Snelheid en eenvoud dankzij het nieuwe Robotiq cobot palletiseersysteem

| Robotiq | 3 min | 14 oktober 2020 22:52
Copyright: Robotiq
Specialist Robotiq lanceert een nieuwe palletiseeroplossing voor collaboratieve robots (cobot). De innovatie combineert flexibiliteit en installatiegemak met een grotere doorvoercapaciteit. Dat zorgt voor een snel rendement van de investering.

De Robotiq Palletising Solution is speciaal ontwikkeld op maat van bedrijven die goederen behandelen met een lagere doorvoercapaciteit, waarbij de uitgevoerde taken en de afmetingen van de dozen of pallets vaak kunnen wijzigen.

Het nieuwe systeem is ongeveer 30% sneller dan andere cobotpalletisers die momenteel op de markt zijn. De oplossing kan tot 13 dozen per minuut verwerken en is dankzij de geïntegreerde applicatiesoftware in minder dan een dag te installeren. De instellingen aanpassen voor nieuwe producten neemt slechts vijf minuten in beslag.

Bovendien bestaat deze toepassingsgerichte technologie uit volledig verbonden, plug-and-play hardware en software. De vooraf geselecteerde functies zorgen voor een snelle en eenvoudige implementatie met de UR10.

"We waren erg onder de indruk toen we de Application Kit uittestten. De gesynchroniseerde beweging maakt het tot een zeer uniek product in de wereld van de cobot", aldus Early Ewing, hoofd van UR+ Ecosystem bij Universal Robots.

De palletiseerapplicatie kan in slechts drie eenvoudige stappen ingesteld worden dankzij de visuele robotsturing, beschikt over automatische trajectplanning en botsdetectie en er is geen PC of externe programmering vereist. Eenmaal geprogrammeerd zorgt een eenvoudige klik op de muis voor directe activering van de applicatie.

Het systeem levert een optimale gesynchroniseerde besturing van zowel de cobot als de 7de as, met naadloze bewegingen die een maximale levensduur van de cobot garanderen. Dankzij de compacte afmetingen past het systeem gemakkelijk in elke bestaande configuratie, zonder dat de productie opnieuw hoeft ingericht worden.

Elk systeem bestaat uit een verticale as, een robotbasis, de software voor de applicatie en een vacuümgrijper. In detail ziet dit er zo uit: een verticale 7e as en besturingskast met PLC, aandrijving, motor en veiligheidsrelais; de AirPick vacuümgrijper van Robotiq, beugel en zuignappen; de pallet- en dozensensoren; het kabelmanagementsysteem; de URCaps knooppunten voor de palletiser- en asbesturing; en tot slot twee statuslampjes.

De technologie is uitgebreid en robuust in de praktijk getest en kreeg sterke steun van vooraanstaande robotica-experts. Zo gaf Bryant Henderson, senior robotica ingenieur bij Advanced Control Solutions, volgend commentaar: "Ik was algemeen gesproken zeer onder de indruk van het systeem. De hardware is getest en robuust, en de gebruikersinterface is uiterst gebruiksvriendelijk".

Nicolas Lauzier, senior producteigenaar bij Robotiq, licht toe: "De noodzaak om het palletiseerproces te automatiseren is alleen maar versterkt door de recente Covid-19-pandemie. Bovendien was dit al een belangrijk streven in veel bedrijven door de gezondheids- en veiligheidsimplicaties van repetitieve en fysiek veeleisende handmatige palletisering.”

"Veel andere cobotpalletiseeroplossingen op de markt hebben echter een grote voetafdruk, zijn relatief duur en vereisen aanzienlijke expertise in automatisering. Daarnaast is ook de benodigde tijd voor het programmeren vaak aanzienlijk. Er zijn ook de uitdagingen rond de flexibiliteit van deze systemen om ze voor verschillende toepassingen in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het verwerken van kleinere dozen of het gebruik van pallets van verschillende afmetingen. Ook de snelheid, die zelden hoger is dan 10 dozen per minuut, is een uitdaging. Het probleem wordt vaak nog gecompliceerder door het gebruik van componenten van meerdere leveranciers, wat leidt tot compatibiliteitsproblemen.”

"De nieuwe Palletising Solution van Robotiq pakt al deze problemen in één keer aan en biedt zo een flexibele en snelle oplossing voor tal van applicaties. Ik denk bijvoorbeeld aan de levensmiddelen- en drankensector, de consumentenproducten en de farmaceutische sector, maar ook aan elke andere sector waar een snelle doorvoer en omschakeling van producten vereist is.

Veiligheid is een bijkomende toegevoegde waarde. Zo krijgt de klant tips over de risicobeoordeling via een e-learningmodule over veiligheid en een speciaal hoofdstuk over veiligheid in het instructieboekje. Het is ook compatibel met veiligheidssystemen van derden, zoals veiligheidsvergrendelingen, lichtgordijnen en zonescanners.

Voor meer informatie of om de online configurator uit te proberen kunt u de website van Robotiq raadplegen op www.robotiq.com.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Robotiq

Fabrikanten hebben moeite om robots in hun fabriek aan het werk te zetten, omdat het nog steeds te duur en te ingewikkeld is. De tools en knowhow van Robotiq vereenvoudigen collaboratieve robottoepassingen, zodat fabrieken sneller met de productie kunnen beginnen. Robotiq werkt met een wereldwijd netwerk van verbonden robottexperts die hun lokale fabrikanten ondersteunen.
Meer over Robotiq

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.