Microsoft is meest gebruikte merk voor phishing-pogingen in derde kwartaal

Check Point publiceert zijn Q3 Brand Phishing Report met daarin een lijst met de merken die hackers het meest imiteren om mensen in de val te lokken

| Check Point | 3 min | 22 oktober 2020 19:47
Check Point Software Technologies Ltd., leverancier van cyberbeveiligingsoplossingen, heeft zijn nieuwe Brand Phishing Report voor het derde kwartaal van 2020 gepubliceerd. In dit rapport belicht Check Point Research, de Threat Intelligence-tak van Check Point, de merken die in de afgelopen drie maanden het vaakst werden nagebootst door cybercriminelen in hun pogingen om persoonlijke informatie of betalingsgegevens te stelen. Het is verrassend genoeg Microsoft dat de ranglijst aanvoert. DHL is nieuw in de lijst en bekleedt direct de tweede plaats.

Bij een brand phishing-aanval proberen cybercriminelen de officiële website van een bekend merk te imiteren door een soortgelijke domeinnaam of quasi-identieke URL te gebruiken en ook het design van de echte website te kopiëren. De link naar deze valse website kan per e-mail of sms worden gedeeld, of men kan tijdens het surfen worden omgeleid. De nepwebsite bevat vaak een formulier dat bedoeld is om de inloggegevens van gebruikers, betalingsgegevens of andere persoonlijke informatie te stelen.

Invloed van corona

In het recentste Brand Phishing Report van Check Point maakt Microsoft een opvallende sprong. In het tweede kwartaal stond het nog op een vijfde plaats; toen had 7% van alle pogingen tot phishing wereldwijd betrekking op Microsoft. In juli, augustus en september steeg dit naar maar liefst 19% van alle pogingen. Een van de belangrijkste redenen is dat cybercriminelen proberen te profiteren van de grote groep werknemers die nog steeds op afstand werkt tijdens de COVID-19-pandemie. Nieuw in de lijst is DHL dat voor het eerst in de top 10 opduikt. Het koeriersbedrijf staat meteen op de tweede plaats (9%). Dit kan worden verklaard door de piek in online shopping als gevolg van COVID-19.

Dit is de volledige top tien:
 1. Microsoft (19% van alle merkpogingen tot phishing)
 2. DHL (9%)
 3. Google (9%)
 4. PayPal (6%)
 5. Netflix (6%)
 6. Facebook (5%)
 7. Apple (5%)
 8. WhatsApp (5%)
 9. Amazon(4%)
 10. Instagram (4%)
Opvallend is dat dit bijna allemaal merken zijn uit de technologie- of financiële sector, of sociale netwerken. Dit illustreert dat, zeker tijdens de pandemie, individuen worstelen met technologie voor thuiswerken, mogelijke veranderingen in hun financiën en een toenemend gebruik van sociale media.

Maya Horowitz, Director, Threat Intelligence & Research, Products bij Check Point: "In het afgelopen kwartaal zagen we een sterke stijging van e-mail phishing-aanvallen, met Microsoft als het meest geïmiteerde merk. Cybercriminelen maken gebruik van de massale overstap naar thuiswerken - uiteraard door de COVID-19 pandemie - om werknemers te benaderen met valse e-mails waarin hen wordt gevraagd hun Microsoft Office 365-inloggegevens opnieuw in te stellen. We blijven gebruikers daarom vragen om zeer voorzichtig te zijn bij het delen van persoonlijke gegevens en inloggegevens van bedrijfsapplicaties. En maken hen attent om twee keer na te denken voordat ze e-mailbijlagen openen of op links klikken, vooral e-mails die beweren dat ze afkomstig zijn van bedrijven zoals Microsoft of Google, die het meest geïmiteerd worden."

Grote phishing-verschillen per platform

Terwijl in het begin van dit jaar phishing via websites het hoogst scoorde, ziet Check Point dit tijdens het derde kwartaal van 2020 verschuiven naar e-mail phishing. Dit platform is nu goed voor bijna de helft van de aanvallen (44%) terwijl dit in het begin van het jaar amper 18% was. Web-phishing is met 43% het tweede meest aangevallen platform, maar dat is een serieuze daling in vergelijking met de 59% uit het eerste kwartaal Q1 2020.
Phishingpogingen via e-mail (44% van alle phishing-aanvallen in Q3)
 1. Microsoft
 2. DHL
 3. Apple
Phishing via websites (43% van alle phishing-aanvallen in Q3)
 1. Microsoft
 2. Google
 3. PayPal
Phishing via smartphone (12% van alle phishing-aanvallen tijdens het derde kwartaal)
 1. WhatsApp
 2. PayPal
 3. Facebook

Over het Brand Phishing Report

Het Brand Phishing Report van Check Point komt tot stand door analyses van de ThreatCloud-intelligentie van Check Point, het grootste samenwerkingsnetwerk ter bestrijding van cybercriminaliteit dat bedreigingsgegevens en aanvalstrends verzamelt uit een wereldwijd netwerk. De ThreatCloud-database bevat meer dan 250 miljoen adressen die zijn geanalyseerd voor botdetectie, meer dan 11 miljoen malware-profielen en meer dan 5,5 miljoen geïnfecteerde websites. Dagelijks identificeert de ThreatCloud-database miljoenen soorten malware.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Check Point
Check Point Software Technologies (NASDAQ: CHKP) biedt cybersecurity-oplossingen voor overheden en enterprises wereldwijd. Het beschermt klanten tegen cyberaanvallen met een ongeëvenaarde vangstratio van malware, ransomware en andere soorten aanvallen. Check Point biedt een multi-level security-architectuur die de netwerken tot en met de mobiele toestellen van bedrijven beschermt.
Meer over Check Point
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.