Onderzoek HP: Pandemie was enkel katalysator van thuiswerk-cultuur

| HP | 3 min | 26 oktober 2020 9:07
Copyright: Nelly Antoniadou op Unsplash
63% van de Nederlandse kantoormedewerkers vindt dat thuiswerken altijd al de toekomst is geweest en dat de pandemie enkel een katalysator is. Dit blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van HP, onder ruim 1000 kantoormedewerkers in Nederland. De studie wil in kaart brengen hoe kantoormedewerkers zich aanpassen aan versnelde veranderingen door COVID-19. Dat de thuiswerk-cultuur in het verschiet lag werd bevestigd door de voorkeur van kantoormedewerkers om, in ieder geval deels, te blijven thuiswerken zelfs na de pandemie: 67% geeft aan dat ze ondanks de toekomstige mogelijkheid om weer terug naar kantoor te gaan, liever op afstand blijft werken. 2 tot 3 dagen per week werd het vaakst gekozen (36%) als voorkeur voor de hoeveelheid thuiswerken in de toekomst.

Sociaal contact en samenwerken

Ondanks dat de grootste groep in de toekomst veel vaker thuis wil werken, hoopt bijna de helft van de respondenten (48%) dat de werkomgevingen en kantoren uiteindelijk weer zo worden als vóór de COVID-19-pandemie. De belangrijkste redenen hiervoor zijn sociaal contact met collega’s (69%), de mogelijkheid om te kunnen samenwerken en brainstormen (51%) en de beschikbaarheid van de kantoorvoorzieningen (34%). Het gebrek aan samenwerking en contact met collega’s heeft volgens 31% van de respondenten effect op hun ontwikkeling binnen hun rol: vooral de jongeren in de leeftijdscategorie 18 t/m 30 jaar vinden dat ze minder vaardigheden aanleren dan voor de pandemie (40%).

Volgens Managing Director bij HP, Rob Idink, is het essentieel voor organisaties om engagement opnieuw onder de loep te nemen: “Natuurlijk zijn er de bekende online mogelijkheden om contact te houden, zoals online bootcamps, mindfulness sessies, pubquizzen en tips en tricks om thuis effectiever te werken. Maar vooral op het gebied van de professionele ontwikkeling en educatie is het belangrijk goede trainingen en coaching te bieden. Binnen de functie, maar ook met het oog op de carrière in brede zin”.

Het belang van technologie

Het merendeel van de respondenten (63%) geeft aan dat ze door de COVID-19-pandemie heeft ingezien dat technologie noodzakelijk is om hun werk te kunnen doen. De helft (51%) gebruikt tijdens de pandemie meer technologie dan hiervoor. Opmerkelijk: ondanks dat de meeste respondenten (77%) aangeven dat dat hun werkgever genoeg ondersteuning biedt op het gebied van computersoftware, vindt een kwart (26%) dat ze moeilijker dagelijkse werkzaamheden kan uitvoeren door het gebrek aan een printer. Een laptop, software voor conference calls en accessoires zoals een muis en een toetsenbord staan in de top drie van benodigdheden van de werkgever om de thuiswerkplek te optimaliseren.

Rob Idink: “Tijdens de pandemie blijkt technologie een belangrijk vangnet voor de continuïteit. Meer dan ooit is het essentieel om de mens hierin centraal te stellen. Enerzijds door te kijken welke technologie behoefte ieder individu nodig heeft. Maar nog crucialer is dat het management nadenkt over hoe technologie wordt ingezet. Met videobellen kun je persoonlijker en effectiever samenwerken. Daarnaast is het belangrijk dat ook de security voldoende aandacht krijgt.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over HP
HP Inc. (NYSE: HPQ) creëert technologie die het leven voor iedereen beter maakt. Altijd en overal. Met ons portfolio van printers, pc's, mobiele apparaten, oplossingen en diensten, creëren wij belevingen die indruk maken.
Meer over HP
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.