Het uitpakken van de milieuvriendelijke toekomst van verpakkingen

| Lenovo | 4 min | 9 oktober 2020 20:07
Afbeelding: ThinkPad-productdozen bevatten niet langer plastic tape aan de onderkant, omdat ze zelfsluitend zijn | Copyright: Lenovo
Bij duurzame computers is het van belang om niet alleen te kijken naar wat het maken van technologieproducten inhoudt, maar ook naar de dozen waarin ze worden verzonden.

Niet elke film die je op een doordeweekse avond vanaf je bank streamt, laat een blijvende indruk op je achter of verandert de manier waarop je werkt. Maar een documentaire inspireerde me om meer aandacht te besteden aan datgene waar klanten het minst aan denken na aankoop van een product: de verpakking.

We zijn allemaal gewend om ons karton te recyclen, maar dat is niet het enige materiaal dat in de verpakking zit van de producten die we kopen. Vaak wordt hiervoor ook plastic gebruikt, meestal om dozen te lamineren of te sealen. Het plasticverbruik groeit daarbij ook nog eens; alleen al in 2015 gebruikten koeriersbedrijven in totaal bijna 17 miljard meter plakband, een cijfer dat alleen maar is toegenomen naarmate de vraag naar thuisbezorging ook is toegenomen.

Met andere woorden, alleen het recyclen en het hergebruiken van karton voor producten in dozen is niet genoeg. We moeten ook het plastic eruit halen. Dat vereist radicaal denken, een uitdaging die wij als mensen altijd zouden moeten aangaan.

De zelfsluitende doos

Verpakkingen worden vaak over het hoofd gezien in de levenscyclus van consumentenelektronica, maar vormen in werkelijkheid een groot deel van het productaanbod, gemeten naar massa en energievoetafdruk. Dit is belangrijk omdat de verpakkingen in de praktijk vaak onmiddellijk worden weggegooid.

Het is ook iets waar bedrijven hele divisies aan wijden en altijd over blijven nadenken. Om een voorbeeld te noemen: onze verpakkingsingenieurs hebben onlangs plastic plakband van de onderkant van de verpakking van bepaalde ThinkPad-productlijnen verwijderd door dozen te introduceren die zichzelf sluiten en beveiligen.

Dit zal geen geringe uitdaging zijn. Plastic tape was immers al lang voor de komst van de laptop een cruciaal onderdeel van zware verpakkingen. Zo blijven producten veilig en onbeschadigd terwijl ze over de hele wereld worden vervoerd. Het vinden van een oplossing om het gebruik ervan te vermijden en het product beschermd te houden, levert niet alleen kostenvoordelen op, maar maakt ook een milieuvriendelijkere benadering van de verpakking mogelijk.

Maar na verschillende pogingen hebben we het opgelost: het nieuwe ThinkPad-doosontwerp maakt gebruik van een zelfvergrendelende structuur, met twee lipjes aan de onderkant en bijpassende sluitgaten voor meer stabiliteit en veiligheid. Het is net zo sterk als een doos met tape en ook qua prijs vergelijkbaar.

Op schaal kunnen zelfs kleine veranderingen als deze een enorme impact hebben op de algehele voetafdruk en duurzaamheid van een bedrijf. Voor ThinkPad-producten was tot 2018 elk jaar 54 ton plastic tape voor eenmalig gebruik nodig voor het sluiten van dozen. Er was 19.500 km aan plastic tape, genoeg om vanaf halverwege de evenaar de aarde in te wikkelen. Nu gebruiken we aanzienlijk minder.

Het is een win-winsituatie voor zowel consumenten als bedrijven en het betekent niet alleen dat er minder plastic wordt gebruikt. Ook zal meer karton worden gerecycled, aangezien het scheiden van plastic tape bij een kartonnen doos een serieuze uitdaging is bij recyclingbedrijven.
Alternate text
Het nieuwe ontwerp is het idee van het engineeringteam van Lenovo voor productverpakkingen in China.

De cirkel doorbreken

Maar het simpelweg verminderen van onze afhankelijkheid van plastic in verpakkingen is niet voldoende. Ook bij andere materialen die ooit als essentieel werden beschouwd bij verpakking en verzending, is het tijd voor duurzame innovatie.

Neem polystyreen: de wereldwijde polystyreenmarkt werd in 2019 geschat op 42,7 miljard dollar in 2019 door ResearchandMarkets.com, en naar verwachting zal deze groeien tot 62,3 miljard dollar in 2023. Dat hoeft niet. Waar mogelijk, gebruiken we nu vormpulp, vezels en polyethyleen met lage dichtheid (LDPE) in plaats van traditionele polystyreenverpakkingen, gemaakt van schrootschuim.

Lenovo is zich ook bewust van het lot van de verpakkingen die het op zijn beurt produceert: in sommige gevallen ontvangt de eindklant een optionele retourneerbare bulkverpakkingsservice, waarbij het verpakkingsmateriaal kan worden teruggestuurd om te worden hergebruikt voor nieuwe verzendingen. Het maakt allemaal deel uit van onze verbintenis om de cirkel te doorbreken, dat wil zeggen dat we alle gebruikte en hergebruikte materialen in een kringloop houden die afval tot een minimum beperkt. Sluit meer dozen met minder plastic, maak meer dozen met hernieuwbare, duurzame materialen, en we kunnen allemaal helpen die cirkel te doorbreken.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Lenovo
Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) is een Fortune Global 500-onderneming met een waarde van US $ 50 miljard, 63.000 medewerkers en actief in 180 markten over de hele wereld. Gericht op een gedurfde visie om slimmere technologie voor iedereen te leveren, ontwikkelen we wereldveranderende technologieën die een meer inclusieve, betrouwbare en duurzame digitale samenleving creëren. Door het ontwerpen, bouwen en bouwen van 's werelds meest complete portfolio van slimme apparaten en infrastructuur, leiden we ook een intelligente transformatie - om betere ervaringen en kansen te creëren voor miljoenen klanten over de hele wereld.
Meer over Lenovo
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.