HPE bouwt krachtigste supercomputer van Australië voor wetenschappelijk onderzoeken

Supercomputer voorziet Pawsey Supercomputing Centre in 30 keer meer rekenkracht en tien keer hogere energie-efficiëntie

| HPE | 3 min | 19 oktober 2020 16:53
Copyright: HPE
Hewlett Packard Enterprise (HPE) is geselecteerd voor de bouw van een nieuwe supercomputer voor Pawsey Supercomputing Centre, een van de grootste en meest innovatieve nationale supercomputingcenters van West-Australië. De nieuwe supercomputer heeft een contractwaarde van $48 miljoen en is onderdeel van het Pawsey Capital Refresh Program. Dit programma, gefinancierd door de Australische overheid, beschikt over $70 miljoen om via investeringen in supercomputers wetenschappelijk onderzoek in het land te stimuleren.

De nieuwe supercomputer wordt direct het meest krachtige systeem van Australië met 30 keer meer rekenkracht en tien keer hogere energie-efficiëntie.1 Dit wordt ingezet voor complexe modellering en simulaties zodat sneller onderzoek naar onder meer astronomie, plantpathologie en medicijnonderzoek mogelijk is.

HPE bouwt het nieuwe systeem door gebruik te maken van de HPE Cray EX supercomputer, ’s werelds meest geavanceerde high-performance computing (HPC) architectuur. Daarmee ondersteunt het systeem alle behoeften op hogere performance, dichtheid en efficiëntie. HPE integreert tevens het Cray ClusterStor E1000-systeem, dat gebruikmaakt van specifieke software- en hardwarefuncties om aan grotere high-performance storagebehoeften te voldoen. Daarnaast zorgen een nieuwe generatie AMD EPYC™ CPU’s en AMD Instinct™ GPU’s voor sterke rekenkracht en doelgerichte processors voor AI en beeldgedreven applicaties.

“Supercomputers hebben een steeds grotere rol bij het doen van impactvol onderzoek. Deze nieuwe supercomputer is essentieel om de positie van Australië op gebied van wetenschappelijk onderzoek te versterken en speelt een grote grol in de onderzoeksprojecten, van de strijd tegen COVID-19 tot werken met de precursortelescopen tot de bouw van de Square Kilometre Array”, aldus Mark Stickells, executive director bij Pawsey Supercomputing Centre. “De nieuwe supercomputer die door HPE gebouwd wordt, biedt niet alleen toekomstbestendige rekenkracht om aan groeiende computebehoeften te voldoen, maar opent ook compleet nieuwe mogelijkheden voor onderzoeksprojecten van wereldwijde strekking en impact.”

Versnelling van wetenschappelijke ontdekkingen

Door de overname van organisaties Cray en SGI, voorziet HPE Pawsey al 20 jaar van supercomputers. Meer dan 1600 onderzoekers gebruiken supercomptuers om ontdekkingen en innovaties te versnellen. En met resultaat.

Zo zorgen supercomputers voor het inzichtelijk maken van virussen in wijnstokken om de gewassenproductie te beschermen. De supercomputers worden gebruikt om zogeheten grapevine leaf-roll viruses (GLRV) te onderzoeken. Wetenschappers konden hun onderzoek versnellen door het assembleren, in kaart brengen en analyseren van genomendata, waardoor wijngaardeigenaren geïnfecteerde velden nog voor virusverspreiding kunnen identificeren en weghalen.

Ook worden de supercomputers bijvoorbeeld ingezet om onderwaterrobots te leren zwemmen als een vis. Deze robots worden gebruikt voor bijvoorbeeld de monitoring van een omgeving onder water, de zoektocht naar hulpbronnen of onderzoek naar het effect van reddinginspanningen. Om de navigatie van onderwaterrobots te verbeteren en ze autonoom te laten opereren, leren wetenschappers ze te zwemmen als een vis. Met gebruik van computationele fluid dynamics modellen worden zwemstijlen van vissen, bijvoorbeeld bij het veranderen van snelheid of richting, gesimuleerd. Dit wordt toegepast in machine learning-algoritmes om neurale netwerken te trainen voor onderwaterrobotica.

“Wetenschappelijke doorbraken door de grootste researchcenters, zoals bij Pawsey Supercomputer Centre, inspireren ons om door te gaan met de ontwikkeling van krachtige supercomputer-oplossingen die de grootste uitdagingen kunnen bestrijden”, aldus Nick Gorga, general manager van HPC en AI, APAC-India bij HPE. “We kijken uit naar de samenwerking met AMD om voor Pawsey het krachtigste systeem van de regio te bouwen. Daarmee geven we de onderzoeksmogelijkheden van Australië een boost, zodat wetenschappers nog beter in staat zijn om bijvoorbeeld virussen te begrijpen of nieuwe ontdekkingen te doen in onze sterrenstelsels.”

Het nieuwe systeem beschikt over een speed performance van 50 petaflops, wat betekent dat het een van de grootste supercomputers in de regio is.2 Het vervangt Pawsey’s Magnus en Galaxy-systemen die gebaseerd zijn op Cray-technologie.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over HPE
Hewlett Packard Enterprise (HPE) (NYSE: HPE) is een wereldwijde marktleider op het gebied van technologische oplossingen waarmee klanten data uit de ‘edge’, de ‘core’ en de cloud kunnen verwerken, analyseren, gebruiken en toepassen. Zo stelt HPE klanten in staat om sneller nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, klant- of werknemerservaringen te verbeteren en de operationele efficiëntie te verhogen - nu en in de toekomst.
Meer over HPE
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.