Nederlanders slordig met online wachtwoorden

Jongeren veel nonchalanter dan ouderen

| VPNVerbinding | 2 min | 19 oktober 2020 17:28
Copyright: VPNVerbinding
Onderzoek wijst uit dat een groot gedeelte van Nederlandse internetgebruikers slordig omgaat met zijn of haar wachtwoorden voor online accounts.

Meer dan 75% van de ondervraagden gebruikt dezelfde online wachtwoorden op meerdere plekken. Bijna 16% heeft zelfs voor alle online accounts hetzelfde wachtwoord. Jongeren (18-30) zijn significant slordiger dan ouderen. 20,6% van de jongeren geeft aan voor al zijn accounts hetzelfde wachtwoord te hebben. Bij 60-plussers is dit 'slechts' 12,9%. Het onderzoek werd uitgevoerd door het team van VPNVerbinding, om meer inzicht te krijgen in het online wachtwoordgebruik in Nederland. Zie bijlage voor de volledige resultaten.

Hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts is gevaarlijk

"Hergebruik van een online wachtwoorden veroorzaakt veel problemen. Als een hacker (op wat voor manier dan ook) achter jouw inloggegevens komt van bijvoorbeeld Twitter, wil je niet dat deze gegevens ook toegang verschaffen tot jouw internetbankieren of bijvoorbeeld je PayPal-account. Dit kan je veel geld kosten. En als de kapers besluiten de wachtwoorden van al jouw accounts te veranderen, ben je ook nog eens dagen kwijt om dit recht te zetten. Uiteraard staat dit los van de kwaliteit van de gebruikte wachtwoorden, waar bij veel mensen ook nog een hoop te verbeteren is." Aldus Kirill Fomin, eindredacteur van www.vpnverbinding.nl.

Hoe zorg je voor een sterk en veilig wachtwoord?

Om jezelf te online te beschermen is een sterk en uniek wachtwoord een vereiste. Goed wachtwoord-gebruik bestaat uit enkele stappen:
  • Gebruik voor elk account een uniek wachtwoord
  • Maak wachtwoorden aan die bestaan uit een willekeurige reeks cijfers, letters en tekens
  • Gebruik een wachtwoordgenerator
  • Gebruik een wachtwoordmanager

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over VPNVerbinding
Hulp nodig bij het kiezen van de beste VPN-verbinding? Je bent op de juiste plaats, bekijk onze VPN-reviews en toplijst.
Meer over VPNVerbinding
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.