ilionx en provincie Groningen beschermen kweldernatuur met remote sensing

| Ilionx | 2 min | 8 oktober 2020 10:09
Copyright: Ilionx
De provincie Groningen en IT-dienstverlener ilionx slaan de handen ineen om de Noord-Groningse kweldernatuur te beschermen tegen de woekerende grassoort zeekweek. Met behulp van open source satellietdata en eigen machine learning-modellen brengt ilionx in kaart waar zeekweek een probleem vormt. Eén keer per jaar wordt hierdoor op een uniforme manier de status van de gehele Groningse noordkust in beeld gebracht. De provincie kan op basis van deze data haar begrazingsbeleid aanpassen en de effectiviteit hiervan meten.

Schaalbare natuurmonitoring

De provincie maakte voorheen gebruik van de vegetatiekaarten van Rijkswaterstaat, die eens per zes jaar verschijnen. Dit is echter niet frequent genoeg voor een grassoort die in één jaar flink kan opkomen. De nieuwe manier van waarnemen zorgt voor een forse versnelling en uniformering van dit proces. Door machine learning-modellen in te zetten die automatisch onderscheid maken tussen zeekweek en andere vegetatie, worden actuele kaarten gemaakt van de huidige kweldernatuur. Samen met ecologen heeft ilionx deze kaarten vergeleken met een veldcheck op locatie. De satellietkaart van 2019 bleek in vrijwel alle gevallen goed in beeld te brengen waar zeekweek was verdwenen en waar het was opgekomen, ten opzichte van de laatste kaart van Rijkswaterstaat uit 2014.

Inzicht in natuurgebieden en vegetatiesoorten

De ontwikkelde methode heeft ook potentie voor andere vegetatiesoorten, zoals (duin)riet, signaalgewassen, invasieve exoten als reuzenberenklauw en Japanse duizendknoop, evenals heidevergrassing door de neerslag van stikstof. De machine learning-modellen van ilionx leggen trends bloot in grote datasets. Op deze manier is het eenvoudig, kosteffectief én schaalbaar om natuurgebieden te monitoren en de biodiversiteit in stand te houden.

Henk Staghouwer, gedeputeerde voor onder andere Landbouw, Visserij, Natuur, Landschap, Water en Wadden bij de provincie Groningen is er blij mee dat de financiële bijdrage van de provincie deze innovatie mede mogelijk heeft gemaakt: “Deze verbeterde manier van monitoren gaat ons, het Groninger Landschap en de landbouwers helpen om de Groningse kwelders gerichter te beheren. Zodat we de kwetsbare natuur op de kwelders kunnen herstellen en beschermen tegen overlast van grassoorten zoals zeekweek.”


Jakko de Jong, lead data scientist bij ilionx: “Remote sensing biedt een heldere blik op onze Nederlandse bodem. Door satellietbeelden te koppelen aan andere data en voorspelmodellen, krijg je vaker inzicht in de actuele stand van zaken en kun je dus sneller aanpassingen doen. Het mooie aan dit project is dat we samen met ecologen het veld zijn ingegaan. Zo krijgen we inzicht in de nuances, en kunnen we de kracht van kunstmatige intelligentie combineren met de ervaring van domeinexperts. Hierdoor wordt onze dienstverlening aan de provincie nog beter. Kortom, met dit nieuwe project wordt onze ambitie om de beste remote sensing partner in Nederland te zijn, verder versterkt.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Ilionx
ilionx is een IT-dienstverlener die organisaties helpt voorop te blijven lopen. Sinds haar oprichting in 2002 ondersteunt ilionx haar klanten als digitale partner op het gebied van onder andere artificial intelligence, management consultancy, business analytics, cloud, mobile, security en professional services. ilionx biedt specialistische kennis, is wendbaar en flexibel én heeft de slagkracht en schaalgrootte voor het succesvol implementeren van grote projecten. Dit heeft al tot veel geslaagde projecten geleid voor zorginstellingen, lokale overheden en bedrijven.
Meer over Ilionx
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.