Meer dan helft organisaties onderschat belang van data: 'CEO zonder data mindset verliest onderscheidend vermogen'

Een op de vijf organisaties heeft geen visie op datagedreven toekomst

| Ordina | 3 min | 01 oktober 2020 9:37
Gewaardeerd
Copyright: Ordina
Organisaties hebben nog weinig op met de analyse en het gebruik van klant- of bedrijfsinformatie voor het verbeteren van processen of het verhogen van klanttevredenheid. Uit de Ordina Digital Monitor van IT-dienstverlener Ordina blijkt dat 58 procent van de 1700 ondervraagde besluitvormers in digitalisering, datagedrevenheid nog niet hoog op de agenda heeft staan. 21 procent heeft nog geen visie op een datagedreven toekomst ontwikkeld. “Dat zijn verontrustend hoge percentages”, zegt Emiel van Bockel, Directeur Data Driven bij Ordina. "Om de digitale transitie te versnellen, is data de sleutel.”

“Data is de drijvende kracht achter innovatie en bepalend voor het onderscheidend vermogen”, aldus Van Bockel. “Organisaties die data omzetten in waardevolle informatie en dit toepassen in hun gehele bedrijfsvoering presteren beter en blijven relevant. Het zijn intelligente, datagedreven organisaties. Het resultaat hiervan is meer slagvaardigheid, een uitstekende klantbeleving en het inzicht om met een aangepast businessmodel te anticiperen op de wereld van morgen. Zij die data niet slim benutten, worden door concurrenten ingehaald of vervangen door nieuwe toetreders met laagdrempelige digitale oplossingen. Een CEO zonder data mindset zal op den duur onderscheidend vermogen verliezen.”

“De gehele bedrijfsvoering, van strategie tot executie, moet datagedreven zijn. Data is ontzettend waardevol. Niet alleen om besluiten te nemen, maar vooral ook om voorbereid te zijn op veranderingen in de toekomst. Je kan alleen exponentieel versnellen, als je volledig je data benut. Organisaties hoeven hierbij niet direct volledige dataprogramma’s te implementeren. Mijn advies is: klein beginnen, leren, meten en verder gaan. Zie je effect, laat dat effect vervolgens toenemen. Zo groei je uit tot een datagedreven organisatie.”

Bedreiging op macroniveau

“De weifelende houding van het bedrijfsleven is niet alleen een bedreiging op micro-, maar ook op macroniveau”, betoogt Van Bockel. Nederland heeft nu de meest concurrerende economie van Europa, zo bleek afgelopen jaar uit de ranglijst van het Wereld Economisch Forum (WEF). Willen we die positie behouden, dan is het gebruik van data in het bedrijfsleven van levensbelang. Van Bockel: “Data betekent kennis. Juist daar ligt in Nederland onze kracht. We zijn niet voor niets een kennisland; we staan bekend om ons ondernemerschap en innovatiekracht. Data is daarmee de randvoorwaarde voor de toekomst van de kenniseconomie van Nederland.”

Gebrek aan kennis

De bedrijven geven in het onderzoek om verschillende redenen aan dat de focus niet op datagedrevenheid ligt. Medewerkers met een gebrek aan kennis en te weinig budget (beiden 22%) worden als belangrijkste argument opgevoerd, gevolgd door een verouderde IT-infrastructuur (19%, data is in silo’s opgeslagen). Door een gebrek aan kennis en de juiste IT-omgeving zetten veel bedrijven data enkel in voor managementrapportages of stuurinformatie, terwijl de mogelijkheden groter zijn. Van Bockel: “Organisaties hebben moeite om er een business case van te maken. Een visie ontbreekt waardoor ze geen budgetten kunnen vrijspelen. Daarom is een CEO met een data mindset zo belangrijk.”

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (2 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Ordina

Ordina is de grootste, lokale IT-dienstverlener in de Benelux. Wij richten ons op het realiseren van een digitale voorsprong bij klanten in de sectoren: financiële dienstverlening, industrie en overheid. Dit doen wij door het bedenken, bouwen en beheren van technologische toepassingen. Ordina helpt haar klanten de uitdagingen en veranderingen in hun business voor te zijn.
Meer over Ordina

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.