SAP lanceert initiatief dat bedrijven stimuleert in te kopen bij sociale ondernemingen

| SAP | 3 min | 7 oktober 2020 13:18
Copyright: SAP
SAP introduceert 5 & 5 by ’25, een initiatief dat ervoor moet zorgen dat in 2025 vijf procent van het besteedbare inkoopbudget* terechtkomt bij maatschappelijk verantwoorde ondernemingen en bedrijven die een diversiteitsbeleid kennen. Met dit doel wil SAP organisaties over de hele wereld inspireren om meer goederen en diensten te kopen van leveranciers die purposegedreven zijn en daarmee een positieve, collectieve impact hebben op de samenlevingen waarin ze actief zijn.

Volgens de Wereldbank bedroegen de wereldwijde uitgaven voor inkoop in 2019 ten minste 14 biljoen Amerikaanse dollar. Het besteden van zelfs maar een klein deel van deze uitgaven aan gecertificeerde sociale ondernemingen, stelt organisaties in staat om enkele van de meest urgente milieu- en maatschappelijke problemen aan te pakken.

Bedachtzame inkoop

SAP heeft onderzocht hoeveel van het wereldwijde besteedbare inkoopbudget zij als bedrijf kunnen besteden bij sociale ondernemingen en leveranciers met een diversiteitsbeleid. Dit bedrag komt in 2025 uit op 60 miljoen dollar. Onder DAX-bedrijven wordt dit getal geschat op ongeveer 2,5 miljard euro, en onder Amerikaanse Fortune 500-bedrijven op 25 miljard dollar.

Adaire Fox-Martin, SAP Executive Board Member voor Customer Success en Global Buy Social Ambassador voor Social Enterprise: “Elk bedrijf in iedere branche moet inkopen. Zo hebben we allemaal behoefte aan zeep in onze sanitaire ruimtes, eten en drinken in onze cafetaria's, marketingdiensten en kantoorbenodigdheden. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van producten en diensten die sociale ondernemingen en diversiteitsbedrijven ook leveren. Als we dit geld toch al uitgeven, waarom dan niet aan leveranciers die ook een maatschappelijke impact hebben?”

Definitie sociale ondernemingen

Sociale ondernemingen zijn bedrijven die zowel op cultureel als operationeel gebied zich focussen op het veranderen van de wereld. Ze zijn hetzelfde als andere commerciële bedrijven, maar met drie cruciale verschillen. Ten eerste zijn ze opgericht op basis van een duidelijke maatschappelijke- of duurzaamheidsmissie. Ten tweede herinvesteren ze het grootste deel van hun winst in deze missie. Ten derde worden ze voor het grootste deel uitsluitend bestuurd in het belang van deze missie.

Definitie bedrijven met diversiteitsbeleid

Een leverancier met diversiteit op de werkvloer is een bedrijf dat voor ten minste 51 procent in handen is van en geëxploiteerd wordt door een individu of groep die deel uitmaakt van een ondervertegenwoordigde bevolkingsgroep. Denk hierbij aan bedrijven die eigendom zijn van vrouwen, minderheden of een inheemse bevolking.

"In samenspraak met klanten, partners, diverse leveranciers en sociale ondernemingen hebben we ons voorgenomen om onze maatschappelijk verantwoorde inkoop uit te breiden. Dat doen we daar waar de infrastructuur al bestaat. Daarnaast zijn we van plan om de infrastructuur op te zetten en capaciteit op te bouwen waar dat niet het geval is", voegt Fox-Martin toe. “We nodigen ons hele ecosysteem uit om meer hierover te leren en deel te nemen. Samen willen we de wegen en het momentum bouwen om deze ambitie te realiseren en verder door te groeien.”

Lees de blog Social Procurement: Finding a Better Way to Grow om meer te leren over maatschappelijk verantwoord inkopen.

*) Bij het besteedbare inkoopbudget gaat het alleen om bestellingen van goederen en diensten die kunnen worden uitgevoerd door een maatschappelijk verantwoorde onderneming of een diversiteitsbedrijf. Voor specifieke goederen en diensten zoals huur, energie, arbeid en sommige professionele diensten bestaan er vaak nog geen sociale ondernemingen of diversiteitsbedrijven die deze goederen en diensten leveren. Schattingen op basis van beoordelingen van de eigen uitgaven van SAP suggereren dat tussen 10 en 30 procent van de totale uitgaven kan worden aangemerkt als sociaal besteedbaar budget, afhankelijk van het land.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over SAP
SAP, de Experience Company, helpt organisaties van iedere omvang en in alle branches optimaal te presteren. Met technologieën voor machine learning, Internet of Things (IoT) en geavanceerde analytics veranderen onze klanten in intelligente ondernemingen. SAP verschaft mensen en organisaties gedetailleerde businessinzichten en stimuleert samenwerking waardoor ze de concurrentie voor blijven. We vereenvoudigen technologie voor bedrijven, zodat ze hun software kunnen gebruiken zoals ze dat wensen, zonder onderbrekingen. Met onze end-to-end applicatiesuite en diensten versoepelen we de bedrijfsvoering van zeer veel bedrijven en publieke organisaties. Met onze oplossingen kunnen zij zich continu aanpassen, rendabel werken en het verschil blijven maken. Ondersteund door een wereldwijd netwerk van klanten, partners, medewerkers en opinieleiders draagt SAP bij aan een betere wereld en een beter leven.
SAP and other SAP products and services as well as their respective logos are trademarks or registered trademarks of SAP SE in Germany and other countries.
Meer over SAP
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.