Nieuwe malware ontdekt die gegevens steelt en ransomware verspreidt

| BlackBerry | 2 min | 4 december 2019 22:48
Copyright: BlackBerry
Onderzoekers van BlackBerry Cylance hebben een nieuwe trojaanse malware ontdekt, genaamd PyXie RAT. De malware beschikt over verschillende kwaadaardige functies, zoals keylogging, het stelen van inloggegevens en cookies en het opnemen van video’s. Pyxie RAT kan ook andere aanvallen, zoals ransomware, verspreiden.

De nieuwe cyberaanvallen zijn voornamelijk gericht op onderwijsinstellingen en de gezondheidszorg. De malware is op maat gemaakt en gebaseerd op Python. Wanneer een apparaat met de malware is geïnfecteerd, kan het de meeste Windows-systemen besturen en is de hacker in staat gevoelige gegevens te monitoren en stelen. PyXie RAT kan eenvoudig ieder bewijs van zijn aanwezigheid verwijderen, waardoor de malware niet snel wordt gedetecteerd. Na onderzoek was BlackBerry Cylance wel in staat de sporen te ontdekken. De onderzoekers gaven de malware de naam PyXie RAT, omdat het een “.pyx” bestandsextensie gebruikte in plaats van de gebruikelijke “.pyc” bij Python.

PyXie RAT is sinds 2018 actief en sinds die tijd flink aangepast. Dit toont aan dat er door hackers veel tijd en middelen zijn geïnvesteerd in de cyberaanval. Een van de veel voorkomende manieren waarop apparaten slachtoffer werden van PyXie RAT was via sideloading – wat inhoudt dat een bestand wordt overgebracht van het ene apparaat naar het andere zonder gebruik te maken van het internet.

Het is nog onduidelijk hoeveel bedrijven slachtoffer zijn geworden van PyXie RAT.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over BlackBerry
BlackBerry (NYSE: BB en TSX: BB) levert betrouwbare beveiligingssoftware en -diensten. Het bedrijf biedt organisaties en overheidsinstellingen de technologie die ze nodig hebben om het Internet of Things te beveiligen. Gevestigd in Waterloo, Ontario, zet het bedrijf zich in voor veiligheid, cybersecurity en dataprivacy. Daarnaast is BlackBerry voorloper op belangrijke gebieden zoals kunstmatige intelligentie, endpointsecurity en -management, encryptie en geïntegreerde systemen.
Meer over BlackBerry
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.