6]

Minstens 50% van alle intervalcarcinomen ontstaan door onopgemerkt letsel tijdens de colonoscopie[7]. De PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ is getraind middels "Deep Learning" en is in staat om artsen te helpen bij het opsporen van poliepen, door de aandacht te vestigen op subtiele en onopvallende letsels, zelfs in lastige situaties.

Prof. Timo Rath, Professor Endoscopie en Moleculaire Beeldvorming, Universiteit van Erlangen, Duitsland: "Als endoscopisten is het een van onze belangrijkste taken om de prevalentie van colorectale kanker te verminderen. Ik heb er alle vertrouwen in dat de PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ de adenoomopsporing zal verhogen en daarmee een bijdrage levert aan het verminderen van de sterfte aan darmkanker".

Verbeterde kostenefficiëntie van de gezondheidszorg

Ook draagt de technologie bij aan het verbeteren van de kostenefficiëntie in de gezondheidszorg door de detectiegraad van kostbare onderzoeken te verhogen. "Het is aangetoond dat computerondersteunde detectie de opsporing van colorectale letsels in de voorstadia van kanker vergroot. De introductie van deze AI-oplossing maakt het mogelijk om de kosten van de gezondheidszorg te verlagen door de prevalentie van colorectale kanker te verminderen", concludeert Prof. Peter Siersema, hoogleraar Endoscopische Gastro-intestinale Oncologie, Hoofdredacteur Endoscopy, Radboud Universiteit Nijmegen, Nederland.

Compatibel met de meeste PENTAX Medical video-endoscopiesystemen

PENTAX MEDICAL DISCOVERY™ is gebouwd in een flatscreen-PC. Het biedt een hoge gebruiksvriendelijkheid aangezien het kan worden gebruikt met de meeste PENTAX Medical video-endoscopiesystemen om potentiële letsels op te sporen.

"De voordelen voor de artsen zijn groot. Het was onze ambitie om Artificial Intelligence in de operatiekamer toe te passen op de meest gebruiksvriendelijke manier. We wilden artsen de mogelijkheid geven betere klinische resultaten te boeken en de zorg voor de patiënt te optimaliseren met de laatste technologie” Dhr. Wolfgang Mayer, Managing Director, R&D, PENTAX Medical Augsburg, Duitsland.

PENTAX Medical is toegewijd Artificial Intelligence in te zetten ten behoeve van de patiënt en de klinische resultaten. PENTAX Medical levert slim ontworpen technologie en kwalitatief hoogwaardige service in de strijd tegen ziektes, kanker en infecties.

*) Available in South Asia, Australia, New Zealand, Hong Kong, Singapore, Malaysia and Vietnam. Coming soon in Thailand, Myanmar & Indonesia

[1] Bowman EA, Pfau PR, Mitra A, et al. High Definition Colonoscopy Combined with i-SCAN Imaging Technology Is Superior in the Detection of Adenomas and Advanced Lesions Compared to High Definition Colonoscopy Alone. Diagn Ther Endosc. 2015;2015:167406. doi:10.1155/2015/167406
[2] Shirin H, Shpak B, Epshtein J, et al. G-EYE colonoscopy is superior to standard colonoscopy for increasing adenoma detection rate: an international randomized controlled trial. Gastrointest Endosc. 2018
[3] van Keulen, K., Soons, E. & Siersema, P. The Role of Behind Folds Visualizing Techniques and Technologies in Improving Adenoma Detection Rate. Curr Treat Options Gastro 17, 394–407 (2019). doi.org/10.1007/s11938-019-00242-5
[4] Powered by SMART Medical Systems Ltd. (Manufacturer), 5 HaNofar St., Ra’anana 4366404, Israel & MedNet GmbH (EC-REP), Borkstrasse 10, 48163 Münster, Germany
[5] Clinical Gastroenterology and Hepatology, Volume 7, Issue 11, November 2009, Pages 1141-1142
[6] Hannes Seibt, Albert Beyer, Michael Häfner, Christian Eggert, Harald Huber, Timo Rath: Evaluation of a real time artificial intelligence system using a deep neural network for polyp detection and localization in the lower gastrointestinal tract; Nov 2019DDW
[7] Pohl H, Robertson DJ. Colorectal cancers detected after colonoscopy frequently result from missed lesions. Clin Gastroenterol Hepatol 2010;8:858-64.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over PENTAX Medical
PENTAX Medical is een divisie van HOYA Group. De missie van het bedrijf is het verbeteren van het niveau van de patiëntenzorg en de kwaliteit van de zorgverlening door het leveren van de beste endoscopische producten en diensten met een focus op KWALITEIT, KLINISCH RELEVANTE INNOVATIE, en EENVOUD.
 
Door het leveren van endoscopische beeldvormingsapparatuur en -oplossingen aan de internationale medische gemeenschap en met het hoofdkantoor in Japan, is PENTAX Medical wereldwijd vertegenwoordigd met R&D, regionale verkoop, service en in-country faciliteiten in meerdere regio's over de hele wereld.
Meer over PENTAX Medical
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.