Mendix en SAP ontwikkelen met low-code in slechts acht dagen Covid-19 Contact Tracing App

Nieuwe app integreert met SAP S/4 HANA database en SAP cloud-platform

| Mendix | 5 min | 1 oktober 2020 10:14
Copyright: Van Marcke
  • Belgische groothandel Van Marcke gebruikt low-code om de veiligheid op de werkplek in vier landen te waarborgen
  • Van Marcke en BPM Company, een partner van Mendix, ontwikkelden samen de mobiele applicatie ‘Stay Safe’ om werknemers te beschermen die terugkeren naar hun werkplek
  • De app wordt internationaal gebruikt door 1.600 werknemers, voldoet aan de AVG en is in slechts acht dagen gebouwd met behulp van het Mendix-platform en het SAP cloud-platform
Mendix, onderdeel van Siemens en wereldwijd leider in enterprise low-code, kondigt aan dat Van Marcke, groothandel in sanitair en loodgietersbenodigdheden en marktleider in België, samen met BPM Company in recordtempo een ‘contact tracing’-app heeft ontwikkeld. De app, gebaseerd op het Mendix-platform, helpt om de gezondheid en veiligheid te waarborgen van de 1.600 werknemers die ondanks de pandemie weer op locatie aan het werk gaan.

De app, Stay Safe, traceert contacten tussen werknemers die op verschillende plekken in België, Frankrijk, Zwitserland en Luxemburg aan het werk zijn. Daarnaast kunnen werknemers vrijwillig contactmomenten in hun persoonlijke netwerk vastleggen en deze informatie via een single sign-on protocol uploaden naar het SAP cloud-platform van het bedrijf. De geanonimiseerde, vertrouwelijke gegevens worden veilig doorgesluisd naar het nieuwe federale callcenter van België, waardoor volksgezondheidsfunctionarissen burgers snel kunnen informeren over hun mogelijke blootstelling aan het virus en advies kunnen geven over het nemen van ondersteunende maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan.

Carolien van Marcke, de CEO van Van Marcke, was de drijvende kracht achter het ontwikkelen van de Stay Safe-applicatie. Ze voorzag problemen met het centrale registratieprogramma van de overheid, waarin burgers na een positieve diagnose zelf op basis van hun geheugen of persoonlijke agenda de sociale contacten tijdens de incubatietijd van twee weken tot in detail moesten beschrijven. “Dat kunnen wij beter”, stelde van Van Marcke, en ze daagde haar IT-team uit om een digitale oplossing te creëren.

Mobiele telefoons en tablets helpen het virus te bestrijden

Omdat er nog geen remedie of vaccin voor het coronavirus beschikbaar is, moeten burgers samenwerken om de overdracht van het virus te vertragen. ‘Contact tracing’ is lange tijd de centrale pijler geweest van het beleid om de verspreiding tegen te gaan. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie stelt echter strikte privacyvereisten voor het verzamelen en verwerken van digitale gegevens.

"Het virus is razendsnel, dus tijd was voor ons een belangrijke factor”, zegt Stijn Hoegaerts, Van Marcke's IT-directeur. “Onze CEO vroeg het IT-team op een vrijdagmiddag iets te ontwikkelen dat de contacten tussen medewerkers zou bijhouden. Haar verzoek was om het ‘smart’ te maken: een intuïtieve app die vrijwillig gebruik aanmoedigt en tegelijkertijd voldoet aan de privacyregels van de Europese Unie.” Hoewel het gebruik van bluetooth- en GPS-monitoring snel werd uitgesloten, bood de ruime aanwezigheid van smartphones en draagbare persoonlijke apparaten de mogelijkheid voor contact tracing op grote schaal via een applicatie”, aldus Hoegaerts.

Op zaterdag nam Hoegaerts contact op met de directeur van BPM, Jan Ickroth. De heren hadden elkaar voor het eerst gesproken tijdens Mendix World in Rotterdam in 2019. "Deze conferentie leverde het overtuigende bewijs dat Mendix' gestroomlijnde benadering van low-code applicatieontwikkeling past bij onze plannen op het gebied van digitale transformatie”, aldus Hoegaerts. "Het werd nog interessanter toen wij meer te weten kwamen over de samenwerking met SAP. Ons bedrijf was namelijk gemigreerd naar SAP S/4 HANA en het cloud-platform van SAP.”

"Van Marcke's gebruik van het SAP Rapid Application Development cloud-platform door Mendix is ??een goed voorbeeld van hoe SAP en ons partner ecosysteem bedrijven helpt om flexibel en innovatief te blijven in uitdagende tijden”, aldus Darryl Gray, global vice president, software solution partner success voor SAP.

Een achtdaagse marathon

Het ontwikkelteam werkte op afstand en gebruikte de iteratieve feedback management tools van Mendix voor de review en validatie van de app door niet-technische stakeholders, zoals de HR-, communicatie- en juridische afdelingen van Van Marcke. Nadat in drie dagen een werkend prototype was gebouwd, integreerde het team de app met de active directory van Van Marcke's SAP S/4 HANA, die ze gebruiken als hun system of record, en verplaatsen ze de app naar het SAP cloud-platform.

"Normaal gesproken kan het een maand duren om een ??subcloud in de SAP-omgeving op te zetten en daar een Mendix-app te hosten en de beveiligingsmaatregelen in te stellen", aldus Ickroth. "We hebben het nu in minder dan vijf dagen voor elkaar gekregen."

Om te voldoen aan de AVG-regels worden data die zijn geüpload vanuit de Stay Safe-app na drie weken automatisch uit de cloud verwijderd. Ook kunnen de IT-medewerkers van Van Marcke geen namen of andere informatie van gebruikers van app bekijken. Ze kunnen alleen het dagelijkse of totale aantal registraties bekijken.

Gebruikers eigenaar van informatie

“Het onderliggende principe van de applicatie is dat gebruikers eigenaar zijn van hun informatie. Ze moeten toestemming geven om deze data met andere instellingen te delen”, aldus Ickroth van BPM. "We hebben vertrouwen in Mendix’ benadering van cloud-beveiliging en durven daarom contact tracing onder een breed publiek aan te moedigen, omdat zowel de veiligheid als vertrouwelijkheid van de informatie van werknemers topprioriteit zijn.”

Low-code is een visuele ontwikkelingsbenadering van applicatieontwikkeling waarmee developers met verschillende ervaringsniveaus applicaties voor web en mobiel kunnen maken, met behulp van drag-and-drop-componenten en modelgedreven logica via een grafische gebruikersinterface. Van Marcke wil komend jaar low-code softwareontwikkeling inzetten voor een aantal digitale initiatieven.

"Ons vermogen om de Stay Safe-app te integreren met ons core system van SAP heeft de waarde van het Mendix-platform voor ons bewezen”, aldus Hoegaerts. “We hebben de roadmap 'start, structure, scale' van Mendix met veel succes gevolgd. We zijn van plan deze roadmap in de toekomst te hergebruiken voor de digitalisering van andere bedrijfsprocessen.”

Johan den Haan, chief technology officer bij Mendix: “We zijn er trots op dat bedrijven de low-code tools voor snelle software-ontwikkeling gebruiken om hun fysieke werkplekken veilig te heropenen. Hoewel we niet kunnen voorspellen wat de rest van 2020 in petto heeft, kunnen we er zeker van zijn dat low-code organisaties in staat stelt om op een flexibele manier te reageren op veranderende marktomstandigheden, snel nieuwe bedrijfsmodellen uit te rollen en bedrijfsprocessen te optimaliseren."

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Mendix
Mendix, onderdeel van Siemens en wereldleider in no-code/low-code applicatie-ontwikkeling, transformeert de manier waarop applicaties in digitale organisaties worden gebouwd. Met het Mendix-platform kunnen bedrijven met meer professionals applicaties ontwikkelen en daarmee de bottleneck van software-ontwikkeling wegnemen (Make with More), slimme apps bouwen met een rijke, slimme. contextuele en proactieve gebruikservaring (Make it Smart) en systemen moderniseren en meer applicaties bouwen die groei faciliteren (Make it Scale). Het Mendix-platform is gebouwd om intensieve samenwerking tussen IT en business teams mogelijk te maken en applicatie-ontwikkeling te versnellen waarbij tegelijkertijd de veiligheid, kwaliteit en governance wordt gegarandeerd. Kortom om organisaties te helpen de stap te maken naar de digitale toekomst.
Meer over Mendix
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.