Bibliotheek Rotterdam toegankelijker voor blinden en slechtzienden met behulp van AI

| OrCam | 3 min | 12 oktober 2020 14:29
Gewaardeerd
Copyright: Central Bibliotheek Rotterdam
Vorige week was het World Sight Day: de dag waarop wereldwijd aandacht wordt besteed aan vermijdbare blind-en slechtziendheid. OrCam Technologies, tech-bedrijf uit Israël, gaat vanaf vandaag samenwerken met de Bibliotheek Rotterdam als onderdeel van haar Europese Toegankelijkheidsproject. Theo Kemperman, directeur van de Bibliotheek Rotterdam, ontving daarom uit handen van Michel Vloet van OrCam Technologies een OrCam MyEye. Deze wearable - speciaal ontwikkeld voor blinden en slechtzienden - kan met behulp van Artificial Intelligence gedrukte en digitale tekst realtime voorlezen. World Sight Day vindt dit jaar plaats tijdens de week van de Toegankelijkheid (5 t/m 9 oktober).

Nadav Faivelovitz, manager Benelux van OrCam Technologies: “De OrCam MyEye verandert inmiddels al de levens van tienduizenden blinden en slechtzienden over de hele wereld. Zij kunnen - waar en wanneer ze willen - tekst laten voorlezen; denk aan boeken, magazines, brieven of straatnaamborden. Hierdoor zorgt de OrCam MyEye ervoor dat haar gebruikers meer zelfstandig in het leven staan en bijvoorbeeld niet meer afhankelijk zijn van anderen om thuis de post te komen voorlezen. We zijn trots dat we vanaf vandaag gaan samenwerken met de bibliotheek in Rotterdam en we kijken ernaar uit om meer openbare locaties in Rotterdam toegankelijker te maken voor de Rotterdamse blinden en slechtzienden community. ”

Bibliotheek toegankelijker door OrCam MyEye

Blinden en slechtzienden kunnen vanaf heden met de OrCam MyEye de bibliotheek gaan ontdekken. Daarnaast kan de OrCam MyEye ook - net als uiteraard alle boeken in de bibliotheek - uitgeleend en thuis gebruikt worden. Zo kunnen geïnteresseerden ook thuis de gemakken van de OrCam MyEye ervaren.

Locaties

Rotterdam is niet de enige stad waar OrCam tijdens het Toegankelijksproject mee samenwerkt. De eerste locatie die een OrCam MyEye ontving, was het Communicatiemuseum in Berlijn. De volgende stap is om bijvoorbeeld ook musea en supermarkten bij dit project te gaan betrekken. Betrokken partners in Rotterdam zijn naast de Bibliotheek Rotterdam Koninklijke Visio en Rotterdam Partners.

Functionaliteiten OrCam MyEye

De OrCam MyEye is ontworpen voor blinden, slechtzienden en mensen met dyslexie of leesproblemen. Het is een draadloze, lichtgewichte wearable ter grootte van een vinger die je met een magneetje op een brilmontuur klikt. De OrCam MyEye kan met behulp van Artificial Intelligence gedrukte en digitale tekst realtime voorlezen. Kranten, boeken, computer- en smartphoneschermen, restaurantmenu's, en dergelijke worden direct toegankelijk. Daarnaast kan de OrCam MyEye gezichten, consumentenproducten, kleuren en bankbiljetten herkennen.

Wereldwijd meer dan een miljard mensen slechtziend

Wereldwijd kunnen meer dan een miljard mensen niet goed zien, terwijl 75% hiervan te voorkomen is of opgelost kan worden. Dit betekent dat deze mensen bijvoorbeeld beter zouden kunnen zien als zij bijvoorbeeld een bril (met sterkere glazen) zouden hebben, of een staaroperatie zouden ondergaan (Bron: IAPB). Tijdens World Sight Day worden wereldwijd activiteiten georganiseerd om hier meer aandacht voor te vragen.

Op World Sight Day heeft slechtziende vlogger Annemiek van Munster de stad Rotterdam met de OrCam MyEye verkend. Benieuwd hoe toegankelijk zij Rotterdam vindt voor slechtzienden? Bekijk hier haar vlog.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over OrCam
De missie van OrCam is om de kracht van kunstmatig zicht te benutten door baanbrekende technologie te integreren in een draagbaar platform dat het leven verbetert van mensen die blind zijn, slechtziend zijn en leesproblemen hebben.
Meer over OrCam
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.