Computable, De Dataloog en Hogeschool van Amsterdam lanceren de Dutch Applied Artificial Intelligence Award

| Hogeschool van Amsterdam | 3 min | 19 oktober 2020 16:14
Gewaardeerd
ICT-vaktitel Computable, podcast De Dataloog en de Hogeschool van Amsterdam reiken dit jaar voor het eerst de Dutch Applied AI Award uit. Een jury met vijf specialisten op het gebied van artificial intelligence hebben uit 52 AI-voordrachten binnen de Computable Awards 2020 tien kandidaten geselecteerd die nog kans maken op deze award. Via een pitchronde in De Dataloog zal de jury uiteindelijk de winnaar gaan bepalen.

De genomineerden zijn divers van aard. Ze bestaan uit tech-startups die AI inzetten in hun bedrijfsvoering, producten waarin AI verweven zit en projecten waarin gebruik is gemaakt van AI. De kanshebbers zijn en worden beoordeeld op toepasbaarheid, uniekheid, transparantie en maatschappelijke waarde. “Waar AI en data vaak marketingpraatjes of angstbeelden zijn proberen we vanuit De Dataloog-podcast het Nederlandse verhaal voor het voetlicht te brengen”, aldus Jurjen Helmus, eigenaar van De Dataloog. “AI-implementatie op z’n Hollands; soms heel krachtig, soms eenvoudig. Juist daarom vinden we het belangrijk om middels een Nationale Award de Nederlandse succesverhalen op ons vakgebied te vieren.”

De jury van de Dutch Applied AI Award 2020 bestaat uit:
  • Maaike Harbers, Lector (Professor of Applied Sciences) Artificial Intelligence & Society aan de Rotterdam University of Applied Sciences
  • Jurjen Helmus, Eigenaar van De Dataloog en Expert Smart Asset Management bij het HvA Expertise Center for Applied Artificial Intelligence
  • Nanda Piersma – Scientific Director bij het HvA Expertise Center for Applied Artificial Intelligence
  • Henk-Jan Vink, Managing Director bij TNO Unit ICT en medeschrijver van de Nederlandse AI-strategie
  • Jann de Waal, Oprichter van INFO en Chairman of Topsector Creative Industries van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Op woensdag 21 oktober 2020 zendt De Dataloog de podcast uit waarin de tien genomineerden voor de Dutch Applied AI Award 2020 gaan pitchen. Welke tien genomineerden dit zijn wordt in een later stadium bekend gemaakt. Er wordt gelet op in hoeverre de oplossing al is geïmplementeerd en wordt gebruikt door de beoogde doelgroep, in hoeverre de oplossing de enige is in haar soort en of het niet eerder op de markt is gebracht en in hoeverre het ontworpen of gebruikte AI-algoritme transparant is. Stelt het de gebruiker in staat om verantwoording af te leggen en duidelijk te zijn over de factoren die de algoritmische beslissingen beïnvloeden? Tot slot wordt er gekeken naar maatschappelijke impact (sociaal, duurzaam) die de inzending realiseert en of deze voorop staat bij de uitgangspunten van het ontwerp.

Computable is een ICT-vaktitel en ontving dit jaar 774 voordrachten binnen de Computable Awards 2020, waarbij er 52 concreet gingen over artificial intelligence. De Computable Awards zijn de belangrijkste ICT-prijzen van de zakelijke markt in Nederland. De Dutch Applied AI Award 2020 is een op zichzelf staande award maar wordt wel op 24 november 2020 tijdens de Computable Awards 2020 in het Scala Theater bij Jaarbeurs in Utrecht uitgereikt.

De Dataloog is een Nederlandse podcast waarin technische en strategische zaken aan bod komen over data, cloud computing, security, privacy en dus artificial intelligence. Meerdere keren per jaar schuift Computable aan om mee te praten in de podcast over allerlei actuele ontwikkelingen op digitaliseringsvlak.

De Hogeschool van Amsterdam beschikt sinds kort over een Expertise Centrum gericht op Applied Artificial Intelligence. Hierin is er een structurele en nauwe samenwerking tussen het onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties gekoppeld aan zeven domein-specifieke labs. Gezamenlijk wordt er in co-creatie kunstmatige intelligentie ontworpen en toegepast die verantwoord en inclusief is. Het brengt de wetenschappelijke AI-technologie naar de praktijk.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (2 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Hogeschool van Amsterdam

De slogan van de HvA is ‘Creating Tomorrow’. De hogeschool inspireert studenten om met creatieve oplossingen en duurzame innovaties aan de toekomst te werken; om vandaag te verbinden met morgen. Met studenten en diverse samenwerkingspartners in Amsterdam werkt ze aan oplossingen voor de toekomst. Creating Tomorrow staat voor de actieve maatschappelijke rol die de HvA in Amsterdam inneemt.
Meer over Hogeschool van Amsterdam

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.