Hewlett Packard Enterprise bouwt in Finland een van ’s werelds snelste supercomputers voor verbetering Europese wetenschap

| HPE | 3 min | 21 oktober 2020 11:18
Afbeelding: Een HPE Cray EX in levende lijve | Copyright: HPE
  • Nieuwe supercomputer toegevoegd aan European High Performance Computing Joint Undertaking-initiatief
  • ‘LUMI’ beschikt vanwege HPE Cray EX supercomputers over theoretische piekperformance van meer dan 550 petaflops
Hewlett Packard Enterprise (HPE) kondigt vandaag de bouw van een van de snelste supercomputers ter wereld aan. De supercomputer wordt met een contractwaarde van meer dan $160 miljoen gebouwd voor de European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU). De supercomputer, ook wel ‘LUMI’ genoemd, komt in Finland te staan en helpt Europese onderzoekers en organisaties bij de verbetering van research & development. De supercomputer zorgt voor innovatiemogelijkheden in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, voor weersimulaties en het gebruik van kunstmatige intelligentie.

Performance gelijk aan 1,5 miljoen laptops

LUMI beschikt over een theoretische piekperformance van meer dan 550 petaflops, waardoor LUMI ook wel gekarakteriseerd wordt als een ‘pre-exascale’-systeem. De piekperformance staat gelijk aan de prestaties van 1,5 miljoen laptops gecombineerd.

Via de samenwerking met EuroHPC JU versnelt HPE de Europese supercomputingmogelijkheden voor exascale computing. De significante verbetering in supercomputing levert 5 tot 10 keer snellere performance op dan de huidige systemen.

“We zijn enorm blij dat we geselecteerd zijn voor de bouw van LUMI en zetten onze exascale-technologie graag in voor de totstandkoming van een van de snelste supercomputers ter wereld”, aldus Peter Ungaro, senior vice president en general manager, High Performance Computing (HPC) en Mission Critical Solutions (MCS) bij HPE. “We ondersteunen daarmee de European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU) om de mogelijkheden van de volgende generatie supercomputers te ontdekken en daarmee onderzoek in wetenschap, innovatie en economische groei te stimuleren.”

EuroHPC JU’s LUMI is gebaseerd op HPE Cray EX supercomputers en beschikt over de nieuwe generatie AMD APYC™ CPU’s en AMD™ Instinct GPU’s voor het leveren van een ongekende performance. Het is daarmee geschikt voor deep learning-mogelijkheden om bijvoorbeeld de combinatie van modelering, simulatie, analytics en AI-workloads te verbeteren en complexe onderzoeken uit te voeren.

LUMI-consortium

EuroHPC JU’s LUMI wordt neergezet in CSC – IT Center for Science in Kajaani, Finland. Het systeem wordt gedeeld door tien Europese landen als onderdeel van het nieuw gevormde LUMI-consortium. Hieronder vallen België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, IJsland, Noorwegen, Polen, Zweden en Zwitserland. Het nieuwe systeem is vanaf half 2021 beschikbaar.

“Als de LUMI-supercomputer in 2021 operationeel is, wordt het een van de meest competitieve en duurzame supercomputers ter wereld”, aldus Anders Dam Jensen, Executive Director bij EuroHPC Joint Undertaking. “Zo’n sterk systeem helpt Europese onderzoekers, de industrie en de publieke sector bij het beter begrijpen en adresseren van complexe uitdagingen, zodat innovatieve mogelijkheden ontstaan in gebieden als bijvoorbeeld de gezondheidszorg, voor weersimulaties en stedelijke planning.”

“AMD is trots om samen met HPE de aankomende LUMI-supercomputer te bouwen en daarmee wetenschappelijk onderzoek in bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, weersimulaties en medicijnontdekking te versnellen”, aldus Forrest Norrod, senior vice president en general manager, data center and embedded systems group bij AMD. “Onze nieuwe generatie AMD EPYC CPU’s en AMD Instinct GPU’s, gekoppeld aan de supercomputingtechnologie van HPE, openen nieuwe mogelijkheden in high performance computing. We zijn blij om de Europese onderzoekscommunity te ondersteunen.”

Net als bij eerdere ‘exascale’ supercomputers van HPE, geleverd aan onder meer het Amerikaanse Ministerie van Energie, wordt gebruikgemaakt van HPE Cray EX supercomputers. De krachtige computemogelijkheden komen van de nieuwe generatie AMD EPYC™ CPU’s en AMD™ Instinct GPU’s, terwijl uitgebreide storage voor complexe workloads in modelering, simulatie en AI ondersteund wordt door HPE’s Cray ClusterStor E1000 storage system.

HPE Slingshot voor specifieke HPC networking adresseert de vraag naar hogere snelheden en congestie controle over data-intensieve workloads. Tot slot wordt geavanceerde waterkoeling ingezet om het gebruik van elektriciteit en water bij het opereren van het systeem efficiënter in te zetten.

Bezoek de website van LUMI voor meer informatie over LUMI en het LUMI Consortium.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over HPE
Hewlett Packard Enterprise (HPE) (NYSE: HPE) is een wereldwijde marktleider op het gebied van technologische oplossingen waarmee klanten data uit de ‘edge’, de ‘core’ en de cloud kunnen verwerken, analyseren, gebruiken en toepassen. Zo stelt HPE klanten in staat om sneller nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, klant- of werknemerservaringen te verbeteren en de operationele efficiëntie te verhogen - nu en in de toekomst.
Meer over HPE
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.