Vreugdenhil kiest met SAP S/4HANA voor integratie en transparantie

SAP-partner itelligence begeleidt businesstransformatie onder uitdagende omstandigheden

| SAP | 4 min | 16 november 2020 13:48
Copyright: Vreugdenhil
Van een proces met veel afstemmen en hard werken om klanten optimaal te bedienen, naar een geïntegreerde en transparante manier van werken. Voor zuivelverwerker Vreugdenhil Dairy Foods was dat een belangrijk uitgangspunt bij de switch naar SAP S/4HANA. Met hulp van SAP-partner itelligence onderging het bedrijf afgelopen maanden een ingrijpende businesstransformatie. Een uitzonderlijke prestatie: de omstandigheden waren mede door corona allesbehalve gemakkelijk.
Vreugdenhil produceert en distribueert smakelijke en voedingsrijke melkpoeders als ingrediënt voor kindervoeding, voor melk in een glas, of als ingrediënt in de levensmiddelenindustrie voor bijvoorbeeld koek, chocolade en ijs. De belangrijkste grondstof voor de productie is verse melk die dagelijks wordt geleverd door ruim 800 Nederlandse melkveehouders. Deze melk wordt op de 3 productielocaties verwerkt en vindt z’n weg op de binnenlandse markt, en naar zo’n 130 landen wereldwijd.

Geïntegreerd en transparant

Het gehele proces ‘van gras tot glas’ werd beheerd vanuit een verouderd ERP-systeem. “Zaken als vervoer en productie waren gescheiden werelden. We wilden toe naar een efficiënt, geïntegreerd en transparant systeem waarmee de kans op fouten minimaal is”, zegt Albert de Groot, CEO van Vreugdenhil.
Dat systeem vond Vreugdenhil in SAP S/4HANA. Dat platform voldeed op papier aan de verwachtingen. “Bovendien werkt een groot deel van de voedselindustrie met SAP, wat samenwerking vereenvoudigt. De keuze voor SAP S/4HANA was voor ons dan ook een logische zet”, aldus De Groot.
Die zet pakte goed uit voor Vreugdenhil. Zo is de transparantie van de bedrijfsvoering volgens Michiel Duim, Supply Chain Director bij Vreugdenhil, sterk verbeterd. “Met een druk op de knop krijgen we inzicht in actuele cijfers over alle disciplines en afdelingen heen. Voorheen kostte het genereren van rapportages veel meer tijd, en bovendien waren die niet zo up-to-date als nu.”

Rust, reinheid, regelmaat

De komst van S/4HANA betekende ook de overstap naar geïntegreerde standaardprocessen. Duim: “De oplossing dwingt je zorgvuldig en nauwkeurig te werken. Alles moet van het begin tot het eind kloppen. Met SAP S/4HANA heb je een gesloten systeem dat fouten voorkomt en de efficiency vergroot.”

“Rust, reinheid en regelmaat is in onze businessprocessen ontzettend belangrijk”, vult De Groot hem aan. “Het klinkt saai, maar als alles correct is ingericht en de processen lopen voorspelbaar, dan kunnen we de cadans van onze supplychain gaan opvoeren. Dat kost nu iets meer werk, maar daar plukken we straks de vruchten van.”

Dag- en nachtdiensten

SAP-partner itelligence begeleidde het implementatietraject. Dat was niet geheel zonder uitdagingen, en vroeg om een 24/7-mentaliteit met dag- en nachtdiensten. “De supplychain van Vreugdenhil is een bijzondere. Er is geen ruimte voor verstoringen”, aldus De Groot. “Je kunt niet van een koe vragen of ze even geen melk levert. Bovendien is melk maar enkele dagen houdbaar. Wanneer de tankwagens met melk stilstaan omdat ze deze niet bij ons kunnen lossen, ontstaat binnen een halve werkdag een file tot op de snelweg.”
Daarbij viel het implementatietraject ook samen met de piek van de melkproductie in het voorjaar, wat de ruimte voor verstoringen verder verkleinde. Ook de coronacrisis maakte het traject niet eenvoudiger. Veel mensen waren genoodzaakt vanuit huis aan het project te werken. Dat vormde volgens De Groot een uitdaging van formaat. “Vreugdenhil is een energiek bedrijf, dat zagen we ook in dit team terug. Iedereen ging ervoor en was erop gebrand het project te laten slagen. Dat heeft enorm aan het succes bijgedragen.”

Gefaseerde aanpak

itelligence en Vreugdenhil kozen vanwege de uitdagende omstandigheden voor een gefaseerde livegang. Een keuze die succes opleverde. “We hebben steeds een productiefaciliteit per keer live gezet, met tussenpozen van 3 tot 4 weken”, vertelt Marcel Pothof, Managing Director Food and Agro bij itelligence. “In die weken konden we ervaringen en feedback verzamelen en dit meenemen naar de volgende productiefaciliteit.”

Toekomst

SAP S/4HANA draait inmiddels naar tevredenheid. Er staan nog enkele efficiency- en verdiepingsslagen op het programma. “Zo zijn we met een workflowtooling bezig om het dataproces rondom artikelen te versnellen, zodat de doorlooptijd voor het aanmaken van een nieuw artikel kan worden verkort. Daarnaast zijn we nu de mogelijkheden van business intelligence aan het ontdekken, en willen we systemen aan elkaar koppelen om aan klantzijde zaken verder te versoepelen. We kijken met vertrouwen naar de toekomst”, besluit Duim.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
SAPERP
Over SAP
SAP, de Experience Company, helpt organisaties van iedere omvang en in alle branches optimaal te presteren. Met technologieën voor machine learning, Internet of Things (IoT) en geavanceerde analytics veranderen onze klanten in intelligente ondernemingen. SAP verschaft mensen en organisaties gedetailleerde businessinzichten en stimuleert samenwerking waardoor ze de concurrentie voor blijven. We vereenvoudigen technologie voor bedrijven, zodat ze hun software kunnen gebruiken zoals ze dat wensen, zonder onderbrekingen. Met onze end-to-end applicatiesuite en diensten versoepelen we de bedrijfsvoering van zeer veel bedrijven en publieke organisaties. Met onze oplossingen kunnen zij zich continu aanpassen, rendabel werken en het verschil blijven maken. Ondersteund door een wereldwijd netwerk van klanten, partners, medewerkers en opinieleiders draagt SAP bij aan een betere wereld en een beter leven.
SAP and other SAP products and services as well as their respective logos are trademarks or registered trademarks of SAP SE in Germany and other countries.
Meer over SAP
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.