De vijf beste, Europese deep tech scale-ups van 2020 bekroond in de finale van de EIT Digital Challenge

Nederlands IT-bedrijf SwipeGuide winnaar in de categorie 'digital industry'

| EIT | 3 min | 13 november 2020 15:25
Copyright: EIT
Twintig veelbelovende deep tech scale-ups namen deel aan de online finale van de EIT Digital Challenge 2020 op 12 november jl. De vijf best beoordeelde bedrijven ontvingen prijzen van in het totaal € 350.000, waaronder een jaar lang ondersteuning door de EIT Digital Accelerator. De winnaars waren Deepomatic uit Frankrijk (eerste prijs), Icometrix uit België, SwipeGuide uit Nederland, Targomo uit Duitsland en Wishibam uit Frankrijk.

Augustin Marty, CEO en mede-oprichter van eerste prijswinnaar Deepomatic, beschouwt de prijs als een enorme erkenning voor het werk van zijn team. "Ons bedrijf bestaat nog maar vijf jaar en door EIT Digital uitgeroepen worden tot beste deep tech startup in Europa is op dit moment erg waardevol - het begin van onze scale-up-fase."

403 scale-ups uit 32 landen

Een recordaantal van 403 scale-ups uit 32 landen had zich in 2020 voor de challenge aangemeld. Dat waren er 44% meer dan in 2019. De EIT Digital Challenge richt zich op Europese scale-ups op het gebied van digitale technologie die zich willen focussen op snelle groei van hun bedrijf in Europa en wereldwijd. De finalisten gebruiken allemaal geavanceerde technologie voor hun toepassingen en zijn actief op alle terreinen waar EIT Digital zich op richt: digitale technologie, digitale steden, digitale industrie, digitaal welzijn en digital finance.

Bijna 40% van de sollicitanten, 55% van de 20 finalisten en 3 van de 5 winnaars hebben vrouwelijke oprichters of leidinggevenden op C-niveau; het resultaat van de inspanningen van EIT Digital om ook Europese vrouwelijke ondernemers te ondersteunen.

Met een gemiddelde omzet van € 1,4 miljoen, een gemiddelde financiering van € 7,6 miljoen en een personeelsbestand van gemiddeld 40 medewerkers, zijn de finalisten van 2020 de meest volwassen bedrijven in de 7-jarige geschiedenis van de Challenge.

EIT Digital Accelerator

De vijf bekroonde bedrijven zullen toetreden tot de EIT Digital Accelerator die in 2019 werd erkend als een van de vijf World Top Public Business Accelerators. Daarnaast heeft het programma het beste pan-Europese bereik en staat de accelerator in de top vier van Europese accelerators in het Startup Heatmap Europe-rapport. De winnaar van de eerste prijs ontving bovendien een geldprijs van € 100.000.

"Dit is geen gebruikelijke wedstrijd waarbij alleen de beste telt", zegt Chahab Nastar, Chief Innovation Officer bij EIT Digital. “De twintig finalisten zijn geselecteerd uit 403 inzendingen; dat wil zeggen dat ze bij de beste 5% behoren. Ze groeien snel en hebben een groot potentieel om Europese succesverhalen te worden. De jury zag uitstekende kwaliteiten in de 5 bedrijven die als beste uit de bus kwamen. We verwelkomen ze nu in de EIT Digital Accelerator en zullen ze speciale pan-Europese ondersteuning bieden voor klanten- en fondsenwerving. We willen dat ze dominante bedrijven worden in hun respectievelijke markten.”

De vijf winnaars

De twintig finalisten presenteerden hun innovatieve digitale oplossingen aan de jury bestaande uit technisch specialisten, investeerders, C-level management van Europese technologiebedrijven en EIT Digital-experts. Na grondig onderzoek van het markt- en internationaliseringspotentieel van de bedrijfsmodellen van de finalisten selecteerde de jury vijf winnaars:
  • Deepomatic (FR) - een visueel automatiseringsplatform zonder code om praktijkwerkzaamheden te ondersteunen met computer vision-toepassingen
  • Icometrix (BE) - helpt bij het effectief kwantificeren van hersenafwijkingen via AI-aangedreven beeldvormingsoplossing
  • SwipeGuide (NL) - Intelligente werkinstructies en procedures via augmented apps om de productiviteit op de werkvloer te verbeteren
  • Targomo (DE) - Locatie-informatieoplossing om winkelnetwerken te optimaliseren, betere openbare diensten te leveren en zoekopdrachten naar onroerend goed te verbeteren
  • Wishibam (FR) - Maakt het mogelijk om schaalbare marktplaatsen te creëren op basis van realtime winkelvoorraad

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over EIT
Het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) is een EU-orgaan dat in 2008 door de Europese Unie is opgericht om het innovatievermogen van Europa te versterken.

Het Instituut is een uniek EU-initiatief dat in heel Europa innovatie stimuleert door bedrijven, onderwijs en onderzoek te integreren om oplossingen te vinden voor urgente wereldwijde uitdagingen.

Wij ondersteunen de ontwikkeling van dynamische, pan-Europese partnerschappen op lange termijn tussen toonaangevende bedrijven, onderzoekslaboratoria en andere bedrijven. Deze partnerschappen worden innovatiegemeenschappen genoemd. Elke innovatiegemeenschap is gericht op het vinden van oplossingen voor een specifieke wereldwijde uitdaging, gaande van klimaatverandering en duurzame energie tot gezond leven en voedsel.
Meer over EIT
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.