EVBox Mobility Monitor - Elektrisch rijden in Nederland: stimulansen & barrières

45 procent van de Nederlanders vindt dat elektrische auto’s een belangrijke rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering

| EVBox | 3 min | 07 oktober 2020 11:51
Copyright: EVBox
Voor de volgende generatie elektrische bestuurders moet de elektrische auto van nice-to-have naar need-to-have veranderen, maar (het gebrek aan) laadpunten en hoge prijzen blijven hierbij grote barrières vormen.

De aardbol kreunt en steunt onder het juk van de klimaatverandering. 55 procent van de Nederlanders ziet hiervoor een duurzame weg als de beste oplossing. Bijna net zoveel mensen (52 procent) zeggen dat het verminderen van de CO2-uitstoot van transport belangrijk voor ze is. Elektrische auto’s zijn, volgens 45 procent van de Nederlanders, een goeie oplossing voor klimaatverandering.

Dit zijn enkele eerste bevindingen van de EVBox Mobility Monitor—het jaarlijkse marktonderzoek van EVBox naar de adoptie van elektrische auto’s en eventuele barrières hiervan. Dit onderzoek werd samen met Ipsos uitgevoerd onder 3600 respondenten uit zes verschillende Europese landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, België, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.

55 procent van de Nederlanders, die overwegen een elektrische auto te kopen, zegt dat milieuoverwegingen hiervoor de belangrijkste beweegredenen zijn

Een groot deel van de Nederlanders (51 procent) ziet klimaatverandering als een persoonlijke zaak. Wanneer we kijken naar de respondenten die al elektrisch rijden of dit overwegen te doen, is dit percentage maar liefst 68 procent. Ruwweg twee derde van de (potentiële*) elektrische bestuurders ziet een duidelijk verband tussen elektrisch vervoer en de strijd tegen klimaatverandering.

Laadmogelijkheden en prijsperceptie van elektrische auto’s blijven de grootste obstakels

In bijna elk van de zes landen, Noorwegen daargelaten, zijn de twee voornaamste barrières om elektrisch te rijden: de perceptie dat elektrische auto’s nog relatief duur zijn en dat er een gebrek is aan publieke laadpunten. Andere zorgen zijn: de benodigde tijd voor het laden en de perceptie dat de onderhoudskosten van een elektrische auto hoger uitvallen dan die van een brandstofauto. Echter, het leeuwendeel (89 procent) van de huidige elektrische bestuurders in Europa ervaart geen problemen tijdens het laden.
image

Overheidsbeleid in de komende jaren van grote invloed op de overgang naar elektrisch

Beleid en belastingvoordelen kunnen potentiële elektrische bestuurders in Nederland overtuigen om elektrisch te gaan rijden. 70 procent van deze mensen vindt dat de overheid voorrang moet geven aan beleid ten bate van het milieu. Het doel van de Europese Green Deal wordt door 72 procent van hen als gunstig beschouwd en de helft zegt dat dit de aanschaf van een elektrische auto aantrekkelijker maakt.

Eens elektrisch, altijd elektrisch?

De huidige bestuurders van een elektrische auto zijn uiterst loyaal als het op elektrisch rijden aankomt: 82 procent zou weer elektrisch kiezen. Terwijl 33 procent van de respondenten die (nog) niet elektrisch rijdt, aangeeft mogelijk naar elektrisch te willen overstappen. De perceptie dat een elektrische auto in een hogere prijsklasse zit, vormt voor hen de grootste barrière (56 procent).

Om ervoor te zorgen dat meer mensen elektrisch gaan rijden, blijkt uit ons onderzoek dat er meer overheidsbeleid met het oog op milieu, meer (snel)laadpunten in Europa en meer betaalbare elektrische automodellen moeten komen. Dit zijn de grote drijfveren om de overgang naar elektrisch te versoepelen en zo een duurzame toekomst tegemoet te gaan.
image

“EVBox doet er alles aan om elektrisch vervoer voor iedere bestuurder en organisatie toegankelijk te maken. Alleen dan gaan we een duurzame toekomst tegemoet. Ons marktonderzoek laat zien dat mensen door heel Europa vinden dat overheden, autofabrikanten, laadpaalfabrikanten en andere bedrijven een actieve rol moeten spelen in de bescherming van het milieu. Samen hebben we de verantwoordelijkheid om elektrisch rijden zo aantrekkelijk mogelijk te maken, zodat toekomstige generaties op een gezonde planeet kunnen leven.” —Joke van der Eerden (Directeur Benelux, EVBox)

Over de EVBox Mobility Monitor

Dit marktonderzoek is uitgevoerd door Ipsos op aanvraag van EVBox. De enquête is afgenomen in zes Europese landen (België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk) onder 3600 burgers, waaronder 600 elektrische bestuurders.

Onder elektrische bestuurders verstaan we bestuurders van een hybride, plug-in hybride en volledig elektrische auto.

*) Potentiële elektrische bestuurders zijn respondenten die aangaven dat ze zeker of hoogstwaarschijnlijk een elektrische auto gaan kopen wanneer ze op zoek zijn naar hun volgende auto.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over EVBox
EVBox Group is opgericht in 2010 en versnelt sindsdien de adoptie van elektrisch vervoer door het bieden van alles-in-één-laadoplossingen aan bedrijven en particulieren wereldwijd. EVBox Group maakt elektrisch rijden voor iedereen toegankelijk met een uitgebreid aanbod aan commerciële laadstations en (ultra)snelladers van EVBox tot schaalbare, open source laadbeheersoftware van Everon.

Als dochteronderneming van ENGIE, loopt EVBox Group voorop in onderzoek naar en ontwikkeling van innovatieve laadtechnologieën in meerdere laboratoria en fabrieken door heel Europa en Noord-Amerika. Vanuit kantoren in onder andere Parijs, Chicago en Amsterdam, werkt EVBox Group voortdurend aan een schonere toekomst voor ons vervoer.
Meer over EVBox
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.