International Internet Day: datanetwerken en thuisnetwerk steeds sneller

| devolo | 3 min | 30 oktober 2020 11:39
Copyright: devolo
Meer gebruikers, meer data en meer online communicatie. Afgelopen jaar is duidelijker geworden dan ooit hoe belangrijk het internet is voor ons dagelijks leven – zowel op het werk als privé. Het is een trend die zich zal blijven ontwikkelen.

Waar het allemaal begon

‘Lo’ – dat was het korte en simpele eerste bericht dat via het internet werd verzonden. Het bericht werd verstuurd op 29 oktober 1969 en was de eerste test van het destijds nieuwe fenomeen. Doel was om in de Verenigde Staten de University of California te verbinden met het Stanford Research Institute. Het kostte twee pogingen om het originele bericht succesvol te versturen. Tijdens de eerste poging ging de verbinding verloren nadat de eerste twee letters waren ingevoerd, resulterend in ‘Lo’. Een paar minuten later was het probleem opgelost en werd het hele woord – ‘Login’ – succesvol verstuurd.

Eerst werden vier Amerikaanse onderzoeksinstituten met elkaar verbonden via het zogenoemde ARPANET (Advanced Research Projects Agency) – de voorloper van het huidige internet. ARPANET werd destijds alleen gebruikt door een paar specialisten, omdat het lastig te bedienen was en kostbaar in gebruik. In 1990 veranderde dit, toen het CERN nucleair-onderzoeksinstituut in Genève, Zwitserland, het World Wide Web uitvond en de eerste webbrowser met een grafische interface werd ontwikkeld. Vanaf dat moment konden internetgebruikers van overal in de wereld op weblinks klikken en in slechts een paar seconden het internet doorzoeken.

51 jaar na de eerste test in 1969 is de situatie flink veranderd. Vanwege de coronapandemie bereikt het digitale dataverkeer in 2020 wereldwijd nieuwe records. Maar ook voorafgaand aan de pandemie werden datanetwerken al steeds belangrijker. Kantoorwerk zonder internetverbinding, thuis films kijken zonder streamen, gameconsoles zonder online toegang? Het is even geleden sinds dat allemaal normaal was.

Een sterke groei

Niet verrassend dus, dat de experts van Cisco Systems verwachten dat deze trend voorlopig doorzet. In het recente Cisco Annual Internet Report voorspelt dit telecommunicatiebedrijf bijvoorbeeld een behoorlijke stijging in het aantal actieve internetgebruikers. In 2023 zijn dat er naar verwachting wereldwijd 5,3 miljard – oftewel 66 procent van de totale wereldbevolking.

En wat denk je: bestaat de meerderheid van het online gebruik in 2023 uit zakelijke of privéactiviteiten? Heel goed, privéactiviteiten is het juiste antwoord. Bijna 75 procent van het internetverkeer zal daarvan afkomstig zijn. Een groot deel van de gebruikers heeft dan een streamingabonnement en IoT-apparaten.

Toenemende eisen

Bovenstaande groei zet de online infrastructuur flink onder druk. Zowel mobiele als vaste netwerken moeten de komende jaren heel wat verbeteringen ondergaan om de verwachte datadoorvoer aan te kunnen.

En ook de netwerkkwaliteit in zowel openbare als privé-omgevingen moet worden verbeterd. Huidige trends, zoals thuiswerken en thuisonderwijs, stellen thuisnetwerken nu al voor verschillende nieuwe uitdagingen. Veel routers bereiken hun limiet wanneer er meerdere videovergaderingen tegelijk plaatsvinden terwijl er in andere kamers muziek, tv-series en films worden gestreamd. In dat geval zal zelfs een snelle internetverbinding geen verschil maken.

State-of-the-art netwerk voor elk huishouden

Gelukkig is je huis uit te rusten met een sterk thuisnetwerk zonder dat je naar het zware gereedschap hoeft te grijpen. State-of-the-art netwerkoplossingen zoals die van devolo zijn zeer veelzijdig en veranderen elk stopcontact in een supersnel internettoegangspunt. Zo is er mesh-WiFi beschikbaar in het hele huis. Met verbindingssnelheden die kunnen voldoen aan de eisen van het internet van de toekomst.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over devolo

devolo maakt de woning intelligent en het stroomnet slim. Privéklanten brengen met Powerline-adapters van devolo highspeed dataverbindingen in elke ruimte. Internationaal zijn er ongeveer 40 miljoen dLAN®-adapters in gebruik. Bovendien ontdekken klanten met devolo Home Control de mogelijkheden van het Smart Home – snel in te richten, naar wens uitbreidbaar en makkelijk per smartphone te bedienen. Als OEM-partner past devolo zijn producten en oplossingen aan de individuele behoeften van internationale telecombedrijven aan. Op professioneel terrein biedt de ombouw van de energievoorzieningsinfrastructuur bovendien kansen: met devolo-oplossingen kunnen nieuwe Smart Grids realtime bewaakt en geregeld worden, en zijn volledig nieuwe diensten te realiseren.
Meer over devolo

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.