Baanbrekende ontsmettingstechnologie in pilotfase om coronabesmettingen te verminderen

| PA Consulting | 4 min | 21 oktober 2020 11:07
Copyright: PA Consulting
  • Airora Professional gebruikt hydroxylradicalen om ziekteverwekkers in de lucht zoals COVID-19 te doden
  • In het VK vinden momenteel pilots plaats in vier NHS-ziekenhuizen, maar de technologie kan wereldwijd ingezet worden
  • Airora Professional is vanaf heden ook op aanvraag beschikbaar in Nederland
In het Verenigd Koninkrijk vinden nu de eerste pilots plaats van de revolutionaire ontsmettingstechnologie Airora, ontwikkeld door PA Consulting (PA) en Hydroxyl Technologies Ltd (HTL). Airora bestrijdt alle lucht- en oppervlaktegebonden virale en bacteriële infecties, inclusief het coronavirus, influenza, norovirus, e-coli en MRSA. PA heeft de Britse start-up HTL ondersteund door de technologie binnen zeven maanden te ontwikkelen tot een gebruiksklaar prototype.

Airora gebruikt een uniek, gepatenteerd ontsmettingsproces. In tegenstelling tot filtersystemen, die alleen de lucht reinigen die door de filters stroomt, verspreidt Airora een constante stroom van hydroxylradicalen die de hele ruimte vult. Hierdoor wordt een ruimte continu ontsmet en wordt het risico op de verspreiding van virussen en bacteriën verminderd. De hydroxylradicalen neutraliseren tot 99.9999% van de ziekteverwekkende virussen en bacteriën in de lucht en verminderen tegelijkertijd de bioburden op oppervlakten, zodat de ruimte veilig kan worden betreden.

Het apparaat kan in iedere ruimte op de muur worden bevestigd en levert daarmee betere bescherming tegen virussen. Deze technologie kan in potentie een belangrijke rol spelen in het verminderen van de besmettingsgraad van COVID-19, en kan organisaties in getroffen sectoren helpen hun normale bedrijfsvoering weer op te pakken.

De NHS-pilots, die worden ondersteund door Airoras channelpartner Althea UK & Ireland, beginnen deze week in twee toonaangevende Britse ziekenhuizen. In november volgen twee andere ziekenhuizen. De apparaten worden in deze ziekenhuizen ingezet op drie tot vier afdelingen, waaronder klinische en poliklinische chirurgie, afdeling ruggengraatletsel en wachtruimtes. De resultaten van de ziekenhuispilots worden half november verwacht.

Het eerste apparaat dat niet voor de NHS bestemd is, wordt deze week voor een regionale pilot verscheept naar de Verenigde Arabische Emiraten. Airora is met channelpartners in gesprek die zijn producten kunnen uitrollen naar onder andere verzorgingstehuizen, andere zorginstellingen, dierenklinieken, kantoren, scholen en universiteiten, restaurants en bars, openbaar vervoer en woningen. Met grote distributeurs in Duitsland, Nederland, België, Thailand, Bangladesh en India zijn gesprekken gaande over de verdere uitrol van de technologie. Vier grote Britse winkelketens hebben ook plannen om de weken en maanden na de NHS-pilots hun eigen testinstallaties te implementeren.

Airora is vanaf vandaag op aanvraag beschikbaar in Nederland.

Gideon Davenport, CEO van Hydroxyl Technologies: “Deze NHS-pilots zijn het resultaat van vijftien jaar aan technologie-ontwikkeling en zijn de eerste stappen om een Britse uitvinding op de markt te brengen die de wereld tegen ziekteverwekkers zoals COVID-19 beschermt. De expertise van PA heeft Airora Professional in slechts zeven maanden gereedgemaakt. We zijn verheugd om samen met onze channelpartner Althea UK de bescherming van de Airora producten aan zorgverleners te kunnen aanbieden.”

Wil Schoenmakers, Global Head of Consumer and Manufacturing bij PA Consulting: “Het is geweldig te zien dat Airora Professional nu wordt getest in NHS-ziekenhuizen. We verwachten dat de pilots een succes zullen zijn en de brede toepassing van deze technologie in alle sectoren zullen stimuleren. De revolutionaire technologie van HTL heeft de potentie om het gevaar van virussen en bacteriën in de lucht en op oppervlakten aanzienlijk te verminderen in tal van openbare ruimtes, waardoor het besmettingsrisico tijdens de huidige coronapandemie beperkt kan worden.”

David Rolfe, CEO van Althea UK & Ireland: “De technologie van Airora past perfect binnen het toonaangevende zorgtechnologieportfolio van Althea. Door de snelle en flexibele samenwerking met HTL en PA leveren we Airora nu aan de NHS om het besmettingsrisico voor zorgpersoneel en patiënten te verminderen, en om onze ziekenhuizen open en veilig te houden. Wij geloven dat deze unieke technologie een cruciaal onderdeel zal zijn in het vermogen van de NHS om COVID-19 en andere pathogenen in de toekomst te bestrijden.”

De Airora-technologie van HTL is uitgebreid getest door tal van geaccrediteerde laboratoria over de hele wereld, waaronder het UK Health Protection Agency (HPA) in Porton Down. Het HPA heeft de technologie getest op een moeilijk te doden laboratoriumvirus dat door microbiologen wordt gebruikt als testmodel. De technologie bleek effectief te zijn in het doden van tot wel 99.9999% van de hoog geconcentreerde virussen en bacteriën in de lucht. Wetenschappelijk onderzoek is hier in te zien.

Uitvinder Alan Mole, Chief Scientific Officer bij HTL, heeft de wetenschap achter deze technologie in ruim twintig jaar ontwikkeld. In april 2020 schakelde HTL PA in om de technologie snel klaar te maken voor de markt, waarna de eerste CE-gecertificeerde prototypes binnen zeven maanden klaar waren voor implementatie.

PA en HTL werken nu samen met Britse producenten om de productie op te schalen zodat kan worden voldoen aan de wereldwijde vraag. Het is een schoolvoorbeeld van hoe toonaangevende bedrijven met technologie en vindingrijkheid een positieve bijdrage aan de maatschappij leveren.

PA is een specialist in innovatie en snelle productontwikkeling. De organisatie heeft innovaties ontwikkeld zoals een nieuwe manier om longmedicijnen toe te dienen, een zelfmonitoringssysteem voor bloedsuikermetingen en een prijswinnende, op afstand bestuurbare bomdetector.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over PA Consulting
PA Consulting gelooft dat de kracht van onze vindingrijkheid bijdraagt aan een positieve toekomst voor de mens in een wereld die wordt gedreven door technologie. Waar strategie, technologie en innovatie samenkomen, zien zij kansen in complexiteit. Teams van experts op uiteenlopende gebieden combineren innovatief denken met baanbrekende technologie om sneller en verder vooruit te komen. Klanten transformeren en groeien mee, om zo samen duurzame tot resultaten te komen. Als innovatie- en transformatieconsultant heeft PA specialisten in huis op het gebied van financiële diensten, overheid, productie, energie- en nutsbedrijven, consumenten, defensie en beveiliging, gezondheidszorg, biowetenschappen, transport, reizen en logistiek.
Meer over PA Consulting
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.