Kinderlevens redden met slimme autokussen-app

| OutSystems | 6 min | 20 oktober 2020 16:43
Exclusief
Gewaardeerd
Copyright: Maxi-Cosi
Dorel Juvenile, fabrikant van baby- en kinderproducten, heeft een speciaal Connected Products-team samengesteld dat experimenteert met de toevoeging van digitale mogelijkheden aan fysieke producten. Een van de eerste projecten van dit team was de ontwikkeling van een app voor de Maxi-Cosi e-Safety, een ‘slim’ autokussen voor jonge kinderen. Dankzij deze app krijgen ouders een signaal op hun telefoon als zij verder dan 20 meter bij hun auto vandaan zijn en hun kind zich nog in de auto bevindt. De app is mede dankzij het low code-platform van OutSystems in slechts drie maanden tijd ontwikkeld. Hiermee kon Dorel Juvenile het ‘e-Safety’-kussen binnen zeer korte tijd ontwikkelen voor onder andere de Italiaanse markt, waar als gevolg van nieuwe Italiaanse wetgeving ‘anti-achterblijfalarmen’ voor autostoelen inmiddels verplicht zijn.

Tragedies voorkomen

De veiligheid van kinderen staat te allen tijde voorop. Overal ter wereld vertrouwen ouders erop dat de baby- en kinderproducten veilig zijn. Dat geldt in het bijzonder voor autostoelen zoals Maxi-Cosi’s. Deze moeten vooral comfortabel én veilig zijn. Dorel Juvenile ontwikkelde speciaal voor de autostoel een extra veiligheidselement: het e-Safety kussen, een ‘slim’ zitkussen voor de autostoel. Het kussen is verbonden met een app die ouders waarschuwt als een kind per ongeluk alleen in het voertuig achterblijft.

De ontwikkeling van het e-Safety kussen had hoge prioriteit. In Italië ging nieuwe wetgeving van kracht die ouders en verzorgers verplicht om anti-achterblijfalarmen in auto’s aan te brengen. Deze wetgeving werd ingesteld naar aanleiding van een reeks van tragische incidenten, waarbij kinderen per ongeluk bij warm weer in auto’s waren achtergelaten.

De enorme marktvraag vroeg om een snelle ontwikkeling van dit product. Een product met de allerhoogste kwaliteitseisen, immers het gaat om de veiligheid van kinderen. Hoewel Dorel Juvenile niet eerder een dergelijke app ontwikkelde, wilde het bedrijf zelf grip houden op het softwareaspect van het project. Het Connected Products-team van Dorèl opteerde daarom voor een Lean Startup-aanpak om zo snel een product van wereldformaat af te kunnen leveren, inclusief de flexibiliteit om de app verder te ontwikkelen op basis van feedback van klanten.

“De time-to-market speelde een cruciale rol. We hebben geen leger programmeurs in huis. Daarom was snelle, iteratieve ontwikkeling met het low code-platform van OutSystems voor ons een ideale keuze”, zegt Stephan Hendriks, technologiedirecteur bij Dorel Juvenile. “We waren een innovatief product aan het ontwikkelen met de potentie om levens te redden. De software moest 100 procent betrouwbaar zijn. Bovendien wisten we niet waar onze experimenten ons zouden brengen. We hadden een platform met uitgebreide development-mogelijkheden nodig dat ons voldoende flexibiliteit bood om eenvoudig nieuwe ideeën te verkennen. Low-code bood ons direct de mogelijkheid op een visuele manier applicaties te ontwikkelen met een minimale vereiste kennis van traditioneel coderen.”

Marktgestuurde experimentatie

Voordat het team zich volledig stortte op het ontwikkelen van de app voor het ‘slimme’ autozitje, ging er een belangrijk leerproces aan vooraf. Nadat de keuze was gevallen op het platform van OutSystems, moesten de vier leden van het Connected Products-team (twee web developers, een mobile developer en een medewerker van de afdeling R&D) in eerste instantie met behulp van online trainingsmateriaal aanleren om applicaties te ontwikkelen met OutSystems. Om deze nieuwe vaardigheden op de proef te stellen, ontwikkelde dit deelteam in korte tijd een app die verkoopvertegenwoordigers van Dorel Juvenile konden gebruiken voor een naderende vakbeurs. De eerste experimenten bleken een succes en de eerste stap in het proces was gezet.

“Innovatie was de basis van het hele proces. De teamleden hadden de vrijheid om met OutSystems te experimenteren”, vervolgt Stephan. “We wilden natuurlijk wel uitmuntende producten afleveren. Het was belangrijk dat het team dat met OutSystems aan de slag ging nauw samenwerkte met de afdelingen Productmanagement, Marketing en Kwaliteitsborging. Deze samenwerking is voor ons een voorwaarde om experimenten te verankeren in de realiteit, in de markt en de behoefte van klanten.”

Voor de daadwerkelijke ontwikkeling van de Maxi-Cosi e-Safety app schakelde het Connected Products-team de hulp in van Phact B.V., een partner van OutSystems. “We wilden optimaal profiteren van de mogelijkheid om modules te hergebruiken naarmate onze portefeuille van met OutSystems ontwikkelde applicaties groeide. Phact adviseerde ons over best practices op het gebied van architectuurontwerp, zodat alles was ingericht op hergebruik”, zegt Stephan.

Voor de ontwikkeling van de app werkten een productmanager en een development lead van het Connected Products-team samen met een developer van Phact. Ze begonnen met tweewekelijkse sprints, gevolgd door wekelijkse sprints. Dit maakte het mogelijk om feedback van gebruikers te verwerken. De app werd aanvankelijk getest door werknemers van Dorel Juvenile met kinderen. Deze groep werd al snel uitgebreid met vrienden en familieleden en 100 onafhankelijke testers in Italië. Tijdens elk projectstadium werd feedback van gebruikers verwerkt ter verbetering van de user experience.

De app biedt de mogelijkheid om verbinding te maken met de smartphone en een sensor in het e-Safety-autozitje, dat op de meeste autostoelen past. De app die in diverse talen beschikbaar is via de Apple Store en Google Play, pikt automatisch signalen op via een Bluetooth-verbinding zodra een kind door het autozitje wordt gedetecteerd. Als de smartphone op meer dan 20 meter afstand van de auto beweegt terwijl er een kind op het e-Safety kussen zit, geeft de app een geluidssignaal af op de telefoon van de ouder of verzorger. De app omzeilt de stille modus van de telefoon zodat het alarm altijd kan worden gehoord. Als de ouder niet maar de auto terugkeert, stuurt de app een sms-bericht met informatie over de locatie van het voertuig naar twee vooraf gedefinieerde contactpersonen.

Een nieuwe wereld van agile productontwikkeling

“De app is een enorme sprong vooruit voor kinderveiligheid. Toen we het Maxi-Cosi e-Safety kussen tijdens een vakbeurs presenteerden, kregen we enorm veel de positieve reacties”, zegt Stephan. “Vanwege de nieuwe Italiaanse wetgeving is er enorme belangstelling voor dit product. We moesten onze omzetprognoses zelfs naar boven bijstellen met het oog op de toenemende vraag vanuit Italië en andere landen”.

Mede dankzij het platform van OutSystems kon deze nieuwe digitale dienst snel worden getest en ontwikkeld. De app is een waardevolle aanvulling op de Maxi-Cosi autostoelen en levert een belangrijke bijdrage aan de veiligheid van kinderen. Dankzij OutSystems beschikt het Connected Products-team over een platform dat toegang biedt tot krachtige integratiemogelijkheden en IoT-connectiviteit die nodig zijn om snel nieuwe oplossingen te ontwikkelen. Ingebouwde DevOps-mogelijkheden, zoals implementeren met één muisklik, maken het eenvoudig om nieuwe releases uit te brengen en functionaliteit toe te voegen. De app van Dorel Juvenile blijft bovendien up-to-date doordat de software compatibel blijft met nieuwe versies van iOS en Android en nieuwe typen mobiele apparaten.

“Het snelle ontwikkelingstempo was een openbaring voor onze collega’s. Zij waren gewend aan een ontwikkelingscyclus van twee jaar voor fysieke producten”, zegt Stephan. “Met OutSystems kunnen we onze digitale producten vrijwel direct aanpassen aan feedback van klanten. Het low code-platform stelt ons in staat om te testen en te leren met de snelheid die nodig is om concurrerend te blijven. Het motiveert ons en stelt ons in staat om een beroep te doen op onze creatieve vermogens om de problemen van klanten op te lossen.”

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (6 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over OutSystems
Wereldwijd vertrouwen duizenden klanten op OutSystems, hét nummer één Low-Code-ontwikkelplatform voor het versnellen van applicatieontwikkeling. Gedreven techneuten hebben ieder aspect van het platform met oog voor detail ontworpen, waardoor bedrijven enterprise-grade apps kunnen bouwen en daarmee hun digitale transformatie kunnen versnellen. OutSystems is de enige oplossing die de kracht van Low-Code applicatieontwikkeling combineert met geavanceerde mobiele functionaliteiten. Daardoor kan het volledige applicatielandschap visueel gemodelleerd en geïntegreerd worden met bestaande systemen.
Meer over OutSystems
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.