De rol van digitalisering in de onderhoudssector

| Dynabook | 3 min | 02 oktober 2020 14:13
Copyright: Dynabook
De coronavirus-pandemie zorgt voor ongekende uitdagingen in iedere sector en dus ook de onderhoudssector. De huidige ontwikkelingen dwingen tot verandering. Digitalisering zal hier een grote rol in spelen. Dynabook legt uit hoe.

Controle op afstand

Door corona is een situatie ontstaan waaruit duidelijk blijkt dat bedrijven in de onderhoudssector de voordelen van digitale oplossingen beter moeten gaan benutten. Automatisering en robotisering zullen, dankzij de opkomst van IoT, een belangrijk onderdeel zijn van iedere bedrijf in de sector - of het nou gaat om de grote OEM’s of kleinere toeleveranciers.

Ook draagbare technologieën, zoals Assisted Reality (AR) smart glasses, bieden grote voordelen. AR projecteert aanvullende informatie in het zichtveld van de gebruiker, waardoor die zijn handen vrij heeft. Sectoren die afhankelijk zijn van werknemers op locatie maken steeds vaker gebruik van AR smart glasses om werkprocessen soepeler te laten verlopen. In de luchtvaartsector wordt deze technologie bijvoorbeeld al ingezet bij onderhoud en productie. Met de toepassing See-What-I-See kunnen experts op afstand meekijken met een onderhoudsmonteur op locatie, voor het geval er complicaties optreden tijdens het onderhoud.

Ook kan de monteur documenten opvragen, workflow-instructies ontvangen, real-time video en afbeeldingen doorsturen en productupdates doorvoeren. Deze controlemogelijkheden op afstand worden steeds belangrijker bij het vergroten van de efficiëntie. Ook het beperken van fysiek contact tussen werknemers wordt eenvoudiger via deze mogelijkheden.

Uitdagingen in adoptie

Grootschalige adoptie van automatisering en robotisering dankzij COVID-19, brengt op haar beurt weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Zo is het belangrijk dat organisaties de grote stroom aan data die hieruit voortkomt effectief beheert en verwerkt. Tegelijkertijd moeten de inzichten uit deze data ervoor zorgen dat processen geoptimaliseerd worden. Veel toeleveranciers in de luchtvaartsector zijn nog afhankelijk van menselijke operators. Niet alleen moeten deze bedrijven nadenken over welke technologie ze het beste in kunnen zetten, maar ook of ze de tijd en middelen hebben waar een dergelijke investering om vraagt.

Nieuwe concepten zoals edge computing zullen een grote rol gaan spelen in het toekomstige IT-ecosysteem van de onderhoudssector, zeker na de corona-pandemie. Neem bijvoorbeeld de onderhoudsmonteur die gebruikmaakt van AR smart glasses. Wanneer vertraging optreedt en informatie niet snel genoeg beschikbaar is, vermindert zijn productiviteit en kan dit in het ergste geval tot fouten leiden. Edge computing biedt hiervoor een oplossing omdat dataverwerking dichter bij het device plaatsvindt: aan de rand van het netwerk. Hierdoor wordt vertraging tegengegaan. Tegelijkertijd biedt het nieuwe mogelijkheden voor het verzamelen, analyseren en verspreiden van data.

Digitalisering speelt een cruciale rol, zowel nu als in de toekomst. Deze rol is door corona alleen maar groter geworden en het resultaat is dat men zich realiseert dat de onderhoudssector sterker en slimmer moet worden om beter voorbereid te zijn op toekomstige tegenslagen. Maar voordat automatisering door IoT en robotisering grootschalig kan worden ingezet, moet gezorgd worden voor de juiste infrastructuur. Dankzij edge computing is een vervanging van de complete technologie-architectuur niet nodig. Maar het biedt wel de mogelijkheid om te profiteren van IoT, op grote schaal en met minimale veranderingen aan de huidige systemen.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Dynabook

Al meer dan dertig jaar zetten Toshiba laptops en technologie de standaard als het gaat om innovatie, kwaliteit en betrouwbaarheid. Met een meerderheidsbelang van Sharp Corporation zet Dynabook Inc. die traditie voort door waardevolle diensten te leveren die onze partners en klanten ondersteunen in het bereiken van hun doelen.

Dynabook ontwerpt en produceert als enige zijn eigen laptops, tot en met de BIOS-software die draait onder Windows. Daardoor kunnen we u de best mogelijke kwaliteit, ingrijpende beveiliging en innovatieve functies bieden om uw werkdag soepel te laten verlopen.
Meer over Dynabook

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.